Secolul De Aur Al Culturii Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

Secolul de aur al culturii romanesti este numit acel segment cronologic care este cuprins intre Cazania lui Varlaam (1643) si Letopisetul lui Ion Neculce (1743). Acest secol se caracterizeaza prin aparita si evolutia cronicii romanesti, se dezvolta dreptul si jurisprudenta, in bi- serica patrunde insistent limba romana.
Reprezentantii veacului de aur sunt-Miron Costin, Nicolae Milescu, Stolnicul Constantin Cantacu- zino, Dimitrie Cantemir si altii care reusesc prin vasta lor opera sa se afirme si in cadrul altor culturi si literaturi ai vremii. Unul din marii carturari ai culturii romanesti este Mitropolitul Varlaam a carui activitate a marcat inceputul tiparirii in Moldova a Devenit mitropolit in 1632 Varlaam desfasoara o larga activitate culturala si de luminare, contribuie la introducerea tiparului, infiintind, cu ajutorul lui Petru Movila, un colegiu si o tipografie in 1642 la manastirea Trei Ierarhi din Iasi, unde au fost imprimate pentru prima data carti in limba romana printre care Pravila lui Vasila Lupu (1646) -care este primul cod de legi din Moldova feudala. Opera principala a lui Varlaam este Cartea romaneasca de invatatura, dumenicile preste an si la praznice imparatesti si la sfinti mari care mai este cunoscuta si sub numele de Cazania lui Varlaam.
A mai scris in 1644 in colaborare cu Eustratie Logofatul Sapte taine ale bisericii sau care mai este numita Paraclisul Nascatoarei de Dumnezeu. De asemenea mai scrie Carte care sa chiama Raspunsul impotriva catihismului calvinesc aparuta in 1645. Un alt reprezentant este Mitropolitul Dosoftei considerat cel dintii poet al neamului nostru. In 1673 scrie prima lucrare in versuri Psaltire. pre versuri tocmite si cele 4 volume din Viata si petrecerea sfintilor in 1692-1686. ESte fondatorul primei tipografii din Romania- Iasi. Insa pina a aparea aceasta tipografie isi tipareste primele sale lucrari Psaltire. pre versuri tocmite si Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu la manastirea din Uniev, in Polonia. A dus la bun sfisit introducerea limbii romane in biserici, actiune inceputa de domnul Vasile Lupu si mitropolitul Varlaam.
Milescu Spatarul Nicolae- o personalitate de o valoare neinsemnata in litaratura romana.
Prin intermediul lui Dosoftei a putut infiinta in Iasi prima tipografie din Romania.
A scris opere si inainte de a pleca la Moscova si dupa. Printre operele sale se enumara Steaua ori- entului (Paris 1669), a scris in colaborare cu carturarii rusi citeva carti de istorie, etica si de prevestire. Solia in China (1675-1678) ii prille- juieste scrierea ciorva prestigioase lucrari, toate cuprinse intr-una Descrierea Chinei.
Calatorie de-a lungul Siberiei de le Tolobsk pina la forul Nercinsk si la hotarul Chinei.
Itinerarul misiunii diplomatice in China lui Nicolaie Spatarul. si. Descrierea celei dintii parti a pamintului, numita Asia, in care se afla si imparatia chinei cu orasele si provinciile sale.
La dezvoltarea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Secolul De Aur Al Culturii Romanesti - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!