Statul modern - forme de guvernământ și regimuri politice

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul istoriei, societatile au avut nevoie de guverne pentru a crea si aplica legile care afectau societatea. Rolul guvernului, modul acestuia de functionare si puterea, gradul pana la care acestea erau abilitate sa dicteze comportarea individului au fost puse mereu sub semnul intrebarii. 
Notiunea de guvernare sau guvernamant se refera la conducerea suprema a statului ce cuprinde organele ce o infaptuiesc si careia ii revine sarcina de a asigura realizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor pe care le are statul pe plan intern si extern. 
Forma de guvernamant este un concept din stiintele politice care se refera la modul in care este organizata puterea executiva a puterii de stat.
Inca din antichitate intalnim o preocupare pentru cunoasterea formelor de guvernamant si pentru recomandarea unora care pentru autorii lor erau ideale. Platon considera ca forma ideala de guvernamant, degenereaza in timocratie, adica guvernamantul celor lacomi de bogati si ambitiosi. Timocratia se transforma in oligarhie, unde conducatorii sunt cei bogati. Abuzurile oligarhiei duc la nasterea dorintei de libertate si atunci oligarhia se transforma in democratie, guvernamantul multimii. La randul lui, Aristotel identifica trei forme de guvernamant : democratia, monarhia si aristocratia. Montesquieu identifica si el trei forme: guvernamantul republican, monarhic si cel despotic. 
In politologia moderna, prin guvernamant se desemneaza uneori organizatiile executive ale statului, respectiv seful statului si guvernul, parlamentul constituind doar un corp de cenzura a guvernului si reprezentand intermedierea in raportul guvernanti corp electoral.
In dreptul constitutional, prin forma de guvernamant intelegem in general modul in care sunt constituite si functioneaza organele supreme intr-un stat. Ea este raportata in principiu la trasaturile definitorii ale sefului statului si la raporturile sale cu puterea legiuitoare. Realizand o sinteza a formelor de guvernamant vom retine ca cele mai utilizate au fost si sunt monarhia si republica. 
Monarhia : termen de origine greceasca (monos archein), insemnand un singur conducator, este o forma de guvernare autocratica, avand ca lider de stat un singur individ - monarhul. Termenul a capatat, de-a lungul timpului, alte semnificatii, devenind echivalent cu cel de dictatora, tiranie, absolutism sau autocratie. In sensul modern al cuvantului, monarhia desemneaza un sistem traditional de conducere bazat pe principiul ereditatii.
Institutia monarhiei trebuie analizata prin prisma raporturilor dintre monarh si celelalte organe centrale ale statului. Se cunosc doua forme de monarhii : 
Monarhia absoluta sau despotica : forma de conducere a statului bazata pe puterea nelimitata a monarhului.
Monarhie constitutionala : forma de conducere a statului monarhic in care prerogativele monarhului sunt limitate prin constitutie.
Daca facem referire la statele moderne aici vorbim de monarhie : constitutionala si dualista. Monarhia constitutionala se caracterizeaza prin retrangerea prerogativelor monarhului, formarea guvernului pe baza majoritatii parlamentare si responsabilitatea sa in fata parlamentului, deci largirea atributiilor parlamentului Monarhia dualista se caracterizeaza prin faptul ca guvernul este numit si subordonat monarhului si restrans in prerogativele sale, prin existenta si activitatea parlamentului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statul Modern - Forme de Guvernamant si Regimuri Politice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!