Roboam și Ieroboam - regi rivali

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Regatul lui Solomon - inceputul divizarii
2.1 Pacatul lui Solomon
2.2 Dusmanii exteriori ai lui Solomon
2.2.1 Hadad
2.2.2 Rezon 
2.2.3 Regatul Siriei
2.2.4 Marele Regat Asirian
2.3 Dusmanii interni ai lui Solomon. Revolta lui Ieroboam
2.4 Schisma politica si religioasa
2.4.1 Schisma politica
2.4.2 Schisma religioasa
3. Regatul de Nord al lsraelului in timpul lui Ieroboam
4. Regatul de Sud al lui Iuda in timpul lui Roboam
5. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Dea lungul timpului au existat polemici in legatura cu veridicitatea faptelor si a personajelor prezentate in Vechiul Testament. Se puneau la indoiala unele date si evenimente la care faceau referire textele Bibliei.
Cercetarea face parte dintr-un studiu mai amplu care cuprinde o perioada importanta din istoria milenara a poporului evreu. Cercetarea se intinde pe o perioada de cateva secole, incepand din timpul Regatului regelui Solomon , continuand mai apoi cu secesiunea in cadrul Regatului si terminandu-se cu disparitia regatelor evreiesti din spatiul Orientului Apropiat.
Studiului va arata cata importanta prezinta ca stiinte precum arheolgia, in special arheologia biblica, si istoria sa isi coroboreze mijloacele pentru a confirma realitatea faptelor si personajelor descrise in textul scripturii. Vom demonstra ca prin aportul lor, aceste stiinte impreuna cu textul Bibliei, aduna marturii extrem de valoroase si de o importanta cruciala pe cunosterea trecutului milenar, adeverind si intarind certitudinea celor scrise in scripturi, dar si aducand noi marturii, care sa intregeasca imaginea atat in ansamblul ei cat si detaliat. Astfel paginile istoriei poporului evreu, in devenirea sa, sunt completate si capata o claritate mult mai mare, demonstrand forta acestui popor cat si aportul cultural covarsitor la istoria umanitatii. 
Astfel se au in vedere factorii care au dus la divizarea Regatului lui Solomon. Cauzele divizarii sunt fie din perspectiva biblica, supararea lui Dumnezeu pe Solomon datorata apostaziei acestuia, fie din perspectiva arheologica si istorica, si anume adversari externi foarte puternici, Egiptul, Siria si Asiria. Datorita sistemului de recrutare pentru munca fortata, si a taxelor impovaratoare, zece triburi din douasprezece se razvratesc sub conducerea lui Ieroboam, revolta producand in final secesiunea, disparitia Regatului Unit al Israelului si aparitia celor doua regate: Regatul de Nord al Israelului si al Regatului de Sud al lui Iuda. Intre cele doua regate va exista o situatie conflictuala permanenta, care le va slabi, facandu-le vulnerabile in fata invaziilor din sud, Egiptul, fie din nord, Siria si Asiria. Si asta se va petrece datorita maniei lui Dumnezeu, care va pedepsi poporul lui Israel pentru devierea religioasa si a apostaziei conducatorilor. In final cele doua regate vor fi cucerite si desfiintate, populatia fiind robita si mutata pentru foarte multi ani in Babilon.
Regatul lui Solomon - inceputul divizarii
Unitatea Israelului infaptuita de David si mentinuta de Solomon s-a sfarsit in momentul in care Roboam, fiul lui Solomon, a preluat succesiunea regatului. De fapt divizarea regatului a inceput din timpul domniei lui Solomon cand existenta unor dusmani externi si interni au "sapat" coeziunea Israelului. 
Pacatul lui Solomon
Regele Solomon, a incalcat iterdictia data fiilor lui Israel de catre Dumnezeu, si anume, de a avea femei straine:" Sa nu intrati la ele si nici ele sa nu intre la voi, ca sa nu va plece inimile spre dumnezeii lor!". Nesocotind porunca lui Dumnezeu, Solomon a avut multe sotii straine in afara ficei lui Faraon, si a zidit inaltimi pentru zeii Chemos si Moloc, unde acestea aduceau tamaie si jertfe dumnezeilor lor. Domnul s-a maniat pentru ca acesta n-a pazit porunca Sa, si i-a spus: "Fiindca ai facut asa si n-ai pazit alianta mea si hotararile pe care ti le-am poruncit, voi smulge de la tine domnia si o voi da slujitorului tau. Dar nu o voi face in zilele tale, de dragul lui David, tatal tau, ci din mana fiului tau o voi smulge. Insa nu voi smulge toata domnia, ci voi da un trib fiului tau, de dragul lui David, slujitorul meu, si de dragul Ierusalimului, pe care l-am ales." (1 R 11:1-13)


Fisiere in arhiva (1):

  • Roboam si Ieroboam - regi rivali.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Biblia. Cartile : 1 Regi (3 Regi in Septuaginta), cap. 12-15, respectiv 2 Cronici cap. 11-13.
2. J. Hoffmeier, Arheologia Bibliei, Ed. Casa Cartii, Oradea, 2009, cap.VIII, pp.99-101; p.107. 
3. S. Schultz, Calatorie prin Vechiul Testament,Ed. Cartea Crestina, Oradea, 2008, cap. IX pp.21-220; cap. X pp.221-223; cap. XI, pp.237-239.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!