Satyrycon

Extras din referat Cum descarc?

Satyricon-ul nareaza la persoana I, sub forma povestirii lui Encolpius, aventurile unor eroi tineri, cu o anumita pregatire intelectuala, dar declansati si hotarati sa traiasca din tot felul de furtisaguri si talharii. Encolpius, Ascyltos, micul Giton, la care se adauga batranul poet pedant si netalentat, Eumolpus, care ia locul lui Ascyltos, pe langa cuplul Encolpius-Giton.
Fragmentele conservate ii infatiseaza initial intr-o scoala de retorica, pe care ei o parasesc in curand. De aici, Encolpius si Ascyltos nimeresc direct intr-un lupanar. Scapati de aici, ei isi continua tribulatiile desfasurate in cele mai surprinzatoare conditii, aproape incredibile. Impreuna cu micul Giton, ei ajung oaspetii unui libert imbogatit, numit Trimalchio. Astfel incepe "Ospatul lui Trimalchio", cel mai important episod al Satyricon-ului, cel mai inchegat si mai bine conservat.
Inainte de a se savarsi acest ospat, Trimalchio se scalda de sus pana jos in parfum si se inveleste in prosoape din cea mai moale lana, apoi intinde un pahar cu vin in cinstea sa. Ajunsi in fata unei porti, oaspetii citesc tablita ce se afla deasupra usii: "Orice sclav care va iesi afara fara porunca stapanului, va primi 100 de lovituri." Pe peretele din fata era pictat un targ cu sclavi ce purtau la gat tablite cu niste inscriptii. Acestea reflectau tara de bastina a sclavului, meseria, precum si calitatile si defectele acestuia.
Ajunsi in tricliniu, acestia au constatat gradul de superstitie al lui Trimalchio, fiindca au fost obligatzi, cum era regula, sa paseasca in incapere numai cu piciorul drept.
Asezandu-se la masa, li s-au oferit apa racita in zapada pentru


Fisiere in arhiva (1):

  • Satyrycon.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!