Rolul Normanilor in Formarea Statului Rus Kievean

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Introducere 2
Istoriografia problemei intemeierii statului rus kievean 3
Formarea statului Rus Kievean 9
1. Conceptia contemporana referitoare la politogeneza slavilor de est 9
2. Influienta normana in procesul formarii statului Rus Kievean 14
Concluzie 18
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In perioadele istorice de trecere, o importanta deosebita capata problemele identitatii nationale. Astazi , intrbarea ,,De unde provine pamintul rus?" din nou s-a ridicat pe fundlul schimbarilor ce au avut loc in stat si societate in perioada postsovietica. Din aceste consderente, analiza problemei aparitiei statului Rus Kievean si influienta externa in formarea acestuia, este actuala. 
Polemica dintre G. F. Miller si M. V. Lomonosov cu referire la provenienta Rusiei Kievene, a pus baza unei indelungate discutii, care continua pina in prezent. Deja in sec XIX, intre istoricii rusi s-au format doua tabere - normanistii si antinormanistii. Primii sustineau ca statul Rus Kievean a fost format in urma cotropirii Rusiei de catre normani, ceilalti - patriotii, insistau asupra formarii Rusiei Kievene pe baza proceselor interne. Insemnatatea factorului politic cu referire la formarea statalitatii nu a putut sa nu fie folosita de catre puterea sovietica, ceea ce a dus la sustinerea teoriei ,,patriotice". Deja in anul 1997, autorul manualului de istorie vorbeste direct despre cotropirea Rusiei de catre normani.
In asa mod, evaluarea contemporana a evenimentelor aparitiei statalitatii duce la redescoperirea istoriei Rusiei.
Obiectul de cercetare - istoria statului Rus Kievean.
Subiectul cercetarii - Formarea statului Rus Kievean si rolul normanilorin procesul dat.
Scopul cercetarii consta in determinarea conceptiei moderne asupra probloemei influientei normane in formarea statului Rus Kievean.
Scopul, obiectul si subiectul au permis de a determina urmatoarele obiective:
1. Analiza istoriografiei problemei aparitiei statalitatii la slavii de est.
2. Expunerea conceptiei contemporane asupra particularitatilor formarii statului Rus Kievean.
3. Depistarea rolului elementului norman in formarea statului Rusiei Vechi.
Istoriografia problemei intemeierii statului rus kievean
Pentru prima data de problema provenientei statului rus kievean s-au interesat cronicarii din sec XI - XII. Cele mai vechi cronici, din cele ajunse pina la noi, incep povestirea de la cneazul Kii, care impreuna cu fratii sai Sek si Horiv a intemeiat orasul Kiev, ce sta la baza cnezatului Kieven. Cele mai vechi izvoare care ne relateaza despre Kii sunt letopisitele din sec XI, insa despre el se aminteste si in cronicile armenesti de la inceputul sec VIII.
Insa, versiunea de baza a statalitatii rusesti este legata de legenda despre chemarea in sec IX a cneazului vareg Riurik. Aceasta legenda varega, expusa in <<??????? ????????? ???>>, spune ca in anul pina in anul 859 (6367) varegii primeau tribut de la ciudi, slavi, meriai, vesiani, krivicii. In 862 ei au alungat varegii si au refuzat sa plateasca tributul si au decis sa se autoguverneze. Insa, din cauza ca nu existau legi, triburile de rasculau unul impotriva celuilalt. Au aparut neinteleegri si au inceput razboaie. Atunci ei au spus: "Hai sa cautam un print care sa poata ne conduca si sa ne judece conform obiceiurilor noastre" Nestor scrie ca slavii din Novgorod, vesianii, ciudii si krivicii, triburile ugro-finice, au trimis solie peste mare, la varegi din rusi sa le spuna: pamintul nostru este mare si incapator, dar ordine pe el nu-i. Veniti sa conduceti si sa ne stapiniti Fratii pe nume Ruirik, Sineus si Truvor, renumiti prin neam sau fapte, au acceptat sa primeasca stapinirea asupra populatei care fiind in stare sa lupte pentru libertate, nu stiau cum s-o foloseasca. Si au venit trei frati cu nemurile lor, si au laut cu ei tot rusii si au venit la slavi si au intemeiat orasul Ladoga, unde s-a stabilit Riurik. Sineus a inceput sa domneasca in Beloe ozero, iar celalalt - Truvor in Izborsk. Si de la acei varegi a provenit denumirea de Rusi Dupa moartea fratilor, Riurik a domnit singur. Drujinicii lui Riurik Askold si Dir au cerut permisiunea de la el sa mearga asupra grecilor si au plecat spre sud s-au oprit la Kiev si au domnit acolo. Dupa moartea lui Riurik, drujinikul sau Oleg, impreuna cu fiul minor a lui Riurik - Igor s-au indreptat spre sud, prin inselaciune si tradare i-au omorit pe Askold si Dir si singur a inceput sa domneasca in Kiev, unificind Kievul si Novgorodul.
Pana in prezent, povestea continua sa bantuie mintile cercetatorilor, generand o multime de diferite opinii si ipoteze. 
Dezbatere cu privire la originile statalitatii in Rusia incepe de la Anna Ivanovna. In timpul domniei sale, GF Miller, AL Schletzer, GZ Bayer fiind invitati la Academia de Stiinte, au gasit <<??????? ????????? ???>>. Studiind acest izvor, savantii au legat aparitia statalitatii la slavii de est cu chemarea varegilor. Un profesor de la Academia de Stiinte din Sankt-Peterburg, germanul G. Z. Bayer, care nu cunostea limba rusa, si cu atit mai mult rusa veche, in 1735, in tratatul sau in limba latina a sugerat ca cuvintul ,,varegi" provenit din rusa veche se refera la scandinavii care au dat statalitate Rusiei Kievene. In cauatrea unui termen asemanator in limbile vechilor nordici, Bayer a descoperit doar un singur termen apropiat ce aminteste notiunea ,,vareg" - cuvintul ,,veringyar" (veringyar - substantiv la n. singular). Modelarea cel putin artificiala a substantivului dat la singular pina acum da batai de cap lingvistilor. Mai mult ca atit, ,,veringyar" se intilneste in izvoarele vechilor nordici ca termen utilizat pentru a denumi garda de corp a imparatilor bizantini, care de obicei se numeau rusi de origine, si nu ,,normani" sau ,,sevei", adica in mod direct nu dovedeau apartenenta lor la scandinavi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Normanilor in Formarea Statului Rus Kievean.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!