Silvesan Marius

Extras din referat Cum descarc?

Aparenta de liberalizare pe care regimul cautase s-o insufle societatii la sfarsitul anilor 60 si intr-o masura redusa in anii 70 s-a spulberat cu repeziciune la inceputul deceniului noua. Stapan absolut al tuturor structurilor politice subordonandu-si complet partidul adus in ipostaza de simpla marioneta, Nicolae Ceausescu se va lansa intr-o zgomotoasa cursa ce avea ca scop edificarea Romaniei comuniste. Pretentiile dictatorului de a dezvolta Romania cu ajutorul unui algoritm extras din propria-i interpretare a gandirii marxiste, vor impinge tara catre o perioada de acuta criza in toate compartimentele sale.
Criza va macina pilonii de sustinere a regimului, va produce o ruptura intre cetateni si elita politica a tarii si in final il va impinge in pragul colapsului, condamnandu-l la disparitie. Impunerea regimului comunist in Romania la sfarsitul anilor 40, aducea cu sine un sistem de guvernare importat din Uniunea Sovietica ale carui valori vor guverna de acum inainte viata politica si sociala romaneasca, determinand si metodele de actiune, care sunrt de sorginte sovietica, mentionand aici modul de construire al societarii si de acaparare a puterii politice prin frauda si teroare. Datorita modului in care a acaparat puterea, a epurarilor in randurile sale si a impunerilor la nivelul societatii datorate noii viziuni venite de la Moscova, putem spune ca partidul comunist nu era un partid in conceptul occidental al cuvantului, ci aparat destinat sa conduca statul si sa tina sub control societatea. Odata preluata puterea de catre Ceausescu in urma morti lui Gheorghiu-Dej, aceasta devene pe parcursul anilor o proprietate a familiei Ceausescu si a apropiatilor sai, rotiti permanent pentru a nu-si consolida puterea si a ajunge o amenintare pentru regim. In noul tip de economie aparut dupa instaurarea regimului comunist in Romania, statul era cel care stabilea regulile. Disparitia unei piete libere a fost contrabalansata prin aparitia uneia centralizata, care sa produca conform unor dorinte si nu unor nevoi. Referindu-se la acest tip de economie Belu Zilber, facea urmatoarea remarca in scrierile sale: La originea acestei aberatii, a unei economii planificate care acopera o anarhie permanenta si generalizata, stau doua idei fundamentale: 1) productia poate creste exponential; 2) productia determina consumul. Din prima rezulta posibilitatea unui sistem de repartitie pe baza formulei, fiecaruia dupa nevoi (comunismul), iar a doua independenta productiei fata de piata. Experienta le-a infirmat pe amandoua. Ceea ce a afirmat Belu Zilber, a fost adeverit, si s-a vazut clar ce tip de economie aveam la sfarsitul anilor 80. Din punct de vedere economic acesti anii sunt cei in care cresterea productiei este sporita in mod fals prin adaugarea de cifre in rapoartele oficiale. Politica economica a lui Ceausescu evidentiata prin dezvoltarea industriei grele a condus catre un colaps economic. Romania fiind o tara unica cu resurse modeste ce nu ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Silvesan Marius - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!