Regimul Comunist Din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Comunismul este organizarea economica si sociala bazata pe suprimarea proprietati private si inlocuirea ei cu proprietate colectiva.
Proclamarea Republicii Populare, la 30 decembrie 1947, a deschis Partidului Comunist Roman perspectiva de a exercita neingradit puterea in stat. Fara experienta guvernarii si intrutotul aseverit puterii sovietice, nu i-a ramas decat sa aplice modelul oferit de aceasta in viata politica, in economie, in cultura.
Partidul unic al clasei muncitoare, a carui hegemonie va fi curand statuata in noua constitutie a tarii, a luat nastere in zilele de 21-23 februarie 1948, prin furnizarea organizatiilor comuniste cu cele social-democrate, complet asimilate. Noua formatiune politica Partidul Muncitoresc Roman si-a inscris, in program, drept obiecte imediate: industrializarea socialista, planificarea economica, dezvoltarea si modernizarea agriculturii, o reforma structurala a justitiei si invatamantului. Pentru realizarea acestora, statul a trebuit sa modifice radical structurile puterii. O Mare Adunare Nationala, aleasa la 28 martie 1948, va lua locul vechiului Parlament si adopta, la 13 aprilie, noua lege fundamentala, care, asemenea acelora care i-a urmat, in 1952, era copiata dupa cea sovietica.
Conducerea PMR a fost exercitata, timp de 20 de ani (1945-1965 cu o scurta intrerupere), de catre Gheorghe Gheorghiu Dej, care a stiut sa se supuna solicitarilor Moscovei, in vremea lui Stalin, dar si sa elimine pretendentii puternici, precum L. Patrascanu, in 1948, grupul Ana Pauker, Teohari Georgescu si Vasile Luca, in 1952. Isi va pastra pozitia si in anii luptei impotriva cultului personalitatii lui Stalin, dupa 1956, si va initia, treptat, o desprindere de hegemonia sovietica.
Represiunea impotriva fortelor de opozitie in primii ani ai socialismului. Garantarea constitutionala a tuturor drepturilor cetatenesti nu i-a impiedicat pe comunisti sa organizeze o teribila represiune careia aveau sa-i cada victima 500. 000. Organizarea ei a revenit Securitatii, infiintata chiar in 1948 si in conducerea careia si-au gasit loc, firesc, specialistii sovietici. Cum suntem inca departe de a evalua, la proportiile sale reale, incarcerarea si asasinatul politic in Romania acelor ani, ramane doar sa mentionam principalele categorii afectate: mai intai, elita politica, vechi demnitari concentrati la Sighet si expusi unei lente exterminari (intre victime, liderii celor doua principale partide din perioada interbelica, PNT si PNL, Iuliu Maniu si Dinu Bratianu, istoricul si omul politic Gheorghe Bratianu, Constantin Argetoianu etc.). Numerosi preoti ortodocsi si intreaga ierarhie a Bisericii Unite (Greco-catolica) au avut aceeasi soarta. Preoti, oameni de stiinta, cantareti tarani care indrazneau sa-si impuna punctul de vedere erau inchisi si maltratati. Oamenii care lucrau in armata nu aveau voie sa intre in biserica, acest lucru fiind foarte grav pentru un crestin adevarat. Religia nu era obiect de studiu pentru ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Comunist Din Romania - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!