Situatia in Europa Occidentala dupa Anul 1945

Extras din referat Cum descarc?

Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, distrugerile materiale si mai ales fizice erau extrem de mari in toata Europa, iar pierderile umane inestimabile. In batranul continent, numarul mortilor atinsese aproximativ 40 de milioane, iar cel al refugiatilor in jur de 30 de milioane. Pe langa numeroasele pierderi de vieti omenesti, este foarte dificil de calculat care a fost impactul razboiului, referindu-ne la deficitul de nasteri ce a urmat in anii urmatori sau in termeni de mortalitate si de imbatranire a populatiei. Deasemenea, acelasi lucru este valabil si foarte real si in cazul pierderilor economice, distrugerile propriu-zise, fiind completate de o teribila uzare morala a investitiilor. In Germania, de exemplu, pierderile au urcat pana la aproape 20% din potentialul industrial german, dar industria constructoare de masini, a fost cea mai afectata. O alta mare dificultate a fost reprezentata de dizolvarea infrastructurii si de numeroasele distrugeri din zonele urbane, unde in jur de 25% din fondul de locuinte la nivelul intregii Germanii a disparut pur si simplu. 
In Franta, 80% din instalatiile portuare au fost distruse, 25% din locomotive si jumatate din vagoane distruse si ele deasemenea, 20% din capitalul imobiliar decimat si 60.000 de intreprinderi industriale si agricole au fost inchise. Instalatii industriale in valoare de peste 10 miliarde de franci au fost demolate in primii ani dupa terminarea razboiului si trimise in Germania, in timp ce in partea de nord a Europei, in Danemarca si Norvegia, mecanizarea industriei crescuse chiar si cu 15-20% in timpul conflictelor din zona occidentala. 
Productia de carne a inceput si ea sa scada, cu o treime pe parcursul razboiului, cea de paine cu 60%, exporturile ajungand sa fie in unele cazuri egale cu zero, sa fie nule. Criza exporturilor europene avea sa dea nastere asa numitului, ,,dollar gap", ce reprezenta un deficit urias in relatiile comerciale cu Statele Unite si care a cauzat o lipsa si un deficit foarte mare de bani la nivelul economiei intregii Europe Occidentale. 
Obiectivele princiapale ale primelor guverne postbelice au fost evitarea unui nou esec al pacii si ca urmare apoi, a revenirii crizei economice mondiale. Astfel, in consecinta, in majoritatea statelor occidentale raspunsul guvenamental a fost de doua tipuri, si anume dirijist si empiric. Dirijismul se referea la nationalizarile, planificarile si investitiile publice din Franta si Italia, dorindu-se sa se ajunga la o politica financiara, precum in Germania si Japonia, practic fiind incercata o liberalizare a economiei. La tipul empiric, avem cazul Marii Britanii, unde chiar daca au existat niste nationalizari masive, acestea nu au fost legate cu o planificare bine pusa la punct. Dupa criza de reconversie din 1946-1947, reconstuctia economica a inregistrat si a inceput sa arate o crestere evidenta si niste succese remacarbile. 
In toata reconstructia Europei Occidentale dupa razboi, Statele Unite au avut un rol extrem de important. Din punctul de vedere al americanilor, stabilitatea lumii in acea perioada depindea in principal de reconstructia rapida a Europei de Vest. America nu a contribuit doar financiar si anume circa 25 de miliarde de dolari in credite si sume nerambursabile in primii 6 ani postbelici, dar a oferit si un nou model politico-economic si social. Rezultatele planificarii americanilor in ceea ce privea Europa Occidentala reprezentau in mare parte o extindere a filosofiei, a metodelor si chiar a politicilor ,,New Deal-ului" in Europa, aceast lucru insemnand o eficienta economica mai mare prin planificarea si incurajarea schimbarii sociale, avand ca obiectiv nasterea unei noi societati prospere, sensibile la schimbare, dar si foarte stabile. 
Planul Marshall, dat dupa numele secretarului american de stat George Marshall, a aratat si practic a dictat rolul pe care l-au avut americanii in Europa postbelica. La baza acestuia s-a aflat viziunea americana a unei Europe unite si eficiente, a unei arii economice unice, bazate pe ideea de liber schimb, dar si pe respectarea principiilor democratice. Programul, ce a fost aprobat de catre Congresul american in aprilie 1948, implica furnizarea a 13 miliarde de dolari pe parcursul a 4 ani in Europa. 90% din aceasta suma era reprezentata de bani nerambursabili, iar restul de imprumuturi cu dobanda mica, 2,5%/an, putand fi platiti, incepand cu anul 1956. Planul era administrat direct de la Washington de catre o agentie, numita ,,Economic Cooperation Administration", care avea birouri in aproape fiecare tara. Rezultatul in Europa, al lansarii planului in iulie 1947, a fost crearea un an mai tarziu a ,,Organizatiei pentru Cooperare Economica in Europa" si apoi punerea bazelor procesului de constructie europeana pe toate planurile economice si de activitate. 
Un alt aspect important al procesului de reconstructie a fost procesul de denazificare a societatii vest-germane. El a presupus arestarea si pedepsirea liderilor nazisti, denazificarea societatii germane reprezentand practic indepartarea unui numar mare de membri de partid, oficiali si oameni politici, interzicerea oricaror manifestari publice ale nazismului, distrugerea literaturii naziste, reorganizarea scolilor si universitatilor, indepartarea omniprezentelor insemne ale partidului de peste tot din tara si probabil cel mai important, condamnarea publica a numeroaselor atrocitati ale regimului. Denazificarea a fost, totusi, un proces lent si incomplet, deoarece era imposibil sa asiguri functionarea statului si societatii germane in conditiile in care ar fi trebuit sa marginalizezi o mare parte a celor aproxmiativ cinci milioane de membri ai NSDAP, ,,Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei", ce a fost cel mai important partid politic german, ce a existat intre 1919-1945. In primii 2 ani a fost denumit ,,Partidul Muncitoresc German", iar intre 1933-1945, a fost unicul partid politic din Germania nazista.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia in Europa Occidentala dupa Anul 1945.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!