Stefan Cel Mare

Extras din referat Cum descarc?

Stefan cel Mare a fost fiul lui Bogadn al II-lea si nepotul unui alt mare si luminat voievod al neamului, zis Alexandru cel Bun si Drept. A domnit intre anii 1457-1504. Din Letopisetul de la Putna aflam despre prima victorie a temerarului domn, hotarat sa dea ripoasta cuvenita impostorilor de tot soiul. Astfel in anul 1457 luna aprilie 12, in Joia mare, Stefan Voievod a venit la munteni si a dobandit prima biruinta asupra lui Aron Voievod pe Siret la tina, la Doljesti, pentru ca mai tarziu sa-l alunge de la tron si sa preia conducerea. Stefan cel Mare deschide, in istoria poporului roman, una din cele mai stralucite pagini din intemeierea statelor medievale. De-a lungul unei domnii de aproape cincizeci de ani (1457-1504), marele domn a facut din Moldova un factor insemnat al relatiilor internationale in aceasta parte a Europei. Prin activitatea sa remarcabila in sfera politicii externe, Stefan cel Mare a inaugurat o noua era a afirmarii internationale a Moldovei, care s-a impus Marilor Puteri vecine, datorita rolului politic pe care si l-a asumat in conditiile reluarii ofensivei otomane, si a castigat, impreuna cu marele ei domn, un prestigiu international care a atras pretuirea si alianta unor mari puteri, angajate in confruntarea antiotomana. Capetele incoronate i-au cautat alianta, dusmanii l-au privit cu respect, iar umanistii au fixat pentru posteritate imaginea acestui mare domnitor.
In paginile de aur ale istorie noatre de veacuri sunt inscrise victorii de mare rasunet ca cele de la Lipnic din 1470; din Codrii Cosminului de la 1497 cand Stefan il infrunta pe regele Poloniei, care a incercat printre altii sa supuna Moldova; de la Vaslui din iarna anului 1475 cand mica armata moldoveneasca iese invingatoare in fata otomanilor; de la Razboieni din anul 1476 in care turcii sunt infranti; de la Baia din 1467 au punctat domnia plina de izbanzi a acestui mare Voievod al Moldovei. Cele mai crancene lupte au fost cele impotriva turcilor. Acestea au durat pana prin anul 1487, cand Stefan cel Mare, accepta platirea unui tribut puternicei Porti Otomane, obtinind in schimb libertatea Moldovei si pacea mult dorita in hotarele ei stramosesti. Vrednicul domnitor a izbandit in 34 din cele 36 de razboaie purtate dea lungul glorioasei si zbuciumatei sale domnii. Savarseste multe fapte de vitejie, obtine stralucite biruinte asupra dusmanilor dar da dovada de multa intelepciune prin felul in care a gospodorit tara, sporit bogatia ei; prin numeroasele constructii laice si bisericesti, prin inflorirea deosebita a mestesugurilor, a artelor, a arhitecturii si a picturii. In ce priveste lacasurile, ele au fost atat de numeroase incat poporul in secolele urmatoare a atribuit lui Stefan tot ce era biserica veche. Traditia, consemnata in a doua jumatate a sec. XVII-lea, da cifra de 44. In mod cert, pe temei de pisanii pastrate, se cunosc astazi 32 de lacasuri ridicate. Pe langa ctitoria sa cea mai de seama, manastirea Putna unde si-a ales si locul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Stefan Cel Mare - Varianta 9
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!