Relatiile UE cu SUA, Rusia, China, Japonia

Cuprins referat Cum descarc?

O misiune globala 3
Relatiile UE - SUA 3
Relatiile UE-Rusia 5
Relatiile UE-China 6
Relatiile UE cu Japonia 6
Bibliografie: 8


Extras din referat Cum descarc?

O misiune globala
Cu toate ca peste 100 de natiuni au reprezentante diplomatice la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles, iar Uniunea Europeana are, la randul ei, reprezentanti in toate colturile lumii, politica externa este inca atributia fiecarui stat in parte si nu este inca trasata de o strategie complet europeana.
Prin dimensiunea sa economica, financiara si comerciala, Uniunea Europeana ocupa o pozitie importanta pe scena mondiala. Fiind cea mai mare putere comerciala din lume, cu o moneda care o situeaza pe locul al doilea la nivel de putere monetara, UE consacra peste 7 miliarde de euro pe an asistentei acordate tarilor in curs de dezvoltare. Uniunea a incheiat acorduri comerciale si de asociere cu majoritatea tarilor si in majoritatea regiunilor lumii. Comparabila cu un motor economic alimentat de o populatie care numara aproape jumatate de miliard, Uniunea Europeana joaca un rol important in lumea internationala a afacerilor. Ea incepe sa aiba un cuvant tot mai greu de spus, pe masura ce creste numarul deciziilor luate in comun de statele membre in materie de politica externa. UE organizeaza periodic reuniuni la nivel inalt cu Statele Unite, Japonia, Canada si, de putin timp, cu Rusia, India si China. Relatiile cu aceste tari se refera la multe domenii, inclusiv educatie, mediu, combaterea crimei si drepturile omului.
Relatiile externe ale Uniunii Europene sunt asigurate de Serviciul European pentru Actiune Externa (SEAE), condus de comisarul Catherine Asthon, infiintat in al doilea mandat (2009 - 2014) al lui Jose Manuel Durao Barroso in fruntea Comisiei Europene.
Relatiile UE - SUA
In timpul razboiului rece, care a durat mai bine de 40 de ani, Statele Unite ale Americii a fost aparatorul Europei ramase in afara sferei de influenta a Rusiei. Pentru a sprijini reconstructia economica a Europei si pentru a stopa inaintarea blocului comunist catre Vest, SUA au initiat Planul Marshall, Congresul american fiind convins ca o cooperare economica este conditia esentiala pentru o pace durabila.
Ajutorul financiar al Statelor Unite ale Americii a fost oferit tarilor din Europa cu o conditie: initierea de planuri de reconstructie transfrontaliere si cooperea economica intre tarile Europei, ceea ce a dus la crearea in 1948 a Organizatiei Europene pentru Cooperare Economica. Un an mai tarziu, tot la initiativa SUA, majoritatea statelor libere vest-europene se alatura Americii si Canadei si formeaza Organizatia Atlanticului de Nord (NATO), alianta militara care sa se opuna blocului Sovietic din Est.
Tot Planul Marshall a fost unul dintre factorii importanti care au ajutat la punerea bazelor Planului Schuman si a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.
La putin timp de la intrarea in vigoare a Tratatului de la Paris semnat de Franta, Germania, Italia si tarile Benelux, au fost stabilite relatii diplomatice intre entitatea nou infiintata si SUA. Pe masura ce anii au trecut, si alte tari au aderat la Comunitatea Europeana transformand-o intr-o putere politica si economica cu un rol din ce in ce mai important pe scena internationala.
In momentul in care, la sfarsitul anilor '80, blocul comunist s-a dezintegrat, Comunitatea Europeana avea deja 12 membri, iar aparitia noilor democratii din estul Europei si reunificarea Germaniei, au propulsat CE intr-o noua era a dezvoltarii. Integrarea Germaniei de Est in Comunitatea Europeana precum si dorinta de a sprijini statele Est-Europene in efortul lor de a stabiliza democratia si libertatea proaspat castigate au determinat conducatorii Comunitatii sa ia in calcul extinderea (incorporarea in cadrul Comunitatii a statelor din Est) si adancirea Europei (asigurarea unei structuri institutionale capabile sa faca fata potentialei extinderi).
Relatiile transatlantice au capatat si ele o nou dimensiune, cooperarea dintre SUA si CE fiind formalizata la sfarsitul anului 1990 prin adoptarea Declaratiei Transatlantice. Un pas ulterior a fost adoptarea in decembrie 1995, a Noii Agende Transatlantice, constituind de atunci baza relatiei dintre SUA si Uniunea Europeana.
Prin Declaratia Transatlantica s-a stabilit cadrul institutional pentru consultare intre cele doua puteri, intarind si intensificand cooperarea de ambele parti ale atlanticului. Astfel, au inceput sa aiba loc intalniri (in SUA si in UE) la nivel de presedinti (Presedintele Consiliului European si Presedintele Comisiei Europene pe de o parte, si Presedintele SUA pe de alta parte), precum si alte consultari anuale sau ad-hoc la diverse niveluri politice si de grupuri de lucru.
Prin Noua Agenda Transatlantica s-a stabilit Cadrul de Actiune cu patru obiective majore de atins prin cooperarea transatlantica: 
-promovarea pacii si a stabilitatii, a democratiei si dezvoltarii la nivel mondial;
-rezolvarea problemelor globale; 
-expansiunea comertului mondial si intarirea relatiilor economice la nivel global; 
-construirea de relatii transatlantice pentru mediul de afaceri, pentru oamenii de stiinta si mediul academic.
In prezent, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii formeaza cel mai mare parteneriat comercial bilateral. Numai comertul cu bunuri in 2007 s-a ridicat la peste 400 de miliarde de euro, iar cel cu servicii este estimat la 226 miliarde de euro.
Mai mult, SUA si UE reprezinta cei mai mari investitori in spatiul partener: in 2007, 42% din totalul investiiilor facute de UE au fost directionate catre SUA, iar peste jumatate din investitiile private americane si-au gasit destinatia in tarile din Uniunea Europeana. Investiile straine directe au permis crearea de milioane de locuri de munca atat in SUA cat si in Uniunea Europena. In Statele Unite ale Americii, din cei peste 5 milioane de americani angajati de companii straine, 58% dintre ei munceau pentru companii europene. La fel, in Europa, in filialele fimelor americane lucrau aproape 4 milioane de europeni (date la nivelul anului 2005).
Pentru a contribui la intarirea competitivitatii celor doua economii, zeci de miliarde de euro sunt alocate anual pentru cercetare-dezvoltare de catre firmele europene in SUA si de cele americane in UE.
Volumul tranzactiilor bilaterale precum si gasirea solutiilor optime pentru intarirea relatiilor dintre cele doua puteri diminueaza sau chiar sterg neintelegerile ocazionale intre SUA si UE, aparute de-a lungul timpului in domeniul comertului, cum ar fi problema subventiilor pentru agricultura sau pentru domeniul aeronautic.
Cooperarea in domeniul afacerilor internationale dintre SUA si UE este vitala, intrucat de cele mai multe ori problemele sunt prea complexe pentru a putea fi rezolvate numai de una dintre ele. Nu exista disputa internationala, zona sau tara din lume in care Statele Unite si Uniunea Europeana sa nu aiba interese si in care fiecare dintre ele sa nu fie afectata de modul in care actioneaza cealalta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile UE cu SUA, Rusia, China, Japonia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!