Revolutia burgheza din Anglia

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia din Anglia s-a desfasurat intr-o epoca cand numai in Olanda, in cateva state italiene si in zone ale Angliei se dezvoltasera relatiile capitaliste. In restul Europei dominau relatiile feudale si monarhia care tindeau sa conduca tot mai absolutist.
Avantul economic si tehnic, cresterea productiei si schimbului, intensificarea circulatiei banesti, destramarea structurilor societatii feudale, au facut sa apara intr-o serie de zone ale Europei Apusene relatii capitaliste. Istoricii apreciaza, ca doar revolutia din Anglia a fost prima revolutie burgheza de anvergura europeana care a exercitat o influenta puternica pe plan mondial, in sensul subminarii regimurilor feudale, revolutia franceza fiind aceea care a dus la victoria deplina a capitalismului in majoritatea statelor de pe glob.
Andre Maurois, in Istoria Angliei, spunea: Aparati de vecinii lor continentali de apa marii si eliberati, multumita ei, de orice temeri care au paralizat in Franta atatia oameni de stat, ei au putut, fara a intampina mari primejdii sa-si organizeze pe indelete institutii originale. Politica monarhiei absolutiste, sub dinastia Tudorilor (1485-1603), corespunde intr-o masura destul de larga intereselor nobilimii noi si a burgheziei. Proprietarii si arendasii de ferme foloseau, alaturi de noua nobilime, munca lucratorilor agricoli salariati. Inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea, Anglia poseda deja o clasa de fermieri capitalisti bogati pentru conditiile de atunci.
O caracteristica specifica in evolutia feudalismului englez a fost patrunderea timpurie a raporturilor capitaliste in agricultura. Din punct de vedere juridic, majoritatea taranilor erau liberi, dar dependenti de obligatia posesiunii lotului; Situatia se prezenta astfel: Filosoful si omul de litere englez Francis Bacon (1561-1626) ii definea ca o clasa intermediara intre gentelmeni si tarani. La inceputul secolului al XVII-lea, dupa Andre Maurois, erau circa 160. 000. De altfel Cromwell pe acestia isi va baza puterea deoarece acestora nu le era frica nici sa munceasca si nici sa lupte.
Desi incep sa se cultive culturi noi: sfecla, trifoi, hamei, cartof, cresterea cererii de lana pe piata interna, cat si pe cea externa duce pe de o parte la exproprierea fortata a taranilord de pe pamanturile pe care lucrau, cat si cresterea suprafetelor de pasunat. Zeci de mii de tarani deposedati se alegeau cu spanzuratoarea, biciul si patul de paie mucegait.
Structura sociala a Angliei cunoaste schimbari deosebit de importante. Noua nobilime se completeaza in permanenta cu elemente provenite din alte stari (arendasi, negustori), iar o parte din vlastarele aristrocratice fac drumul invers in alte stari.
Prin Statutul Meseriasilor nimeni nu si putea deschide pravalie, ca mester, sau intra ca lucrator, pana nu facea 7 ani de ucenicie. Astfel, tineretul tarii capata educatia tehnica si disciplina sociala. Iar in privinta instructiunii, fiii micilor nobili de tara formau un element important nu numai in scoli dar si in universitati.
In ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Revolutia burgheza din Anglia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!