Stefan Cel Mare

Extras din referat Cum descarc?

Considerat cel mai important voevod al secolului al XV-lea, Stefan cel Mare a marcat apogeul Moldovei medievale. In timpul domniei sale (1457-1504), voevodul a reusit sa restabileasca autoritatea centrala si a impus Moldova in randul statelor importante ale Europei, angajate in lupta impotriva turcilor.
In politica sa tinut seama de raporturile de forte si a dorit sa evite angajarea tarii in lupta cu mai multi inamici deodata. In fata Ungariei a preferat suzeranitatea personala fata de regele Poloniei. A fost voevodul care s-a confruntat cel mai mult cu Poarta, avand si sprijinul unor aliati, precum Venetia, hanul turcoman Uzun Hassan.
Stefan cel Mare a actionat pentru a aduce Tara Romaneasca in tabara inamicilor Portii si, de aceea, a purtat lupte cu Radu cel Frumos, pe care l-a infrant si l-a alungat de la domnie.
In 1475, Stefan a obtinut o stralucita victorie impotriva turcilor la Vaslui. Soliman beilerbeiul Rumeliei, primise ordine de la sultan sa scoata Moldova din lupta. Oastea otomana, prinsa in cursa intr-o vale ingusta la Vaslui, nu si-a putut folasi superioritatea numerica si a fost infranta. Constient de pericolul unei noi expediti, in Ianoarie 1475, Stefan a inceput sa pregateasca noua faza a luptei antiotomana. Astfel au fost trimise solii in Polonia, Ungaria, la Venetia, Roma, in Hanatul Crimeii si la Caffa, cu scolul de a largi alianta antiotomana. Ina anul urmator, o importanta armata otomana a patruns in Moldova, fiind condusa chiar de catre sultanul Mahomed al II-lea. In confruntarea de la Razboieni, Stefan a suferit grele pierderi, dar cetatile Moldovei au rezistat. Armata otomana a resimtit din greu efectele tacticii pamantului parjolit si a fost nevoita sa se retraga.
Pierderea cetatilor de la Gurile Dunarii, Chilia si Cetatea Alba, l-a determinat sa reinoiasca 1485 juramintul de fidelitate fata de suzeranul sau, regele Poloniei, la Colomeea. Aceasta nu l-a impiedicat sa lupte impotriva polonezilor, care, sub conducerea lui Ioan Albert, unul din fiii lui Cazimir al IV-lea, au intrat in 1497 in Moldova, dar care au fost infranti in lupta de la Codrii Cosminului. Pacea a fast semnata in 1499. Asadar, la sfarsitul domniei sale, Stefan a reusit sa puna capat oricarei forme de deoendenta fata de Ungaria si Polonia si au inpus Portii recunoasterea autonomiei Moldovei, care se afla la apogeul prestigiului si puterii sale.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Stefan Cel Mare - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!