Previzualizare referat:

Extras din referat:

Renasterea (in franceza: Renaissance, in italiana: Rinascimento) este denumirea curentului de innoire sociala si culturala care a aparut in Europa la sfarsitul Evului Mediu, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, innoire caracterizata prin reinviorarea interesului pentru cultura si arta antichitatii clasice

Renasterea a inceput in Italia si s-a raspandit in Europa occidentala. In aceasta perioada s-au produs profunde transformari sociale, politice, economice, culturale si religioase care au marcat tranzitia de la societatea medievala catre societatea moderna. Societatea feudala a Evului Mediu, cu structura sa ierarhica rigida, dominata de economia agrara si sub puternica influenta a Bisericii Catolice, a inceput sa se destrame. In decursul Renasterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultura si artistii inclinati spre clasicismul greco-roman.

Notiunea de "Renastere" a fost folosita pentru prima data la inceputul secolului al XIX-lea de catre istoricul francez Jules Michelet, de la care a fost preluata de istoricul elvetian Jacob Burckhardt in lucrarea sa fundamentala "Die Kultur der Renaissance in Italien" ("Cultura Renasterii in Italia"), 1860. Acesta din urma a definit Renasterea drept perioada cuprinsa intre pictorii Giotto si Michelangelo.

Renasterea, la fel ca si Romanicul sau Goticul, apare in Romania cu precadere in Transilvania. Prezenta acestui stil in Moldova (unde se gasesc unele monumente din prima jumatate a secolului al XVI-lea) sau Tara Romaneasca (monumente de secol XVII), este mai modesta.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Renasterea

Jakob Burckhardt, Cultura Renasterii in Italia, vol. I-II,

Florentina Cazan, Renasterea Carolingiana, in Studii si articole de istorie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Renasterea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
4 067 cuvinte
Nr caractere:
21 404 caractere
Marime:
42.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
Renasterea, arta
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!