Sansele Romaniei ca tara europeana

Extras din referat Cum descarc?

In ultima vreme, pe posturile de radio si de televiziune, precum si in mass-media scrisa se vorbeste tot mai des despre integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si despre oportunitatile ce i se ofera pentru a deveni o tara cu adevarat importanta pe harta unei Europe unite.
Daca in urma cu cincizeci de ani bunicii nostri si mai tarziu parintii nostri au sperat la o intoarcere a Romaniei in randul tarilor libere, unde drepturile omului, libertatea de expresie precum si celelalte valori ale democratiei sa fie respectate, in decembrie 1989 sperantele inaintasilor nostri au devenit realitate, Romaniei oferindu-i-se o sansa istorica de afirmare in lume si de a-si ocupa locul pe care il merita in cadrul unei Europe unite.
Unitatea europeana a devenit posibila doar in conditiile cand, dupa prabusirea regimului comunist scindarea Europei a incetat, deoarece ideea unei Europe unite a fost privita cu ostilitate de comunisti si de nationalisti, acestia fiind ostili la orice idee care ar fi atentat, dupa ei, la suveranitatea statului.
Uniunea Europeana a fost constituita in anul 1957 prin semnarea Tratatului de la Roma (intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958), la data respectiva numindu-se Comunitatea Economica Europeana.
Inca de la infiintare, Uniunea Europeana (fosta C. E. E.) a anuntat intentia de a crea o piata comuna (unica) si de apropiere progresiva a politicilor economice ale statelor membre, astfel incat sa se asigure dezvoltarea armonioasa a activitatii economice, expansiunea continua a acesteia, sporirea standardului de viata, relatii mai stranse intre tarile participante, precum si ideea unei extinderi ulterioare. In ceea ce priveste Romania, aceasta si-a manifestat in mod expres optiunea pentru integrarea deplina in Uniunea Europeana si hotrarea de a-si indeplini toate angajamentele asumate prin Acordul de asociere, semnat in 1993 si devenit efectiv in 1995. In prezent Romania are in vedere realizarea adaptarilor necesare in planul mecanismelor economice, care sa-i permita trecerea de la statutul de asociat la cel de membru al Uniunii Europene. Daca pe plan militar Romania se afla deja acolo unde bunicii nostri au sperat sa o vada si anume in N. A. T. O. alaturi de S. U. A. si de celelalte state vest- europene, pe plan economic si social tara noastra mai are mult de lucru pentru a ajunge la un nivel acceptat de catre Uniunea Europeana.
Romania are nevoie atat de securitate militara cat si de securitate economica si sociala. Daca securitatea militara si-a asigurat-o prin aderarea la N. A. T. O. in ceea ce priveste celelalte doua componente Romania va trebui sa ajunga in cel mai scurt timp la un nivel de dezvoltare care sa-i permita sa concureze cu parteneri straini atat pe propria piata cat si in exterior, fara a fi supusa unor discriminari. Securitatea economica priveste accesul la resurse, finantare si piete necesare pentru a sustine nivele acceptabile ale dezvoltarii si puterii statului.
Un rol important in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sansele Romaniei ca tara europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!