Referat Stefan Cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei intre anii 1457 si 1504. Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea integritatii tarii, initiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiratia unor ilustri contemporani, iar, gratie traditiei populare, a fost transformat intr-un erou legendar.

Dupa uciderea tatalui sau Bogdan, Stefan vine cu oaste, ajutat de Vlad Tepes, domnul Tarii Romanesti, si - dupa infrangerea lui Petru Aron in tina de la Doljesti, la 12 aprilie si la Orbic pe 14 aprilie 1457 - merge la Suceava si pe locul ce se chema campia Direptatii, langa cetatea de scaun, intreaba pe toti de fata, daca le este cu voie sa le fie domn. Intreaga adunare in frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, targoveti, ostasi si toata tara proclamara pe Stefan ca domn legiuit al Moldovei in scaunul parintilor si stramosilor lui.

In vremea lui Stefan, Moldova se intindea peste toate tinuturile de la Carpatii rasariteni pana la Nistru. Taranii razesi, proprietari de pamant, erau chemati sa vie la solicitarea domnului la oaste. Alaturi de ei, un rol important jucau cetele boierilor, care veneau cu taranii de pe mosiile lor, si cetele targurilor, alcatuite din targoveti, care se puteau strange mai repede in caz de nevoie. Oastea mare a lui Stefan era deci o oaste de tara, la vremea aceea putini fiind lefegii (mercenari). Tara era aparata de cetati ca Soroca si Cetatea Alba la Nistru, cetatile Hotinului, Tighinei si Sucevei la Nord, spre Carpati Cetatea Neamtului, iar pe Siret cetatea Romanului.

Tara era bogata, negustorii italieni, polonezi sau armeni, care treceau prin Moldova de la Marea Neagra spre Liov (Lemberg), aducand din Orient mirodenii, covoare, metale si pietre pretioase, iar din Apus postavuri si arme, lasau mult banet in visteria domneasca. Astfel se explica cum a avut Stefan mijloace materiale ca sa lupte fara incetare in lunga lui domnie. Caci el trebuia sa se bizuie numai pe puterile Moldovei, pe sprijinul vecinilor - polonezi sau unguri - nu se putea bizui, si unii si altii voiau sa aiba sub suzeranitatea lor Moldova. Pericolul mare il reprezenta insa expansiunea Imperiului Otoman, care - dupa cucerirea Constantinopolului la 1453 - sub sultanul Mahomed II isi continua inaintarea in inima Europei.

Prevazand ca va avea in curand de luptat cu Turcii, Stefan voia sa aiba in Tara Romaneasca un domn prieten, in locul vasalului turcesc, Radu cel Frumos. In anul 1470 Stefan incepu ostilitatile, pradand Ialomita si arzand orasul Brailei (la 27 februarie, in martea branzei), dar indata Turcii au raspuns, trimitand pe Tatari in Moldova. Stefan se indrepta atunci impotriva noului dusman si-l invinse in dumbrava de la Lipnic, pe Nistru. Dupa alte ciocniri cu Radu cel Frumos, acesta fugi la Turci (in noiembrie 1473, Stefan cucereste cetatea Dambovitei de la Bucuresti), iar Stefan puse in scaunul Tarii Romanesti pe aliatul sau, Laiota ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Referat Stefan Cel Mare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
928 cuvinte
Nr caractere:
4 175 caractere
Marime:
12.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!