Războiul de 30 de ani

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Razboiul de 30 de ani s-a desfasurat intre 1618-1648 si a cuprins o mare parte a Europei. Cauzele razboiului au fost multiple. Dintre ele putem aminti conflictul religios dintre catolici si protestanti precum si rivalitatea politica dintre Franta si Imperiul German.

Pe data de 23 mai 1618 la Praga a inceput rebeliunea impotriva reprezentantilor imperiali prin aruncarea lor pe fereastra si manifestarea dorintei de emancipare a Boemiei.

Din tabara catolica faceau parte Imperiul Romano-German si Spania, iar din tabara protestanta faceau parte Liga de la Augsburg a principilor protestanti, Danemarca, Tarile de jos, Transilvania, Anglia si Suedia.

Datorita rivalitatii politice dintre Franta si Germania si dorind a submina autorititatea imparatului german, la tabara protestanta adera si Franta in 1635. In prima faza a razboiului, revolta Cehiei este infranta la Muntele Alb in 1620 si este urmata de o represiune sangeroasa impotriva protestantilor. Pe tot cuprinsul razboiului, pe teritoriul Imperiului Romano-German se duc razboaie de o violenta rar intalnita provocand mari distrugeri.

In aceasta perioada se fac remarcati ca si mari conducatori de osti in tabara catolica generalul conte Tilly, precum si Albrecht von Wallenstein. In tabara protestanta se remarca Ernst Von Mansfeld si regele Suediei, Gustav Adolf.

Datorita succeselor imperiale, tabara protestanta atrage de partea sa Danemarca in 1625, dar pana in 1629, Danemarca este infranta si silita sa ceara pace. In aceasta perioada, Wallenstein isi formeaza propria lui armata de mercenari. Imparatul german speriat de influenta lui Wallenstein il destituie.

In 1631 intra in razboi Suedia care a fost subventionata de Franta. Avand o armata bine instruita si dotata, Suedia obtine succese rasunatoare. Speriat, imparatul german il recheama pe Wallenstein si ii da puteri depline.

La 16 Noiembrie 1632 in marea batalie de la Lutzen, suedezii obtin victoria, dar regele lor Gustav Adolf moare. Generalul von Wallenstein incepe din nou sa castige batalii si sa se bucure de o faima deosebita, motiv pentru care in 1634 este asasinat din ordinul imparatului.

Speriata de intarirea puterii imperiale in anul 1635 intra in razboi si Franta, ale carei interese politice erau reprezentate de cardinalul Richelieu. Franta poarta lupte atat impotriva spaniolilor cat si impotriva germanilor. Bataliile se duc cu sorti schimbatori de ambele parti.

In Noiembrie 1643 prin Tratatul de la Alba Iulia dintre Franta, Suedia si Transilvania, principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I intra in razboi impotriva imperialilor incepand operatiunile militare in Ungaria Superioara, obtinand victorii. In 1645, suedezii condusi de generalul Torstenson castiga batalia cu imperialii si ocupa Boemia si Moravia. Un an mai tarziu, suedezii si francezii fac jonctiunea la Frankfurt, iar Germania de Sud este pradata de francezi. In 1648, Germania fiind infranta pe toate fronturile, se face pace, care se incheie in Octombrie ...

Bibliografie:

Manual pentru clasa a VI-a, editura Corint, pagina 122-123

-Istoria Lumii in Date, editura Enciclopedica Romana

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboiul de 30 de ani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
569 cuvinte
Nr caractere:
3 382 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
razboi, istorie
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 6-a
Sus!