Regii Romei Antice - De la Romulus la Tarquinius Superbus

Cuprins referat Cum descarc?

I. ARGUMENT 3
II. INTEMEIEREA ROMEI 3
III. ROMA IN EPOCA REGALA 4
IV. REGII ROMEI 6
V. CONCLUZII 7
VI. BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

Pentru a cunoaste o mare civilizatie, nu este suficient sa descriem cele mai importante realizari din perioada sa de apogeu, ci se impune si cercetarea originilor ei si a evolutia sale de-a lungul veacurilor.
Despre inceputurile Romei, Titus Livius afirma ca acestea ,,trebuie atribuite in intregime domeniului legendei." Epoca regalitatii romane apartine, la randul ei, in mare parte mitului; insa, desi putine la numar, nu pot fi ignorate nici vestigiile arheologice sau sursele epigrafice care dovedesc existenta regalitatii romane si influenta pe care a avut-o asupra acesteia civilizatia etrusca .
Lucrarea de fata urmareste cronologic aparitia si evolutia regalitatii la Roma, imbinand traditia istorica romana cu putinele informatii arheologice si epigrafice cunoscute. Astfel, primul capitol relateaza mitul intemeierii Romei si prezinta principalele dovezi arheologice care sustin legenda. In continuare, capitolul al III-lea ofera cateva consideratii despre societatea romana si institutiile sale din epoca regalitatii. Totodata, am considerat necesara includerea, aici, a numelor celor sapte regi si a perioadelor de domnie a acestora, conform traditiei. In capitolul al IV-lea, sunt prezentati in ordine cronologica cei sapte regi legendari ai Romei, precum si principalele lor contributii la dezvoltarea Romei, din punct de vedere economic, administrativ, cultural si politic.
Incheiem aceasta lucrare cu o serie de consideratii personale in ceea ce priveste importanta regalitatii romane asupra dezvoltarii ulterioare a acestei mari civilizatii.
II. INTEMEIEREA ROMEI
Despre trecutul cel mai indepartat al Romei s-a scris tarziu, la cateva secole dupa intemeierea cetatii, moment in care romanii reprezentau deja o forta economico-militara in spatiul Mediteranei antice. Cele mai vechi scrieri sau mentiuni despre Roma antica nu ne parvin insa de la romani, ci de la greci, acestia avand contacte cu cei mai vechi locuitori ai Italiei de astazi, inca din perioada intemeierii coloniilor grecesti in aceasta zona . 
In ceea ce priveste fondarea Romei, aceasta poate fi analizata prin intermediul arheologiei, dar povestirile traditionale ale vechilor romani sau ale grecilor explica istoria timpurie a orasului lor in termeni de legenda si mitologie. Roma a fost fondata, conform traditiei, in 753 I.Hr. de catre Romulus si Remus, fii gemeni ai muritoarei Rhea Silvia si ai zeului Marte. Acestia au fost de asemenea descendenti ai lui Aeneas si ai refugiatilor troieni, a caror poveste ne-o relateaza Virgilius in poemul Eneida (Romulus isi ucide fratele si va deveni unicul stapanitor al Romei si primul rege al acesteia) .
In lumina cercetarilor arheologice ale secolului XX, rezulta ca primele asezari ale viitoarei Rome au fost construite pe colina Palatin, in jurul anul 1000 i.Hr., asezari care se vor extinde in timp si pe celelalte sase coline invecinate (Capitoliu, Aventin, Quirinal, Viminal, Esquilin si Caelius). Conform istoricilor, orasul s-a format prin unificarea acestor sate, locuite de latini si sabini, undeva prin secolul al VIII-lea i.Hr. (data care corespunde si cu traditia istorica romana), unificare atestata si de descoperirea unui cimitir comun pe colina Esquilin, datat tot din aceasta perioada .
Cu timpul insa, cei care vor marca inceputul si poate destinul maret al Romei vor fi etruscii, care isi vor impune autoritatea si vor introduce la Roma elemente ale urbanizarii: oorganizare politica (regalitate), arhitectura, constructii, institutii, legi, primele ziduri de aparare, si tot ei vor asana mlastinile din campia Romei, toate acestea contribuind la formarea viitorului oras. Astfel, sub conducerea regilor etrusci, Roma va cunoaste un avant economic si militar ce va duce la impunerea hegemoniei romane in Latium .
III. ROMA IN EPOCA REGALA
Una din primele organizari politice la Roma a fost regalitatea, care, dupa cum o arata sursele arheologice si mai ales traditia istorica, a tinut in jur de 250 de ani. Regalitatea a aparut la Roma odata cu fondarea oficiala a acesteia, conform lui Marcus Terentius Varro pe 21 aprilie 753 i.Hr., ultimul rege fiind alungat in anul 509 i.Hr.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regii Romei Antice - De la Romulus la Tarquinius Superbus.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bordet, Marcel, Istoria Romei antice, Editura Lider, Bucuresti, 1998.
2. Conti, Flavio, A Profile of Ancient Rome, Getty Publications, Los Angeles, 2003.
3. Cizek, Eugen, Istoria Romei, Editura Paideia, Bucuresti, 2002.
4. Husar, Adrian, Curs de Istoria Romei, de la origini la sfarsitul republicii, Facultatea de Stiinte si Litere, Targu -  Mures, 1997.
5. Maschin, N. A., Istoria Romei Antice, Editura de stat, Bucuresti, 1971.
6. Titus, Livius, The History of Rome, vol. 1, Ed. Longman, Rees, Orme, Brown, Green, &Longman, Londra, 1834.
7. Vasilescu, Mihail; Bounegru, Octavian-Nicolae; Birliba, Lucretiu-Ion, Orientul mijlociu si Mediterana in antichitate, curs pentru invatamant la distanta, Anul I, semestrul I, 2017-2018.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!