Regatele elenistice

Extras din referat Cum descarc?

In secolul IV i.Hr. Macedonia se la periferia lumii elene, departe de problemele cu care aceasta se confrunta. In ceea ce priveste organizarea politica si sociala, aceasta se deosebea de restul lumii grecesti, Macedonia era un regat stat teritorial (ethno).. In fruntea statului era regele, care se deosebea insa de monarhii orientali prin aceea ca el nu era de drept divin si nici nu avea o putere absoluta. Era un primus inter pares (= primul intre egali), fiind sprijinit pe o puternica aristocratie (hetairoi) in conducerea statului. Ei formau, hetairia, o institutie prin care se stabilea o legatura directa si personala intre aristocrati si rege. Principiul fundamental al transmiterii functiei monarhice era cel ereditar pe baza primogeniturii sau in cazuri exceptionale, cel mai apropiat agnat dintr-o ginta regala. Totusi functia nu putea fi luata fara acordul nobililor, care de altfel erau consultati si in luarea deciziilor. Acestea ca titlu de rege al macedonenilor arata caracterul national al functiei
Odata cu urcarea pe tron a lui Filip al II-lea regatul Macedoniei intra intr-o noua epoca. Noul rege i-a masuri care au vizat o mai buna organizare administrativa si financiara a statului, dar acorda si o atentie sporita armatei considerata principalul instrument al puterii.
In plan extern, pe fondul tendintelor de expansiune a Imperiului Persan, Filip reuseste sa canalizeze energiile grecilor propunandu-le un ideal care sa ii mobilizeze: confruntare cu acesta. In prealabil a trebuit sa supuna autoritatii sale polisurile grecesti ( Liga de la Corint -337 i.Hr.), anuntand formarea unui nou tip de stat pentru lumea greaca: statul federal sub forma unei monarhii constitutionale.
Planurile de cucerire a Asiei vor fi puse in practica, dupa asasinarea sa (336 i.Hr.), de catre fiul sau, Alexandru. Inca de la inceput el a trebuit sa aduca sub ascultarea cetatile grecesti care au incercat sa-si recastige independenta. 
Din Grecia el ajunge trece in Asia Mica (334 i.Hr.). Incep astfel ostilitatile cu Imperiul Persan, Granicos-334, Issos-333, Tyr-332, Gaugamela-331. In mai putin de zece ani, supune toate provinciile Imperiului Persan, ajungand pana in India (327 i.Hr.). Creeaza astfel cel mai intins imperiu cunoscut in istorie pana atunci.
In tot acest interval Alexandru prin masurile luate a incercat sa consolideze noua stapanire. Ele au reflectat sinteza elementelor traditionale greco-macedonene cu cele orientale contribuind astfel la crearea unei noi civilizatii: civilizatia elenistica. In practica guvernarii si a ideologiilor politice, aceasta se manifesta sub forma monarhiei de tip elenistic.
Daca intr-o prima faza elementele greco-macedonene rezista in fata celor orientale, dupa cucerirea Egiptului si desfiintarea Imperiului Persan se poate observa o crestere in importanta a elementelor orientale ( monarhia lui Alexandru se orientalizeaza).


Fisiere in arhiva (1):

  • Regatele elenistice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!