Regimuri Politice Postbelice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In perioada interbelica apar trei tipuri de regimuri politice necunoscute pana acum in istorie: fascismul, nazismul si comunismul.

Partidul fascist poate fi definit ca o miscare de masa traditionala, antidemocratica, antiliberala si antisemita. In mod concret, fascismul cuprinde regimurile politice ale lui Mussolini in Italia, Franco in Spania, Salazar in Portugalia, Horthy in Ungaria sau Antonescu in Romania. Desi nou din punct de vedere istoric, regimul fascist mai intretine legatura cu practica politica traditionala. El poate fi definit ca o dictatura clasica. In ciuda unei conceptii comune, putem spune ca regimul fascist nu este de tip totalitar, acest termen putand fi aplicat doar regimurilor nazist si comunist. Atributul de totalitar nu este aplicabil deci pentru dictaturile fasciste interbelice, ci doar pentru cele doua indicate mai sus. Ceea ce distinge regimul fascist de cel totalitar este ideologia.

Ideologia (national-socialismul sau nazismul, in primul caz, si marxism-leninismul sau bolsevismul, in cel de-al doilea) este cea care face ca un regim politic sa fie considerat ca totalitar. Ea reprezinta o conceptie ce se vrea stiintifica (prin rasism, in cazul nazismului, si prin materialism istoric, in cazul bolsevismului), are forma unei credinte (ceea ce o aseamana cu religia) si pretinde ca prin practica politica sa se schimbe radical societatea.

Spre deosebire de miscarile fasciste, partidele naziste si comuniste se prezinta, inainte de cucerirea puterii, sub forma unor secte fanatice. Ele devin partide de masa abia dupa ce ajung la putere. Tot asa, ideologiile totalitare nu mai intretin nici un raport cu traditia gandirii si practicii politice, de care se rup in mod radical. Totalitarismul se distinge de precedentele sale istorice tirania, despotismul si dictatura, cu care nu trebuie confundat.

Regimurile ideologice totalitare nu sunt nici de dreapta, nici de stanga, pentru ca dreapta si stanga presupun referinte democratice, care trimit la regimurile politice occidentale de tip liberal. Trasatura comuna a regimurilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimuri Politice Postbelice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
977 cuvinte
Nr caractere:
5 048 caractere
Marime:
223.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
stat, guvernare, regim politic
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Dan Spataru
Sus!