Recenzie - Samuel P. Huntington - Ciocnirea Civilizatiilor si Refacerea Ordinii Mondiale

Extras din referat Cum descarc?

Samuel Phillips Huntington este profesor la Harvard si un analist politic care a obtinut notorietatea internationala prin lucrarea "Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale" (1993, 1996), in care sustine teza unei noi ordini mondiale, instaurata la sfarsitul Razboiului Rece. 
Teoria propusa de acesta, a fost formulata pentru prima oara in 1993, in "Foreign Affaires", unde a publicat un articol intitulat "Ciocnirea civilizatiilor?". Articolul era o reactie la cartea lui Francis Fukuyama, "Sfarsitul istoriei si ultimul om" (1992). In 1996, el isi dezvolta teoria in lucrarea "Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale".
In Romania, lucrarea a aparut la editura Antet, intr-o traducere realizata de Radu Carp si prefatata de Iulia Motoc. 
Huntington pleaca in lucrarea sa de la diversele teorii asupra naturii politicii globale, in perioada de dupa Razboiul Rece. Unii dintre acesti teoreticieni sustineau ca drepturile omului, democratia si capitalismul au devenit singura alternativa ideologica pentru natiunile contemporane. Astfel, Francis Fukuyama argumenta ca lumea a atins "sfarsitul istoriei". 
Huntington crede in schimb ca in timp ce epoca ideologiilor a apus, lumea s-a intors la o stare normala caracterizata prin conflicte culturale. In teza sa, el argumenteaza ca principala cauza a conflictelor in viitor vor fi diferentele de ordin cultural si religios. 
Ca o extensie, el arata ca conceptul de civilizatie, ca cea mai inalta forma de exprimare a identitatii culturale, va deveni din ce in ce mai utila in analizarea potentialului de conflict. In acest sens el spunea: "Este ipoteza mea ca sursa fundamentala a conflictului in aceasta lume noua nu va fi determinata de aspectul economic sau de cel ideologic. Marea diviziune in randul rasei umane si sursa dominanta a conflitelor va fi cea culturala. Statele nationale vor ramane in continuare cei mai importanti actori in problemele lumii, insa principalele conflicte intre natiuni si grupuri din diferite civilizatii. Ciocnirea civilizatiilor va domina politica mondiala. Linia dintre civilizatii va reprezenta in viitor linia frontului" 
In esenta, teza provocatoare si importanta a "Ciocnirii civilizatiilor" este aceea ca cresterea violentelor in lume este determinata de conflicte intre state si culturi care se bazeaza pe traditii religioase. Huntington, fost consilier politic a lui Clinton, argumenteaza ca oamenii politici trebuie sa tina cont de aceasta situatie in special cand intervin in problemele interne ale altor tari. 
In cele cinci parti ale cartii sale el dezvolta aceasta teorie:
Partea I: Sustine ideea conform careia pentru prima oara in istorie, politica globala a devenit atat multipolara cat si multicivilizationala; modernizarea este prezentata distinct fata de occidentalizare si ea nu produce nici o universalizare a civilizatiei si nici o occidentalizare a acesteia.
Partea II: Balanta puterii se schimba in randul civilizatiilor: Vestul se afla intr-un relativ declin, in timp ce Asia isi dezvolta puterea economica, politica si militara. Islamul cunoaste o explozie demografica cu consecinte negative asupra tarilor musulmane si asupra vecinilor lor. Toate civilizatiile non-vestice isi reafirma propriile valori culturale. 
Partea III: Acum se pun bazele unei noi ordini mondiale. Aceasta se caracterizeaza prin: societatile care au afinitati culturale vor coopera intre ele; eforturile de a schimba o societate de la o civilizatie la alta vor esua; tarile se vor grupa in jurul statului care exprima chintesenta civilizatiei lor. 
Partea IV: Pretentiile universaliste ale Vestului vor determina din ce in ce mai des conflicte cu celelalte civilizatii, in special cu Islamul si China; la nivel local se vor declansa razboaie intre musulmani si non-musulmani.
Partea V: Supravietuirea Vestului depinde de americani care trebuie sa-si reafirme identitatea, dar si de restul statelor vestice care trebuie sa accepte ca civilizatia lor este unica si nu universala, iar telul lor trebuie sa fie efortul comun de reinoire si prezervare a civilizatiei lor in fata asaltului civilizatiilor non-vestice. Evitarea unui razboi global al civilizatiilor depinde de liderii mondiali sa accepte si sa coopereze pentru a mentine caracterul multicivilizational al politicii globale. 
In cadrul lucrarii sale, autorul utilizeaza o serie de concepte noi si realizeaza o interesanta separare a civilizatiilor. Elementul religios se pare ca este criteriul cel mai important in aceasta clasificare. In unele cazuri el foloseste insa si alte criterii precum proximitatea geografica sau similaritatile lingvistice. In functie de acestea, el deosebeste urmatoarele civilizatii:
- Civilizatia vestica: cuprinde vestul Europei ( Uniunea Europeana) si America de Nord. Tot aici se afla si alte state derivate din statele europene precum Australia sau Noua Zeelanda. 
- Civilizatia ortodoxa: cuprinde toate statele ortodoxe printre care si Romania. 
- America Latina: E un hibrid intre Civilizatia vestica si populatia locala. Pot fi considerati ca parte a civilizatiei vestice insa cu structuri sociale si politice distincte de Europa si SUA.
- Civilizatia musulmana
- Civilizatia sinica: cuprinde China, Coreea, Singapore, Taiwan si Vietnam.
- Civilizatia japoneza: considerata a fi o sinteza intre civilizatia chineza si popoarele altaice. 
- Civilizatia Africii subsahariene: poate sa devina, in conceptia autorului, a 8-a civilizatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Samuel P. Huntington - Ciocnirea Civilizatiilor si Refacerea Ordinii Mondiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!