Renașterea

Extras din referat Cum descarc?

Renasterea (in franceza: Renaissance, in italiana: Rinascimento) este denumirea curentului de innoire sociala si culturala care a aparut in Europa la sfarsitul Evului Mediu, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, innoire caracterizata prin reinviorarea interesului pentru cultura si arta antichitatii clasice
Renasterea a inceput in Italia si s-a raspandit in Europa occidentala. In aceasta perioada s-au produs profunde transformari sociale, politice, economice, culturale si religioase care au marcat tranzitia de la societatea medievala catre societatea moderna. Societatea feudala a Evului Mediu, cu structura sa ierarhica rigida, dominata de economia agrara si sub puternica influenta a Bisericii Catolice, a inceput sa se destrame. In decursul Renasterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultura si artistii inclinati spre clasicismul greco-roman.
Notiunea de "Renastere" a fost folosita pentru prima data la inceputul secolului al XIX-lea de catre istoricul francez Jules Michelet, de la care a fost preluata de istoricul elvetian Jacob Burckhardt in lucrarea sa fundamentala "Die Kultur der Renaissance in Italien" ("Cultura Renasterii in Italia"), 1860. Acesta din urma a definit Renasterea drept perioada cuprinsa intre pictorii Giotto si Michelangelo. 
Renasterea, la fel ca si Romanicul sau Goticul, apare in Romania cu precadere in Transilvania. Prezenta acestui stil in Moldova (unde se gasesc unele monumente din prima jumatate a secolului al XVI-lea) sau Tara Romaneasca (monumente de secol XVII), este mai modesta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Renasterea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Renasterea
Jakob Burckhardt, Cultura Renasterii in Italia, vol. I-II, 
Florentina Cazan, Renasterea Carolingiana, in Studii si articole de istorie


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!