Războiul Rece

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O consecinta a celui de-al doilea razboi mondial a fost aparitia a celor doua mari supraputeri: SUA si URSS. SUA reprezenta lumea libera, organizata dupa modelul democratiei occidentale, iar URSS reprezenta lumea comunista organizata dupa modelul sovietic al,,democratiilor populare".

Strategii ale SUA pentru a opri expansiunea URSS :

Plan economic

Pentru a ori expansiunea sovietica, SUA au initiat Planul Marshall prin care au oferit sprijin financiar tarilor. Primele de care au beneficiat de acest ajutor au fost Grecia si Turcia. De asistenta financiara americana a beneficiat Europa Occidentala. Tarile comuniste din Estul Europei, la solicitarea lui Stalin, au refuzat acest ajutor.

Plan militar

12 state Occidentale semneaza Pactul Atlantic pe baza caruia se formeaza, in 1949, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). In acelasi an URSS realizeaza prima explozie nucleara, iar in 1955, formeaza Pactul de la Varsovia (alianta politico-militara a tarilor comuniste din Estul Europei: Republica Democratica Germana, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria sub control sovietic)

Cursa inarmarilor intre SUA si URSS si crizele politice

- 1948 - blocada Berlinului. URSS a blocat accesul feroviar si stradal spre Berlinul de vest.

- 1962- criza rachetelor. Rachetele, instalate de URSS in Cuba, purtand focoase termonucleare si avand o raza medie de actiune de 2000 Km puteau sa loveasca importante orase americane in primul rand Washington.

- Lungi confruntari militare intre SUA si URSS au avut in timpul razboiului din Corea- 1950-1953 (razboiul purtat intre Corea de Nord, sprijintita de China si URSS, si Corea de Sud, spijintita de SUA, s-a incheiat cu un armistitiu, Corea de Nord retragandu-se dincolo de paralela 38 grade, granita stabilita intre SUA si URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial) si a razboiul din Vietnam (1959-1975, desfasurat intre Vietnamul de Nord, sprijinit de China si URSS, si Vietnamul de Sud, sprijinit de SUA, s-a incheiat cu infrangerea SUA si unificarea Vietnamului sub autoritate comunista);

- In ani 70 URSS sustin miscari protocomuniste in America latina si Africa, iar in 1979 invadeaza Afganistanul;

- Dupa 1985, reformele interne au redus implicatiile URSS pe plan extern.

ROMANIA IN PERIOADA RAZBOIULUI RECE

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial Romania a fost plasata in zona tarilor invinse. Revenirea la democratie a fost de scurta durata din cauza deciziei de la Ialta privind impartirea zonelor de influenta si a prezentei Armatei Rosii in tara.

Dupa impunerea regimului comunist Romania a devenit membra a Tratatului de la Varsovia. Romania a sustinut decizia URSS de a actiona impotriva autonomiei Iugoslaviei condusa de Iosip Broz Tito, de a elimina comunistii iugoslavi din Comintern si de izola economic si politic statul vecin. Romania si-a reconciliat relatiile cu Iugoslavia in 1956.

Dupa moartea lui Stalin (1953), a urmat o perioada de ,,dezghet" politic permisa de noul lider de la Kremlin, Hrusciov.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a acceptat destalinizarea, dar a ramas fidel politicii sovietice, fapt dovedit si de atitudinea sa fata de revolutia antisovietica din Ungaria din 1956, cand a acceptat sa contribuie la infrangerea ei.

Distantarea Romaniei fata de Moscova

Profitand de perioada de ,,dezghet" politic, Gheorghe Gh.-Dej a initiat negocierile cu Hrusciov in vederea retragerii Armatei Rosii de pe teritoriul tarii, fapt petrecut in 1958.

Distasntarea Romaniei fata de Uniunea Sovietica a inceput in 1964, odata cu constituirea planului Valev in cadrul caruia Romaniei ii revenea rolul de a furniza produse agricole tarilor care faceau parte din CAER.

Politica de distantare a culminat cu Declaratia din 1964 , prin care s-a aratat ca fiecare stat comunist este liber sa-si decida soarta respingand orice subordonare fata de un alt stat sau partid. Din aceasta perioada Romania se orienteaza spre un regim national-comunist.

Romania manifesta dechidere in relatiile internationale stabilind relatii diplomatice cu Republica Federala Germana (1967) si cu Israelul, devine membra a FMI si a Bancii Mondiale, se declara impotriva cursei inarmarilor in special a inarmarilor nucleare, iar in 1968 refuza sa participe la invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia.

Aparenta orientare a Romaniei spre Vest a fost infirmata de politica neostalinista adoptata de Romania dupa vizitele lui Ceausescu in Cina si Corea de Nord in anii 70.

Criza economica, cultul exacerbat al conucatorului, privatiunile suportate de populatie au dus la prabusirea, in 1989, a regimului ceausist la falimentul comunismului in Romania.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboiul Rece.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
677 cuvinte
Nr caractere:
3 996 caractere
Marime:
9.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
Razboiul Rece, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!