Razboiul Civil din Liban si Interventia Siriei in 1976

Cuprins referat Cum descarc?

1. Cauzele izbucnirii 
razboiului civil din Liban pag.2
2. Fortele combatante din razboiul civil pag.5
3. Izbucnirea razboiului si 
desfasurarea acestuia pana in 1976 pag.7
4. Interventia Siriei in Liban in anul 1976 pag.9
5. Bibliografie pag.16


Extras din referat Cum descarc?

1. Cauzele izbucnirii razboiului civil din Liban
Inceputul anului 1976 gasea Libanul in plin razboi civil. Aceasta lunga confruntare ce a indoliat pamantul libanez, incepand din aprilie 1975, isi gaseste geneza intr-o multime de cauze de ordin intern. Marile inechitati sociale existente, indeosebi la Beirut, prezentau tabloul unui contrast evident, extrem de vizibil, intre ultra-luxoasele cartiere moderne si infatisarea dezolanta a ghetourilor mizeriei din periferii, intre opulenta sfidatoare a paturii avute si saracia lucie in care se zbateau zeci si sute de mii de dezmosteniti ai soartei. Se perpetuasera, de asemenea, vechi adversitati intre comunitatile religioase, accentuate de sistemul confesional aflat la baza organizarii statului libanez dupa dobandirea independentei sale din anul 1943. In arena politica se ciocneau forte de o mare diversitate, intr-o paleta de orientari politice, care mergeau de la extrema stanga la extrema dreapta, insumand peste 40 de partide si grupari. La aceasta se adauga o impartire generala a optiunilor intre "arabism" si "occidentalism", la randul lor cu subdivizari in filo-palestinieni si anti-palestinieni, in conditiile in care pe teritoriul Libanului traiau circa 400.000 de refugiati instalati incepand din 1948, dupa exodul ce a urmat declansarii primului razboi arabo-israelian. Atitudinea fortelor politice si comunitare fata de palestinieni si alianta strategica a acestora cu stanga libaneza si majoritatea musulmana a populatiei tarii si-au pus si ele, fara indoiala, amprenta asupra evenimentelor din perioada razboiului civil, chiar daca acesta a avut ca protagoniste principale si permanente forte politice si comunitare libaneze.
Trebuie spus insa ca factorul esential al declansarii si intretinerii conflictului ce avea sa sfasie mica tara mediteraneana, l-a constituit, neindoielnic, continua si insistenta imixtiune straina. Ea a avut diverse fatete, de la provocari si acte de diversiune, de la finantarea razboiului civil si aprovizionarea cu arme, pana la interventii terestre, aeriene si navale.
In toti acesti ani Libanul a cunoscut o puzderie de atentate, cu cele mai sofisticate mijloace, care au facut sute si mii de victime. Au fost ucisi oameni politici, chiar un presedinte de republica ales si un prim-ministru, trei ambasadori si alti diplomati, au sarit in aer cladiri cu multe etaje, au explodat bombe in cinematografe si diverse localuri publice sau in plina strada, s-a inregistrat o adevarata hecatomba de automobile dinamitate, fiecare provocand pierderi de vieti omenesti. Dar niciodata n-au fost arestati faptasii, nu s-a reusit nici macar sa fie identificati fizic. Concluzia care se desprinde este clara: atentatele derulate pe banda nu erau opera de amatori ci ispravi ale unor profesionisti ce apartineau probabil de unele servicii specializate in acest scop.
Desigur, foarte multe fapte din umbra au ramas ascunse si vor trece ani si ani pana vor fi scoase la iveala pentru a intari convingerea exprimata de o serie de autori ca "razboiul civil" libanez a fost in ultima instanta un razboi al serviciilor secrete, care s-au folosit de diversi pioni pentru a-si face jocul, miza fiind Orientul Mijlociu cu complicatele sale probleme.
2. Fortele combatante din razboiul civil
Combatantii din razboiul civi erau impartiti in doua tabere. Astfel la un pol se aflau partidele politice de orientare progresista iar la celalalt pol se aflau conservatorii, sau cum se mai numeau, dreapta crestina.
Coalitia fortelor progresiste, cunoscuta sub numele de "Miscarea Nationala Libaneza" cuprindea urmatoarele partide: Partidul Socialist-Progresist, Partidul Comunist, Organizatia Actiunea Comunista, Partidele Baas, Partidul National Social, Fractiunile Nasseriste. Aceasta coalitie era sprijinita de o serie de alte grupari, mai putin numeroase, dar foarte active ca: Partidul Democratic Kurd, Organizatia Actiunea Comunista Libaneza, Partidul de Actiune Socialista, diferite alte grupari cu tenta mai mult sau mai putin extremista. De asemenea un rol important l-a avut miscarea siita a "dezmostenitilor" intemeiata de imamul Mussa Sadr. Aceasta miscare s-a organizat in miscarea politici-militara "Al-Amal" si la inceputul razboiului a fost de partea progresista iar apoi a trecut in neutralitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul Civil din Liban si Interventia Siriei in 1976.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!