Securitatea Colectiva

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de ,,securitate colectiva" se poate devini ca o intelegere in care toate statele coopereaza direct, in colectiv, pentru a-si garanta secu!ritatea si independenta cu participarea oricarui alt stat.Cu alte cuvinte, in momentul in care unul dintre statele care face parte din aceasta intelegere incalca drepturile la libertate ale altor popoare, toate celelalte state membre vor fi nevoite sa isi uneasca fortele si sa reinstaureze pacea penalizand statul agresor.
Acest model se bazeaza pe participare si obli!gativitate. Un stat agre!sor urmeaza sa intalneasca o opozitie unita a intregii comu!nitati mondiale. Conceptul de securitate colectiva este in!te!meiat pe acordul tuturor sau al majoritatii statelor de a actiona impotriva oricarei natiuni care in mod nelegitim incalca pacea. 
Ideea de baza a securitatii colective este presupunerea ca nici un stat nu va dori sa schimbe puterea si ordinea comunitatii mondiale, si daca totusi asa ceva va avea loc restul statelor vor actiona impreuna impotriva statului agresor pentru a restabili echilibrul mondial.
Dupa cum se mentioneaza in Enciclopedia de drept international ,,Ideea generala a conceptului securitatii colective este de a institutionaliza folosirea legala a fortei si de a reduce recurgerea la apararea ca instrument, intr-o oarecare masura nematura, de asigurare a normelor de drept international".1 Cu alte cuvinte, statele aveau dreptul legal de a primi ajutorul aliatilor in actiunile de defensiva pe care le desfasoara inclusiv impotriva statelor din exteriorul intelegerii care ar putea produce un dezechilibru politic mondial.
Acest sistem ia nastere odata cu infiintarea Ligii Natiunilor, si mai apoi, dupa destramarea LN, in perioada de pana si in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre Organizatia Natiunilor Unite. 
Aplicarea fortei in scop de autoaparare de catre un stat, care este victima atacului armat, este legala nu!mai ad interim, adica atata timp pana cand mecanismul secu!ritatii colective pentru protectia statului victima nu va fi adus in actiune.
Ca forma legala de cooperare a state!lor, sistemul securitatii colective se deosebeste de orice alianta traditionala. Alianta este modalitatea unui stat de a obtine beneficii in caz de conflict in urma unei intelegerei cu un alt stat sau mai multe state care intervin la un nivel prestabilit pentru a mentine interesul comun al acestora. Modelul aliantei presupune decizia de a schim!ba sau a mentine echilibrul puterii la nivel local, regional sau global. In general o alianta formata are de partea cealalta o alta alianta care are scopuri opuse. Asadar modelul aliantei prezinta o constructie de bloc contra bloc. De obicei alianta este formata prin tratate de alianta, care con!tin acor!dul statelor membre de a sustine militar in cazul unui atac impotriva unui stat membru al aliantei.
De aici reiese faptul ca definirea securitatii colective ca un acord de alianta este incorect. Astfel de grupuri ca NATO, fostul Pact de la Varsovia, Pactul de la Rio nu pot sa fie atribuite la categoria de aranjament al secu!ri!ta!tii colective regionale. Organizatiile numite sunt exem!!ple de aliante si nu modele ale securitatii colective. In practica statelor deosebirile teoretice intre siste!mele securitatii colective si aliante au devenit interesante. " Vechiul concept al securitatii de la cine si pentru ce devine marginalizat de formula securitatii pentru toti"...2


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea Colectiva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!