Revoluția industrială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutia industriala, procesul complex de trecere de la productia manuala la productia cu ajutorul masinilor-unelte, de la stadiul manufacturier la stadiul marii productii mecanizate, la fabrica, proces care a revolutionat intreaga baza a societatii burgheze. Revolutia industriala a avut loc pentru prima oara in Anglia, in ultimele decenii ale sec. al-xviii lea la inceputul sec. al xix-lea, iar mai tarziu in Franta, S. U. A, Germania, Japonia, Rusia, Romania etc. Ea a avut la baza inventarea si folosirea unor masini-unelte care au revolutionat vechile metode tehnice manuale, ca: inventarea masinii de tors Jenny in 1764, a masinii de filat a lui Arkwright in 1769, a masinii de filat subtire a lui Crompton in 1779, a razboiului mechanic de tesut in1785 si a masinii cu abur a lui Watt in 1784. Ca urmare a revolutiei industriale s-a dezvoltat diviziunea sociala a muncii au aparut noi ramuri de productie noi centre si orase industriale; au invins definitive relatiile de productie capitaliste asupra celor feudale; s-a format burghezia industriala modern, cele doua clase sociale de baza ale societatii capitaliste. Revolutia industriala a marcat un alt salt urias in dezvoltarea fortelor de productie si a insemnat victoria definitiva a relatiilor de productie capitaliste. Diversitatea conditiilor istorice, a nivelurilor de dezvoltare economica a imprimat anumite particularitati in desfasurarea revolutiei industriale in diverse tari. In Romania particularitatile revolutiei industriale s-au datorat mentinerii indelungite a iobagiei, existentei jugului strain si a lipsei, mult timp a unui stat national unitar. Revolutia industriala in Romania s-a desfasurat mai tarziu decat in Anglia, Franta, S. U. A, intr-un ritm in general lent, inegal din punctul de vedere al repartizarii teritoriale si al ramurilor industriale uneori fara o legatura organica intre ramuri. In a doua jumatate a sec. al xix- lea, schimbarile din domeniul tehnicii de productie si, legat de acesta, in acela al relatiilor sociale reflectau procesul de infaptuire a revolutiei industriale costituind baza industrializarii capitaliste a Romania.

Incepand cu sec. al xviii- lea, Marea Britanie a trecut printr-o transformare progresiva feudala centrata pe proprietatea asupra pamantului, o forta in era industriala ce lua nastere.

In 1750 Marea Britanie era deja o putere maritima si comerciala importanta, dar majoritatea populatiei traia inca din agricultura. Activitatile industriale, precum mineritul si prelucrarea fierului, se desfasurau la o scara relativ redusa, iar Londra era singurul oras cu adevarat mare. De-a lungul secolelor schimbarea era atat de lenta, incat ramanea aproape neobservata. Majoritatea oamenilor considerau ca viata lor face parte dintr-o ordine traditionala fireasca si nu realizau ca sub ochii lor lua nastere o noua etapa a istoriei.

Aceasta perioada din istoria Angliei este cunoscuta ca revolutia industriala, cu toate ca procesul de transfornare a implicat progrese ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia Industriala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 219 cuvinte
Nr caractere:
7 151 caractere
Marime:
12.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
revolutie, industrie
Predat:
la liceu
Sus!