Razboiul De 30 De Ani

Extras din referat Cum descarc?

Razboiul de 30 de ani incepe cu rebeliunea Cehilor impotriva opresiunii Austriei condusa de Habsburgi, in anul 1618, cand tensiunea atinge cote maxime. Liga catolica, o alianta militara formata in anul 1609, declara razboi Cehilor. Liga catolica este compusa din Principatele catolice Germane, Austria si Spania. La inceputul razboiului cehii cistiga numeroase batalii si cucereste pana si suburbiile Vienei. Totusi Liga Catolica reuseste sa-si regrupeze fortele si sa ii dea o replica distrugatoare Cehiei.
In anul 1620 armata ceha a fost spulberata in batalia de la Muntele Alb.
Toate aceste evenimente dau un semnal Europei Protestante de a se implica in razboi. In anul 1625 Anglia, Olanda si Danemarca impun rezistenta Ligii Catolice. Franta vechi oponent si rival al Dinastiei Habsburgilor, finanteaza abundent fortele protestante. In acest razboi este antrenata aproape toata Europa. Liga Catolica distruge forta Daneza iar Anglia si Olanda nu se pot impotrivi Uniunii Catolice deoarece armatele lor sunt mici si fara o organizare prea buna. Franta este inspaimantata de pericolul iminent al invaziei inamice. Cardinalul Richelieu reuseste sa indeparteze de tara sa acest dezastru. El realizeaza o alianta cu regele Suediei Gustav Adolf. Richelieu plateste 1 000 000 de livre anual pentru eliberarea armata a Germanei. In anul 1630 Gustav Adolf initiaza o ofensiva. In primavara anului 1631 ocupa tot Pommeronul, iar in luna septembrie a aceluiasi an suedezii reporteaza o glorioasa victorie in batalia de la Breitenfeld si toata Germania de nord este in mainile lor. In anul 1632, in luna noiembrie, armata suedeza zdrobeste forta armata a Ligii Catolice la Lutzen. Talentat conducator si reformator, militar si comandant militar, regele Suediei Gustav Adolf a fost invins la Nordlingen in anul 1634. In aceste circumstante Franta nu are alta sansa decat sa declare razboi Austriei, fiind sustinuta de Olanda Mantua Savoia si Venetia. La inceput ea isi apara teritoriile impotriva unei invazii, dar pe parcurs, armata adoptand tehnici de lupta mai bune si crescand numeric, paseste pe teritoriile inamice. In luna mai a anului 1643, Franta invinge armata spaniola in batalia de la Rocroi si in anul 1648, razboiul se termina prin tratatul de la Westfalia. Imparatul Sfantului Imperiu Roman Germanic este constrans sa semneze tratatul. In tratat Dinastia Habsburgilor era obligata sa accepte ca statele germanice din Sfantul Imperiu se guverneze intr-un mod inca mai independent decat inainte de razboiul de 30 de ani. La inceputul secolului al XVII lea armata franceza nu era numeroasa si nici pe departe bine pregatita pentru a se apara si de aceea luptele erau duse de mercenari. Cardinalul Richelieu a fost cel care a lansat dezvoltarea unei armate nationale. In anul 1640, Franta avea o armata compusa din 150 000 de unitati de infanterie si 30 000 de unitati de cavalerie. Cel care a supravegheat formarea armatei nationale a fost Michel Le Telieu, care mai tarziu, in anul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul De 30 De Ani - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!