Regimuri Politice Postbelice

Extras din referat Cum descarc?

In perioada interbelica apar trei tipuri de regimuri politice necunoscute pana acum in istorie: fascismul, nazismul si comunismul.
Partidul fascist poate fi definit ca o miscare de masa traditionala, antidemocratica, antiliberala si antisemita. In mod concret, fascismul cuprinde regimurile politice ale lui Mussolini in Italia, Franco in Spania, Salazar in Portugalia, Horthy in Ungaria sau Antonescu in Romania. Desi nou din punct de vedere istoric, regimul fascist mai intretine legatura cu practica politica traditionala. El poate fi definit ca o dictatura clasica. In ciuda unei conceptii comune, putem spune ca regimul fascist nu este de tip totalitar, acest termen putand fi aplicat doar regimurilor nazist si comunist. Atributul de totalitar nu este aplicabil deci pentru dictaturile fasciste interbelice, ci doar pentru cele doua indicate mai sus. Ceea ce distinge regimul fascist de cel totalitar este ideologia. 
Ideologia (national-socialismul sau nazismul, in primul caz, si marxism-leninismul sau bolsevismul, in cel de-al doilea) este cea care face ca un regim politic sa fie considerat ca totalitar. Ea reprezinta o conceptie ce se vrea stiintifica (prin rasism, in cazul nazismului, si prin materialism istoric, in cazul bolsevismului), are forma unei credinte (ceea ce o aseamana cu religia) si pretinde ca prin practica politica sa se schimbe radical societatea.
Spre deosebire de miscarile fasciste, partidele naziste si comuniste se prezinta, inainte de cucerirea puterii, sub forma unor secte fanatice. Ele devin partide de masa abia dupa ce ajung la putere. Tot asa, ideologiile totalitare nu mai intretin nici un raport cu traditia gandirii si practicii politice, de care se rup in mod radical. Totalitarismul se distinge de precedentele sale istorice tirania, despotismul si dictatura, cu care nu trebuie confundat. 
Regimurile ideologice totalitare nu sunt nici de dreapta, nici de stanga, pentru ca dreapta si stanga presupun referinte democratice, care trimit la regimurile politice occidentale de tip liberal. Trasatura comuna a regimurilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimuri Politice Postbelice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!