Revolutia Americana

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia americana (1775-1783), eveniment major al epocii moderne, desfasurat sub forma unui razboi intre cele 13 colonii britanice din America de Nord si tara lor originara, Marea Britanie. Revolutia americana a avut doua consecinte importante: cucerirea independentei celor 13 colonii fata de Marea Britanie, recunoscuta oficial prin Tratatul de la Versailles (1783), si formarea unui guvernamant bazat pe Constitutia din 1787 care punea bazele unei republici federale, Statele Unite ale Americii, bazata pe suveranitatea poporului si separarea puterilor in stat. Revolutia americana a fost, cronologic, a doua mare revolutie a epocii moderne, fiind precedata de Revolutia engleza si urmata apoi de Revolutia franceza.
Premisele revolutiei
Inceputurile
Calatoria vasului Mayflower poate fi considerata un simbolic inceput al colonizarii engleze in America de Nord, caci debarcarea celor 102 pasageri, in regiunea devenita ulterior Noua Anglie, avea sa fie urmata de nenumarate alte traversari ale Oceanului Atlantic.
Astfel, intre 1607 si 1733, Anglia a infiintat 13 colonii pe coasta rasariteana a Americii de Nord. Prima colonie engleza a fost Virginia, intemeiata in 1607 de o companie infiintata prin ordonanta regala. Alte 12 colonii au luat nastere in urmatoarele decenii.
Existau diferente in modul de infiintare a coloniilor. Unele erau colonii regale (precum Virginia), altele infiintate din initiativa particularilor (Maryland), altele apartineau unor comunitati religioase (de exemplu, Pennsylvania.
In 1770, in aceste colonii traiau 2,2 milioane de oameni, majoritatea emigranti din Insulele Britanice. Modul de organizare al acestora era diferit, relatiile dintre colonii erau superficiale. Doua trasaturi ii uneau totusi pe locuitorii lor: religia protestanta si practica autoguvernarii, adica dorinta de a-si decide singuri soarta. America s-a nascut, asadar, sub semnul luptei pentru libertatea individului.
Originea conflictului
Coloniile nord-americane nu au cunoscut feudalismul, adica societatea celor trei ordine: cler, nobilime si restul populatiei, colonizarea s-a facut dupa transformarile social-economice din societatea engleza, adica in veacurile XVII-XVIII.
Activitatea economica s-a dezvoltat rapid in cele 13 colonii, nordul fiind dominat de industria care folosea munca salariata si mica proprietate agricola, in timp ce in coloniile sudiste se dezvoltasera sistemul marilor plantatii lucrate cu ajutorul sclavilor negri. In timp, economia coloniilor nord-americane a inceput sa concureze metropola.
Colonistii adusesera in America, nu doar dorinta de imbogatire prin forte proprii precum si toleranta religioasa, ci si traditia constitutionala engleza care isi avea originea in ,,Magna Charta Libertatum". Astfel, desi recunosteau autoritatea regelui Angliei, colonistii aveau propriile institutii de conducere. O adunare aleasa de cetateni bogati vota legile. Puterea executiva apartinea unui guvernator numit de regele Angliei.
Colonistii sperau sa aiba aceleasi drepturi politice ca si englezii din metropola. Ei nu au obtinut insa dreptul de a avea reprezentanti in Parlamentul de la Londra. Acesta din urma a impus coloniilor masuri restrictive care urmareau sa ii mentina intr-o pozitie de subordonare in raport cu metropola. Astfel, Anglia a interzis colonizarea la vest de muntii Alegani, iar schimburile de marfuri erau controlate de metropola. De aceea, colonistii faceau contrabanda cu posesiunile franceze si spaniole din America. Contrabanda era greu de supravegheat, caci Londra se afla la doua-patru luni distanta de navigat.
Londra dorea ca si coloniile sa contribuie la plata cheltuielilor cauzate de razboiul de sapte ani, in urma caruia a fost anexata Canada. Guvernul regal a impus marirea impozitelor in colonii. In 1765, Parlamentul britanic a votat Legea Timbrului, prin care redactarea tuturor actelor trebuia facuta doar pe hartie timbrata. Protestul coloniilor a fost prompt. Colonistii au afirmat insa ca toate impozitele trebuiau votate de Adunarile locale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Revolutia Americana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!