Razboiul de 30 de Ani

Extras din referat Cum descarc?

Efectele economice si sociale ale secolului XVII-lea, au generat multe controverse intre istorici legate de razboiul de treizeci de ani care s-a desfasurat intre (1618-1648). Unii au sustinut ideea ca a provocat un adevarat dezastru, altii au spus ca s-a exagerat si ca lucrurile nu au stat chiar asa de rau. In ultima vreme s-a ajuns la consens in aceasta privinta, recunoscandu-se ca in anumite zone s-au produs distrugeri mari, dar in alte, nu . 
La fel de controversat este si originea religioasa a razboiului. A fost acesta ultimul razboi religios, asa cum sustin anumte teorii? A existat cu adevarat un Razboi de treizeci de ani? Poate ca e ciudat sa incep acest referat cu aceasta intrebare, dar o vreme a dominat indoiala intre istorici. Dintre istoricii care au ilustrat aceasta tendinta se remarca Saul Steinberg , T. K. Rabb si Henry Kamen .
Ideea de razboi unic poate fi atacat din doua directii. Pe de o parte, se poate spune ca razboiul de treizeci de ani a fost alcatuit dintr-o serie de conflicte distincte, separate, cu mici legaturi intre ele, fara coerenta, iar pe de alta parte, poate fi vazuta doar ca o parte a unei lupte mai ample, de mai lunga durata, desfasurata pe tot cuprinsul european. Aceste doua teorii pot fi unificate prin identificarea unor episoade care au apartinut conflictului amplu, altele ramanand insa separate si diferit.
In acest fel, perioada sa timpurie, Razboiul din Boemia (1618-1623) , ar putea fi considerat o revolta desfasurata in teritoriile ereditare habsburgilor. Perioada daneza si suedeza (1625-1635) ar fi o parte a luptei pentru dominatia in Baltica, iar ultima etapa, este perioada franceza (1635-1648) , poate fi interpretata ca o secventa a luptei pentru hegemonia in Europa (care nu s-a incheiat decat in 1659).
Chiar istoricii care au folosit pentru cercetarile lor titulatura de "Razboiul de Treizeci de ani" au oferit de multe ori prespective diferite asupra acelorasi evenimente. Daca istoricul C.V. Wedgwood (1938) a sustinut ca razboiul era in esenta un conflict al Germaniei, francezul Georges Pages (1939) a fost preocupat de importanta rolului Frantei (care a si avut un rol important). Cehul J.V. Polisensky (1971) pe de alta parte, a considerat ca Boemia a jucat rolul cel mai important in intreaga desfasurare conflictului, ceea ce este un punct de vedere mai dificil de sustinut. Saul Steinberg (1966) sustinea ca problema majora a fost rivalitati dintre Franta si Spania, care, dupa el, a inceput in 1609 si a durat pana in 1659 . Mai recent, in 1992, Nicola Sutherand a argumentat ca razboiul era parte a unui conflict franco-spaniol ale carui origini datau de prin 1490 si care nu s-a incheiat decat in 1743.
Adevarul este ca tocmai datorita complexitatii sale razboiul este dificil de abordat. Deseori, este dificil de identificat o tema comuna pentru toti, sau, daca ea a existat, atunci ea nu caracterizeaza toata perioada. Razboiul poate fi privit din multe unghiuri care sunt de multe ori fara legatura, ori sunt combinate intre ele .
Denumirea de "Razboi de Treizeci de ani" are insa si un scop practic, ceea ce inseamna ca este o eticheta care pare a reflecta evenimente pe care le descrie.
Acestia au vazut razboiul ca pe un conflict neintrerupt, cu o desfasurare de 30 de ani, chiar daca ei vorbesc de un razboi de cincisprezece ani in 1633, de un razboi de douazeci de ani, in 1638. In mai 1648, chiar inainte ca luptele sa inceteze, unul dintre delegatii de la tratativele de pace a numit conflictul care le-a devastat tara, si s-a consemnat acest lucru, ,,razboiul de treizeci de ani". La putina vreme dupa ce razboiul s-a incheiat, semnandu-se Pacea din Westfalia , in octombrie 1648 un pamflet intitulat ,,O scurta cronica a razboiului de treizeci de ani" le ofera cititorilor germani informatii despre multe evenimente petrecute cu ocazia acestor lupte. In februarie 1649, saptamanalul englez The Moderate Intelligencer a inceput sa publice o serie de articole cu titlul ,,Un rezumat al recentului Razboi de Treizeci de ani din Germania", prezentare care incepe cu perioada ceha, 1618-1623, urmata de cea olandeza si daneza, si asa mai departe . Acestea erau pareri exprimate dintr-o prespectiva protestanta , pentru ca observatorii catolici vedeau lucrurile putin diferite, fiindca pentru acestea din urma tema comuna o reprezinta opozitia fata de imparatii Ferdinand al II-lea si Ferdinand al III-lea . Multe dintre denumirile evenimentelor istorice, contrareforma , revolta Tarilor de Jos , Epoca Absolutismului , sunt creactii ale istoricilor, iar contemporanii nu le-ar fi numit ca atare. Razboiul a avut o coerenta geografica, luptele ducadu-se pe teritoriul Sfantului Imperiu Romano-German .
A fost un razboi german dupa cum spune un contemporan, dar a avut si coerenta politica deoarece luptele s-au purtat pentru a impune puterea politica habsburgica a Casei de Austria in cadrul Imperiului Romano-German . Este tentat sa spunem ca razboiul a avut si o coerenta religioasa, catolici contra protestanti , la inceputurile sale, razboiul a avut si acest caracter pana prin ani 1620, desi multi dintre contemporani vorbesc despre acest caracter pana la sfarsitul razboiului. Conflictul religios iesind la suprafata abia la sfarsitul razboiului, cu ocazia tratativelor de pace.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul de 30 de Ani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!