Regalitatea la geto-daci

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Geto-dacii sunt creatorii civilizatiei fierului in spatiul romanesc,populatie de origine indo-europeana,reprezentand ramura nordica a tracilor.Acestia erau numiti "geti" de catre greci si "daci" de catre romani.Ei erau organizati in triburi si uniuni de triburi,conduse de sefi militari.

Geto-dacii au avut o istorie politica remarcata de istorici abia prin anul 514 i.Cr.,cand apar primele documente referitoare la politica geto-dacilor.In anul 514 i.H.,regele persan Darius I organizeaza o expeditie pe tarmul Marii Negre unde au de infruntat getii dobrogeni.In urma acelei lupte getii sunt numiti"cei mai drepti si mai viteji dintre traci"(Herodot "Istorii").In anul 339i.H.getii dobrogeni ii infrang pe sciti condusi de regele Atheas.Relatiile getilor cu lumea mediteraneana au implicat si unele confruntari militare.In anul 335 i.Cr. Alexandru cel Mare organizeaza o expeditie militara menita sa supuna neamurile tracice de la Dunarea de Jos,dar getii adopta o atitudine ostila ,motiv pentru care regele macedonian a cucerit o asezare a getilor.

Un alt an important in istoria politica a getilor este anul 300 i.Cr. cand a avut loc confruntarea dintre Lysimah(regele macedon)si Dromihete(regele getilor),lupta care sa soldat cu victoria getilor.Pana la venirea romanilor in Pen. Balcanica stirile despre geti se raresc.

Din punct de vedere politic istoria geto-dacilor intra intr-o noua etapa,prin actiunea unificatoare a getului Burebista,(pe cale pasnica sau militara)cu ajutorul marelui preot Deceneu.

Factorii care au favorizat aparitia statului dac au fost: stadiul avansat de dezvoltare a societatii geto-dacice,inmultirea asezarilor fortificate si aparitia unui sistem de fortificatii in m-tii Orastie.In timpul domniei sale, Bure- bista a reusit sa-i supuna pa celti,sciti ,bastani si a cucerit toate coloniile grecesti de la Olbia la Apolonia.Spre sfrasitul domniei sale , Burebista s-a implicat in conflictul de la Roma dintre Cezar si Pompei.Insa Cezar castiga lupta si doreste sa se razbune pe daci ,pregatindu-se de o mare confruntare cu dacii,dar acesta este asasinat si confruntarea nu mai are loc.La scurt timp dupa aceea Burebista impartaseste aceeasi soarta,acesta fiind asasinat si statul dac destramandu-se in 5 statulete cel mai important dintre acestea fiindcel din m-tii Orastie,cu capitala la Sarmizgetuza.Urmasii la tron ai lui Burebista au fost:Deceneu,Comosicus,Scorilo,Duras si Decebal.Dupa moartea primului rege dac ,romanii cuceresc Pen.Balcanica si Dobrogea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regalitatea la geto-daci.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
774 cuvinte
Nr caractere:
4 263 caractere
Marime:
10.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
regalitate, geto-daci
Predat:
la gimnaziu
Sus!