Ritul si ritualul funerar

Extras din referat Cum descarc?

Dintotdeauna omul si-a pus intrebari legate de moarte.
Initial s-a crezut ca doar omul evoluat e capabil sa-si puna astfel de probleme, dar scrieri precum cele provenite din antichitate au demonstrat ca a existat un puternic cult al mortii, mai bine spus un cult al vietii de dupa moarte, inca din preistorie. Cercetarile moderne, incepand cu secolul al XIX-lea, au scos la iveala vestigii ale unor necropole preistorice, care atesta prezenta acestui cult si in neolitic, mai precis in neoliticul vechi, asupra caruia ma voi opri in aceasta scurta prezentare despre cultura Starcevo-Cris. Neoliticul, un termen rezultat prin sudarea a doua cuvinte grecesti: neos, care inseamna nou si lithos, care inseamna piatra, in traducere ar fi epoca noua a pietrei. Epoca noua a pietrei este o revolutie in prelucrarea pietrei (s-a trecut de la cioplirea pietrei la slefuirea ei), dar nu numai aceasta este trasatura fundamentala a performantelor gandirii umane, ci si perfectionarea lucrarii ceramice, aparita unor asezari permanente intarite, trecerea omului de la stadiul de consumator la cel de producator, conturarea unor puternice credinte mistice. Din punct de vedere cronologic neoliticul timpuriu se desfasoara intre 6000-4250 i. Hr. Neoliticul vechi, cristalizat, pe parcursul caruia vorbim de aparitia, dezvoltarea si disparitia culturii Starcevo-Cris se intinde pe intervalul unui mileniu. Aceste date, trebuie mentionat, sunt necalibrate, vorbim deci despre o cronologie relativa, pentru stabilirea uneia absolute avem nevoie de cat mai multe date arheologice culese prin descoperirea vestigiilor. Pentru a putea pune in discutie problema ritului si ritualului culturii Starcevo-Cris, trebuie sa specificam ce se intelege prin termenul de cultura. Cultura arheologica reprezinta totalitatea manifestarilor materiale si spirituale asemanatoare intre ele, care se raspandesc intr-un anumit Pana in momentul actual, in urma deschiderii unor situri arheologice in diferite puncte ale Romaniei, s-a stabilit ca Starcevo-Cris este cea mai veche cultura neolitica. Dovezi in atestarea ei au fost aduse de cercetatorii: Nicolau Vlassa, in urma descoperirilor de la Gura Baciului (langa Cluj) si Marin Mica, la Carcea (langa Craiova). Dar nu numai in aceste puncte s-au gasit vestigii apartinand culturii Starcevo-Cris, ci si in Banat, Oltenia, vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei, in sudul Moldovei, pe valea Prutului (fig. 1). Numele culturii este rezultatul unirii a doua localitati: Starcevo, de pe teritoriul Iugoslaviei si Cris, spus generic astfel, fiind vorba de fapt despre regiunea Crisurilor. Cultura Starcevo-Cris isi are originile undeva in regiunea Pelopones, arealul de raspandire ajungand pana la Tisa si Prut. Date in conturarea trasaturilor culturii Starcevo-Cris au fost adunate de catre cercetatori precum: Dumitru Berciu, care in urma sapaturilor de la Verbita din Oltenia, a realizat o periodizare interna a culturii si raporturile ei cu alte ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ritul si ritualul funerar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Botzan, Marcu, Mediu si vietuire in spatiul carpato-danubiano-pontic ,Editura Academiei Romane , Bucuresti , 1996 , p. 28-30 .
2.	Comsa, Eugen, Contribution a l etude de la culture Cris en Moldavie, Dacia, XXII, 1978, p.9-36. 
3.	Idem, Neoliticul din Romania, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1982, p.5-91.
4.	Idem, Neoliticul pe teritoriul Romaniei, Editura Academiei Romane , Bucuresti , 1987 , p. 148-152 .
5.	Idem , Figurinele antropomorfe din epoca neolitica pe teritoriul Romaniei , Editura Academiei Romane , 1995 , p.24-25 , 130-133 .
6.	Dumitrescu, Vladimir, Cu privire la cea mai veche cultura neolitica din Romania, SCIV, 21, 1970,2, p.187-199.
7.	Dumitrescu, Vladimir, Vulpe, Alexandru, Dacia inainte de Dromihete , Editura Academiei Romane , Bucuresti , 1996, p.130-140.
8. Lazarovici, Gheorghe, Neoliticul timpuriu in Romania, AMP, VIII, extras, Zalau, 1984, p.50-85 .
9.  Mantu, Cornelia Magda, Mantu, Adrian, Scortanu, Ionela, Date in legatura cu asezarea Starcevo-Cris, La Poienesti, in judetul Vaslui, SCIVA, 43, 1992, 2, p.149-174.
10. Ursulescu, Nicolae , Contributii privind neoliticul si eneoliticul din regiunile est-carpatice ale Romaniei , vol.I , Editura Universitatii Al. I. Cuza , Iasi , 2000 , p.185-189 .
11 Idem , Inceputurile istoriei pe teritoriul Romaniei , Casa Editoriala Demiurg , Iasi , 2002 , p.4


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!