Richard von Coudenhove - Kalergi - Pan Europa

Extras din referat Cum descarc?

Contele Richard von Coudenhove - Kalergi (1894 - 1972) s-a nascut in familia unui diplomat de origine austriaca, de o putenica traditie cosmopolita si, in urma studiilor efectuate la Institutul Trezianum si la Universitatea din Viena, a obtinut doctoratul in filosofie in anul 1917. Evenimentele razboiului si ale revolutiei bolsevice ii indreapta interesul spre politica, considerand conflagratia mondiala drept o crima, si condamna nationalismul, identificand cauza Antantei cu cea a democratiei.
Publicist, ganditor politic si militant federalist european, Kalergi a fost o personalitate care din 1922 si pana la moarte sa, in 1972, a luptat pentru ideea europeana, aflandu-se in permanenta in perioada interbelica in mijlocul tuturor initiativelor in ceea ce priveste crearea unei Europe unite.
Aplicarea in practica a solutiilor alternative la Liga Natiunilor, cristalizate in dezbaterea teoretica din anii imediat urmatori Primului Razboi Mondial, a fost obiectivul nu doar al unor organizatii si miscari non - guvernamentale, dar si al unor initiative politice la nivel oficial.
Miscarile non - guvernamentale au avut obiectivul mobilizarii opiniei publice europene, a elitei intelectuale si politice, pentru a crea o stare de spirit favorabila unificarii europene in spirit federal si pentru a exercita presiuni asupra guvernelor in vederea efectuarii unor pasi practici in directia integrarii continentului pe plan economic, politic si spiritual.
Sustinator al programului ,,Cele 14 puncte" ale presedintelui american Woodrow Wilson, de reorganizare postbelica a lumii, in conditiile haosului economic, al mizeriei sociale si a instabilitatii politice generate de prabusirea marilor imperii, el adera la formularea unor reforme treptate in plan social si economic si respingea bolsevismul rusesc ca un atac la libertatea individuala , conceputa ca valoare suprema.
Rezultatul tratatelor de pace si esecul solutiilor wilsoniene il determina pe Kalergi sa adopte o pozitie deosebit de critica la adresa noilor realitati politice ale continentului.
Liga Natiunilor era incapabila sa controleze situatia anarhica in care se confrunta adeptii tratatelor de pace si revizionistii, minoritatile si majoritatea, diversele orientari economice protectioniste. Se contura deja pericolul unui colaps economic, al razboiului european si al ascensiunii bolsevismului, iar unicul remediu putea fi doar o unificare federala a continentului, in cadrele Statelor Unite ale Europei.
Pe baza unui studiu efectuat in anii 1920 - 1922 asupra proiectelor, experimentelor si modelelor federaliste anterioare, el contura imaginea unei ere a primatului valorilor internationale in fata celor nationale, a unei faze de tranzitie a istoriei mondiale de la federatii continentale la cele intercontinentale.
Programul miscarii pan - europene este formulat in cartea ,,Pan Europa" a lui Richard von Coudenhove - Kalergi, publicata la Viena in 1923. Acesta este considerat un prim proiect de confederalizare a Europei, un manifest politic ce imbina viziunea globala cu un diagnostic exact al situatiei concrete a Europei. In conceptia lui Kalergi, esenta o constituia decaderea Europei datorita sistemului politic invechit, al accentului pus pe conflictele intre clase, in locul relatiilor interstatale, a imbinarii slabiciunilor interne cu vulnerabilitatea in plan extern, ca urmare a ascensiunii marilor puteri extraeuropene.
In conditiile dezvoltarii economice moderne , a globalizarii transporturilor si comunicatiilor, statele nationale devin un cadru stramt si generator de conflicte, pe cand unificarea continentului ar asigura pacea si stabilitatea, rezolvarea problemelor interne si transformarea Europei intr-o importanta putere mondiala, cu pastrarea primatului sau cultural. Acest obiectiv putea fi realizat pe doua cai: prin forta, respectiv cucerirea ruseasca si generalizarea continentala a modelului revolutiei bolsevice, fie prin unificarea federala voluntara a statelor europene. Kalergi considera ca pericolul rusesc putea fi oprit doar prin forte unite, prin realizarea Pan - Europei, inaintea refacerii economice si militare a colosului rasaritean, deoarece, in caz contrar, o Rusie refacuta ar dobandi inevitabil hegemonia asupra unei Europe divizate. Era necesar un pact de garantare a securitatii statelor care se invecinau cu Rusia, precum si un tratat de arbitraj obligatoriu intre toate statele europene. Dezvoltarea unor relatii economice pasnice intre uniunea pan - europeana si Rusia era indispensabila, precum si atragerea acesteia, in viitor, intr-un program de dezarmare generala. 
Coudenhove - Kalergi considera Europa ca fiind ,,o fraternitate umana ce impartaseste viziuni comune". Fiind mostenitoarea unei mari istorii si a unei culturi bogate, Europa nu putea supravietui greutatilor vremii decat daca va sti sa imbine intr-un mod cat mai armonios interesele fiecarui popor de pe continent. Pentru Coudenhove - Kalergi, apararea libertatilor si consolidarea pacii insemnau, la fel ca reconcilierea dintre Franta si Germania, ,,pietre de temelie ale unitatii europene".


Fisiere in arhiva (1):

  • Richard von Coudenhove - Kalergi - Pan Europa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!