Revoluția de la 1848

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutia de la 1848 din tarile Romane a facut parte din revolutia europeana care a izbucnit in Italia si s-a desfasurat pe intreg continentul. Cauzele acestei revolutii au fost: * asuprirea straina in cele 3 tari Romanesti (dominatia habsburgica in Transilvania si cea Ruso-Otomana in Valahia si in Moldova) . In Transilvania, Banat si Bucovina, revolutionarii luptau pentru egalitatea in drepturi cu celelalte nationalitati.

Un alt obiectiv important al revolutiei a fost unirea tuturor romanilor, fiind inlaturata orice dominatie straina.

La revolutia de la 1848 au participat mai multe categorii sociale: * intelectualii; * taranii; * boierimea liberala; * orasenii. Revolutia de la 1848 din Moldova A izbucnit la 27 martie la Iasi. Aici a avut loc o adunare de aproximativ 1000 de oameni in cadrul caruia Vasile Alecsandri a citit documentul revolutiei numit Petitiunea Proclamatie. Acest document avea 35 de puncte si un character moderat, aceasta reiesind din prima prevedere a documentului care era Sfanta Pazire a Regulamentelor Organice, adica se accepta protectoratul Rusiei in Moldova. Documentul revolutiei a fost inaintat domnitorului Mihail Sturdza, care nu a acceptat doua prevederi (formarea unei Adunari Obstesti; formarea unei garzi civice, adica un grup de personae inarmat care sa apere revolutionarii) Domnitorul a trecut la arestari si a reprimat revolutionarii.

S-au arestat 13 revolutionarii pentru a fi trimisi la Istambul, 6 dintre ei reusind sa scape la Galati dupa care refugiindu-se in Transilvania. Aici au participat la revolutia transilvaneana si au elaborat doua documente radicale: * Printipurile noastre pentru reformarea patriei la Brasov; * Dorintele partidei nationale din Moldova la Cernauti. Ambele documente sustineau idea unirii Moldovei cu Valahia. Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca Revolutia din Tara Romaneasca a fost pregatita de un comitet revolutionar, de aceea a avut o desfasurare mai indelungata.

A izbucnit la 9 iunie 1848 la Islaz unde, in cadrul unei adunari revolutionarii au adoptat un document de 16 puncte, numit Proclamatia de la Islaz. Cele mai importante obiective erau: autonomia tarii, inlaturarea Regulamentelor Organice, alegerea unui domn pe 5 ani, improprietarirea taranilor prin despagubire. Toate aceste prevederi, au dat documentului un character moderat. La 11 iunie 1848, revolutia a izbucnit si la Bucuresti. Revolutionarii l-au determinat pe domnitorul Georghe Bibescu sa abdice. In locul acestuia s-a format un govern revolutionar, alcatuit din: Nicolae Balcescu, C. A. Rosetti, Gheorge Magheru, Ion Heliade Radulescu, Nicolae Golescu etc. Acest guvern a detinut puterea din 28 iulie pana in septembrie 1848. Cele mai importante masuri ale guvernului au fost: * anularea privilegiilor boieresti scrise in arhondologie; * au adoptat tricolorul ca simbol al revolutiei; * au format o armata nationala; * au realizat ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia De La 1848 - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 101 cuvinte
Nr caractere:
5 676 caractere
Marime:
13.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!