Regele A Dorit Guvern De Concentrare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Anul 1930 a reprezentat un tur de forta pentru cetateanul Carol Caraiman.

Daca in 1925, dezamagindu-i pe toti, renuntase la tron de dragul iubitei, cinci ani mai tarziu surprinzandu-i si manipulandu-i pe toti s-a intors in tara, a dobandit tronul detronandu-si fiul si a inaugurat o domnie cu final de tragedie.

La 6 iunie 1930, principele Carol a sosit inopinat in tara, punand factorii politici, in primul rand guvernul, in fata faptului implinit. In dimineata zilei respective, Iuliu Maniu, seful guvernului, fusese informat de maiorul Ion Nicoara ca principele va ajunge la Bucuresti in jurul orei 18. Imediat, Maniu l-a anuntat pe ministrul de Interne, Al. Vaida-Voievod, despre eventualitatea sosirii lui Carol.

De asemenea, a cerut generalului Nicolae Condeescu, ministrul Armatei, ca impreuna cu generalul Nicolae Samsonovici, seful Marelui Stat Major, sa puna in stare de alarma trupele corpurilor de armate din Cluj si Iasi, sub pretext ca ar putea avea loc incursiuni din partea unor forte ungare si sovietice. In acelasi timp, Iuliu Maniu s-a prezentat in audienta la principele Nicolae, regent, punandu-l la curent cu stirile privind eventuala sosire a principelui Carol.

Din insarcinarea lui I. Maniu, ministrul de Interne, insotit de prefectul Politiei Capitalei (generalul Eracle Nicoleanu), s-a deplasat la aeroportul Baneasa, unde la ora 18 sosea avionul care facea cursa Paris-Bucuresti. Constatand ca principele Carol nu s-a aflat printre pasageri, cei doi au plecat linistiti acasa. In fapt, Carol nici n-avea cum sa fie printre acei pasageri; el inchiriase un avion special la Munchen si in drum spre Bucuresti poposise la Grupul II Aviatie din Cluj, unde fusese salutat de conducerea unitatii si i se pusese la dispozitie un avion pilotat de capitanul Nicolae Opris, cu care a sosit la Baneasa la ora 22. 05. Cand a ajuns la Palatul Cotroceni a fost imbratisat de fratele sau Nicolae, dupa care i-a dat telefon lui Maniu, la Presedintia Consiliului de Ministri: - Bine ati venit, Alteta! Va asteptam la Presedintie, unde va este amenajat un apartament. Va socotim, deocamdata, oaspetele guvernului.

A fost un moment-cheie in procesul de realizare a restauratiei. In fond, principele Carol se afla, in acel moment, intr-o mare dificultate. Prin scrisoarea din 28 decembrie 1925, prin care renunta la prerogativele sale de mostenitor al tronului, Carol se angajase sa nu se intoarca in tara timp de zece ani, fara a fi chemat de cei in drept si fara autorizatia suveranului. In iunie 1930, el sosise fara sa fie chemat de cei in drept (guvernul) si fara autorizatia suveranului (Regenta). Tot la cererea sa, Carol fusese sters dintre membrii familiei domnitoare a Romaniei si primise un nume de persoana particulara Carol Caraiman.

Se adauga si faptul ca intrase in tara fara forme legale, uzand de un pasaport fals, pe numele Eugene Nicolas. Iar faptul ca dupa aterizarea in Capitala comandantul aeroportului Baneasa il condusese la regimentele 2 si 9 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regele A Dorit Guvern De Concentrare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 823 cuvinte
Nr caractere:
14 999 caractere
Marime:
14.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!