Separatia Puterilor in Stat

Extras din referat Cum descarc?

PRINCIPIUL SEPARATIEI PUTERILOR IN STAT A APARUT IN SECOLUL LUMINILOR, ALATURI DE ALTE TEORII SI A FOST LA FEL DE PENETRANTA SI INDREPTATA IMPOTRIVA OBSCURANTISMULUI SI A INCHISTARII MEDIEVALE, IMPOTRIVA ABUZULUI DE PUTERE.
ACEST PRINCIPIU A FOST O REACTIE IMPOTRIVA MONARHIEI ABSOLUTE, CONSIDERATA DE DREPT DIVIN, FORMA DE GUVERNAMANT IN CARE REGELE CONCENTRA IN MAINILE SALE PUTEREA SUPREM, CONSIDERANDU-SE CA O PERSONIFICARE A STATULUI, DE UNDE SI CELEBRA FORMULA A REGELUI LUDOVIC AL XIV- LEA " STATUL SUNT EU".
CEL CARUIA II REVINE MERITUL DE A FI CERCETAT PENTRU PRIMA OARA MAI METODIC SI INTR-O NOUA LUMINA PRINCIPIUL SEPARARII PUTERILOR IN STAT ESTE FILOSOFUL SI JURISTUL ENGLEZ JOHN LOCKE 1632- 1704. EL A DAT PRIMA FORMULARE ACESTEI DOCTRINE ATRIBUINDU-I VALOAREA UNUI PRINCIPIU DE ORGANIZARE A STATULUI.
IN LUCRAREA SA "ESSAY ON CIVIL GOVERNMENT", FILOSOFUL ENGLEZ SUSTINEA EXISTENTA A TREI PUTERI: LEGISLATIVA, EXECUTIVA SI FEDERATIVA. IN CONCEPTIA LUI LOCKE, PUTEREA LEGISLATIVA TREBUIA SA APARTINA PARLAMENTULUI SI ERA CONSIDERATA PUTEREA SUPREMA DEOARECE EDICTA REGULI DE CONDUITA GENERALA SI OBLIGATORIE.
PUTEREA EXECUTIVA LIMITATA LA APLICAREA LEGILOR SI LA REZOLVAREA UNOR CAZURI CARE NU PUTEAU FI PREVAZUTE PRIN LEGE, URMAU SA FIE INCREDINTATE MONARHULUI.
PUTEREA FEDERATIVA ERA INCREDINTATA TOT REGELUI SI AVEA IN COMPETENTA SA DREPTUL DE A DECLARA RAZBOI, DE A FACE PACE SI DE A SEMNA TRATATE.
IDEILE LUI LOCKE AU AVUT DEOSEBITA IMPORTANTA PENTRU ISTORIA DOCTRINELOR POLITICE SI AU EXERCITAT O INFLUIENTA CERTA IN VIATA CONSTITUTIONALA A STATELOR AMERICII DE NORD. ELE AU FOST SURSA CARE L-AU INSPIRAT PE CHARLES DE SECONDAT-
BARON DE MONTESQUIEU 1689- 1755 ATUNCI CAND, "L ESPRIT DES LOIS" A RELUAT SI ADANCIT PROBLEMA SEPARARII PUTERILOR STATULUI, DANDU-I O FORMA SI STRALUCIRE NOUA.
MONTESQUIEU DA O FORMULARE CLARA SI PRECISA CAESTEI TEORII CARE VA FORMA UNUL DIN PUNCTELE PRINCIPALE ALE PROGRAMELOR REVOLUTIILOR BURGHEZE.
DUPA MONTESQUIEU IN ORICE STAT EXISTA TREI PUTERI DISTINCTE: PUTEREA LEGIUITOARE
EXECUTIVA SUI JUDECATOREASCA. ACESTE PUTERI TREBUIE SA FIE ATRIBUITE UNOR ORGANE SEPARATE SI INDEPENDENTE UNELE DE ALTELE, PENTRU CA, SPUNE MONTESQUIEU " ORICE OM 
CARE ARE O PUTERE ESTE INCLINAT SA ABUZEZE DE EA" ASTFEL" PENTRU A NU SE ABUZA DE PUTERE TREBUIE CA PRIN ASEZAREA LUCRURILOR PUTEREA SA OPREASCA PUTEREA".
PUTEREA PUBLICA TREBUIE SA FIE DIVIZATA INTRE MAI MULTE PUTERI ASTFEL INCAT O PUTERE SA SE OPUNA CELEILALTE SI SA CREEZE, IN LOCUL UNEI FORTE UNICE, UN ECHILIBRU DE PUTERI, PRIN FAPTUL CA PUTEREA DE COMANDA IN STAT SE FRACTIONEAZA INTRE MAI


Fisiere in arhiva (1):

 • Separatia Puterilor in Stat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!