Republica Moldova Dupa Castigarea Independentei

Extras din referat Cum descarc?

3 iunie - In sala mare a Uniunii Scriitorilor din Chisinau, in cadrul unei adunari a intelectualitatii, s-a constituit un grup de initiativa pentru sustinerea democratizarii. Incepand cu aceasta zi si pana la 20 mai 1989, grupul de initiativa s-a ocupat de organizarea structurilor teritoriale ale miscarii democratice, a purtat tratative cu autoritatile in vederea publicarii proiectelor de program si statut ale gruparii, a organizat mitinguri si demonstratii si a coordonat campania de colectare a semnaturilor pentru oficializarea limbii romane, precum si pentru revenirea la alfabetul latin, pentru drepturi politice si cetatenesti, pentru demontarea sistemului administrativ de comanda si descentralizarea economiei. In acea perioada, grupul de initiativa a fost singura organizatie care s-a confruntat in mod organizat cu nomenclatura Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti.
31 octombrie - Grupul de initiativa al Miscarii Democratice organizeaza prima actiune revendicativa in fata sediului CC al PCM cerand publicarea proiectelor de program si statut ale Miscarii.
11 noiembrie - CC al PCM publica faimoasele Teze din noiembrie care urmau sa fie discutate in mod obligatoriu in toate colectivele de munca. Membrii si adeptii Miscarii Democratice din intreaga republica iau atitudine impotriva acestui document antinational, care a incercat sa blocheze procesul de renastere nationala.
12 martie - Miscarea Democratica organizeaza, in fata cladirii CC al PCM, prima mare demonstratie de protest.
Lozincile zilei: Limba, alfabet! , Jos Grossu! , Jos comunistii! . 20 mai - Grupul de initiativa convoaca, in sala mare a Uniunii Scriitorilor, Congresul de constituire a Miscarii Democratice, la care participa delegati din 30 de raioane si orase. In baza Miscarii Democratice, Congresul decide sa creeze Frontul Popular din Moldova (FPM). Congresul alege organele de conducere si adopta Programul, Statutul si o serie de rezolutii, hotaraste editarea buletinului informativ Desteptarea. 26 iunie - In Piata Victoriei din Chisinau (azi Piata Marii Adunari Nationale) FPM organizeaza, pentru prima data in perioada postbelica, o ampla actiune de protest, prin care denunta public ocuparea Basarabiei, nordului Bucovinei si Tinutului Herta de catre trupele sovietice la 28 iunie 1940. Zecile de mii de manifestanti, purtand tricoloruri in berna si haine cernite, comemoreaza victimele regimului sovietic de ocupatie. Ziua de 28 iunie este declarata zi de doliu pentru Basarabia.
1990 11 februarie - In Piata Marii Adunari Nationale are loc adunarea republicana a alegatorilor, organizata de FPM. Adunarea aproba Platforma electorala a FPM si lista de candidati pentru alegerile parlamentare din 25 februarie.
25 februarie - Ziua alegerilor pentru Sovietul Suprem al RSSM. Desi legea electorala nu prevede alegeri pe baza de pluralism, FPM este singura formatiune care se confrunta in campania electorala cu exponentii Partidului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Republica Moldova Dupa Castigarea Independentei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!