Renasterea in Italia

Extras din referat Cum descarc?

Renasterea a inceput in Italia fiindca acolo au aparut mai intai relatiile capitaliste, dar a fost un fenomen general european, care s-a produs pretutindeni unde capitalismul a triumfat asupra feudalismului.
Societatea medievala, dominata de o economie naturala inchisa, cu o circulatie restransa a marfurilor, era putin favorabila progreselor spectaculoase. Organizarea sociala, intemeiata pe dependenta servila sau vasalica, iar in orase pe sistemul corporatist, in care omul era considerat ca un element al unei colectivitati constituite (obste, breasla, stare sociala etc.) nu incuraja dezvoltarea spectaculoasa a societatii. Gandirea si viata culturala erau controlate de Biserica. Orice abatere de la modul de a gandi al acesteia era etichetata drept erezie si era aspru pedepsita.
Toate acestea erau in concordanta cu existenta unei societati traditionale, dar nu mai corespundeau noilor realitati economice impuse de dezvoltarea oraselor si de aparitia burgheziei.
Ideologii burgheziei in lupta contra nobilimii au ridicat steagul liberei cercetari si al drepturile omului.
Dar, pentru ca o noua mentalitate sa se afirme, a fost nevoie ca piedicile care stateau in calea liberei dezvoltari a personalitatii sa fi fost inlaturate. Ele au fost inlaturate o data cu victoria capitalismului asupra feudalismului in republicile urbane din Italia.
Aceste conditii au fost mai intai realizate in orasele industriale si comerciale ale Italiei, si in primul rand la Florenta. Dezvoltarea fortelor de productie aici izbuteste mai intai sa rastoarne relatiile de productie feudala.
Din randurile meseriasilor si negustorilor se ridica, incepand cu secolul al XIII-lea, o categorie de capitalisti care organizeaza industria si comertul pe baze noi si formeaza o noua clasa de oameni energici, intreprinzatori si fara scrupule.
Noile cercetari consacrate vietii politice din perioada Renasterii au dovedit ca umanismul care a fost, in general considerat ca produsul meditatiei unor invatati retrasi din viata activa, a fost dimpotriva expresia luptei poporului florntin impotriva ducatului de Milano (1397-1427) pentru apararea independentei si libertatilor sale civice.
Nu e o simpla intamplare ca Renasterea incepe in Italia, o data cu dezvoltarea comunelor si burgheziei, care pune capat suprematiei nobilimii feudale si stapanirii imperiale.
Renasterea a avut un caracter orasenesc, opunandu-se valorilor fundamentale ale culturii medievale. Nu intamplator ea a aparut in Italia care avea orase mai multe si mai bogate.
Renasterea italiana coincide cu epoca de suprematie economica si de independenta politica a Italiei. Principatul absolut (Signoria), in care Burckhardt vedea fenomenul caracteristic al politicii italiene, n-a fost decat simptomul de dezagregare si de decadere a institutiilor comunale, in cadrul carora s-a dezvoltat societatea Renasterii.
Burghezia a supus orasului satele si in locul economiei naturale, in care necesitatile populatiei erau limitate la produsele locale, a creat noi necesitati care nu puteau fi indestulate decat cu produsele tarilor celor mai indepartate. Raspunzand acestor nevoi, comertul international se dezvolta si se formeaza o clasa de oameni indrazneti si intreprinzatori care inlocuiesc nobilimea feudala si iau in mana conducerea vietii economice si politice.
Reluarea, in urma cruciadelor, a comertului cu Orientul a revigorat circulatia aurului si a marfurilor in Europa. Orasele-republici italiene, care dominau comertul maritim in Mediterana orientala, au cunoscut incepand cu secolul al XIV-lea, o dezvoltare economica si demografica spectaculoasa. Acestea, ca si alte orase, centre economice importante (Florenta, Milano, Roma etc.) au facut din Italia regiunea cea mai dezvoltata din punct de vedere economic si cultural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Renasterea in Italia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!