Razboiul Sovieto-Afgan

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Rusia s-a implicat militar in Afganistan inca din perioada tarista in cadrul luptei cu Marea Britanie pentru expansiune coloniala in cadrul conflictului indirect care a ramas cunoscut in istorie sub numele de ,,The Great Game" (Marea Vanatoare). Aceasta lupta a ajuns in zona la inceputul secolului al XIX-lea cu o serie de incidente, cel mai notabil fiind cel din regiunea Panjdeh, cand armata tarista a ocupat o bucata din Afganistan de la sud de raul Oxus in 1885. Interesul Marilor Puteri in zona si in special a Rusiei a persistat pe tot parcursul perioadei sovietice, care a investit miliarde in arme si alte ajutoare in Afganistan, mai ales intre 1955 si 1978, pentru a-si sustine influenta prin intermediul guvernului comunist de la Kabul.
Razboiul sovieto-afgan a fost un conflict care a durat 9 ani si aproximativ 50 de zile, conflict izbucnit pe data de 27 decembrie 1979 si incheiat pe 15 februarie 1989. Razboiul s-a desfasurat pe teritoriul Republicii Democrate Afganistan intre guvernul de factura marxist-leninista si rebelii indigeni denumiti Mujahedini. De altfel acest conflict este ca si alte conflicte un avatar al antitezei razboiului rece dintre Uniunea Sovietica si Statele Unite. Asadar pe de o parte guvernul afgan era ajutat de sovietici, iar mujahedinii erau sustinuti in principal de Statele Unite, Marea Britanie, Pakistan, Egipt si China.
Importanta acestui conflict in planul relatiilor internationale este data de doua elemente: intrarea etapa finala a razboiului rece si acutizarea destabilizarii politico-sociale a zonei a caror urmari se pot observa si astazi. Putem spune chiar ca atunci s-a nascut forma de astazi a conflictului dintre lumea islamica si Vest.
2. Razboiul sovieticilor in Afganistan
La ordinul premierului rus Leonid Brejnev, pe 24 decembrie 1979, Corpul de Armata al 40-lea rusesc incepe sa se desfasoare pe teritoriul Afganistanului. Data incheierii acestui conflict este data de retragerea acelorasi trupe, retragere inceputa pe 15 mai 1988 si incheiata in februarie 1989, la ordinul lui Mihail Gorbaciov.
Totul a inceput in 1978 cand, in ziua de 28 aprilie, cand partidul comunist, denumit Partidul Democratic al Poporului din Afganistan (P.D.P.A.), a preluat puterea in urma revolutiei Sawr . In 1933 a venit la tronul Afganistanului regele Mohammed Zahir Shah care a domnit pana in 1973, iar varul regelui Mohammad Daoud Khan era prim-ministru. In tot acest timp s-a format, iar apoi si-a intarit pozitia, partidul marxist PDPA. In 1967 acest partid s-a scindat in doua parti rivale, una condusa de Nur Muhammad Taraki si Hafizullah Amin denumita Khalq sau Masele si cealalta condusa de Babrak Karmal numita Parcham sau Steagul. 
Pe 17 iulie 1973 fostul prim-ministru a preluat puterea in urma unei lovituri de stat, acuzandu-l pe rege de coruptie. Desi Daoud a pus capat unei monarhii nu prea agreate, nici el nu s-a bucurat de prea multa popularitate. Totodata Daoud a inceput sa puna presiuni asupra ambelor parti a PDPA, iar odata cu presupusa asasinare liderului comunist Mir Akbar Kaibar de catre guvern, in toata tara si mai ales in Kabul au izbucnit demonstratii masive impotriva lui Daoud. Ca raspuns presedintele a arestat o serie de lideri ai PDPA. Unul din lideri, Hafizullah Amin, nu a fost incarcerat insa, ci arestat la domiciliu, fapt care i-a permis sa coordoneze o revolta impotriva regimului, ordonand soldatilor Khalq sa rastoarne guvernul. 
Pe 27 aprilie 1978 o serie de avioane au bombardat palatul prezidential din Kabul, iar la primele ore, a doua zi, trupele PDPA au luat cu asalt palatul, cladirile ministeriale si statia radio. Presedintele si majoritatea membrilor familiei sale au fost impuscati pe loc. Cele doua factiuni ale partidului comunist, Khalq si Parcham, au infiintat imediat un nou guvern, in aparenta, impartind egal functiile si puterea intre ele. Nur Muhammad Taraki, din partea Khalq, era Prim-ministru si Babrak Karmal, din partea Parcham, era adjunctul acestuia. Hafizullah Amin era Ministrul de Externe. Pacea nu a fost de durata insa, Amin si Taraki incepand sa ii elimine de la conducere pe cei din Parcham. La scurt timp Amin l-a executat pe Taraki si a preluat el conducerea. 
Noul regim comunist s-a facut remarcat printr-o serie de reforme proaste care a creat antipatie in randul populatiei fata de noii lideri de la Kabul. Sistemul economic implementat de PDPA a saracit si mai mult economia predominant agrara a Afganistanului, bazandu-se pe mentinerea unei mari parti din populatie saraca. Totodata guvernul a devenit un stat satelitar URSS-ului prin semnarea unui tratat de prietenie pe 5 decembrie 1978. 
Tot mai mult ingrijorat de expansiunea influentei sovietice la sud de linia Hindu Kush, guvernul de la Washington in frunte cu presedintele Jimmy Carter a elaborat o directiva secreta pentru ajutorarea oponentilor guvernului pro-sovietic de la Kabul.


Fisiere in arhiva (6):

 • Razboiul Sovieto-Afgan
  • Afghanistan_insurgency_1985.jpg
  • Bibliografie.docx
  • Mi24-Hind.jpg
  • P. de Garda.docx
  • Razboiul Sovieto-Afgan.docx
  • SovietInvasionAfghanistanMap.png

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!