Situația internațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In momentul semnarii armistitiului, puterile aliate devenira, in fapt, stapane pe aproape intreg teritoriul european, cu exceptia celui al Uniunii Sovietice.

Pentru a pastra avantajele acestei situatii de fapt, puterile aliate, au cautat sa-si consfiinteasca pozitiile ocupate, printr-un tratat, care sa cuprinda consecintele razboiului si perioadeiimediat urmatoare, sub toate aspectele: politice, economice, sociale.

Toate acestea reies din textul tratatului de la Versailles si al anexelor sale, prin care puterile aliate incheie pace cu Germania, cu fosta Austro-Ungarie, cu Bulgaria si cu Turcia.

Razboiul insa fusese un teribil flagel pentru masele populare. Datorita experientei capatate in urma suferintelor razboiului, aceste mase au impus guvernelor lor inscrierea in tratate de pace a unor principii care sa asigure impiedicarea unor viitoare agresiuni.

Ca rezultat, pe de o parte, al contrazicerilor intre diferitele tari invingatoare si pe de alta, al contrazicerilor intre paturile dominante si masele populare, tratatele de pace au cuprins de la inceput o seama de contradictii, care pana la urma au facut ca tratatul sa nu fie aplicat.

Tratatul cu Germania s-a incheiat la Versailles la 28 iunie 1919. El prevedea ca malul stang al Rinului va fi ocupat de trupele interaliate timp de 15 ani.

Armata germana a fost redusa la 100 000 de oameni, angajati voluntar pe timp nelimitat. Serviciul militar obligator e desfiintat, materialul de razboi distrus, Germania ne mai avand drept sa se inarmeze.

Germania restituie Frantei, Alsacia si Lorena; Poloniei Posnania si o parte din Prusia Occidentala, Belgiei Eupen si Malmedy.

Danzigul a fost internationalizat, pentru ca Polonia sa aiba iesire la mare.

Teritoriul Sarre trece sub administratia Societatii Natiunilor pe timp de 15 ani dupa care un plebicist urmeaza sa hotarasca soarta acestui tinut.

Germania pierde toate coloniile in favoarea Frantei, Angliei, Belgiei si Japoniei.

In privinta reparatiilor, Germania este obligata sa plateasca daune populatiei civile si pensii invalizilor, orfanilor si vaduvelor.

Prin tratatul de la Versailles, Germania se obliga sa predea toti vinovatii de razboi in frunte cu Wilhelm al II-a (care se refugiase in Olanda), maresalul Hindenburg si altii.

Tratatul cu Austria a fost incheiat la 10 septembrie 1919 la Saint-Germain. Austria ramane cu provinciile Stiria, Carintia si Carniolia.

Italia capata Trentinul, Istria si Triestul.

Provincia Bosnia revine Iugoslaviei; Boemia si Moravia, la care se adauga Slovacia luata de la unguri, formeaza statul independent cehoslovac; Galitia revine Poloniei iar Romania capata Bucovina.

Armata austriaca e redusa la 30 000 de oameni si flota de razboi confiscata.

Tratatul cu Bulgaria s-a incheiat la Neuilly la 27 noiembrie 1919; cel cu Turcia la Sevres, la 11 august 1920. Aceste tratate desfiintau Turcia europeana, care ramanea doar cu Constantinopolul si micsorau Bulgaria, care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Situatia internationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 484 cuvinte
Nr caractere:
14 857 caractere
Marime:
19.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
state, relatii
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!