Razboiul civil din America de Nord

Extras din referat Cum descarc?

In prima jumatate a sec XIX-lea, industria textila, cea a masinilor si industria hartiei a luat o mare dezvoltare in statele de nord ale Uniunii. Seceratoarea si alte unelte agricole ale lui Mac-Cormic, masinile de cusut si celalalte s-au raspandit in lumea intreaga. Pe la 1860, industria Americii de Nord ocupa 1300000 de lucratori, iar Statele Unite aveau primul loc din lume prin lungimea retelei de cai ferate. In fruntea statelor americane, dpdv. al industriei, se aflau statele din N-E, in care nu exista robie. Pentru lucratori conditiile de munca erau grele; din pricina exploatarii crunte, multi lucratori se mutau in vest.
La inceputul veacului al XIX-lea, ziua de lucru in fabrici era de 13-14 ore. In regiunile textile din N-V, lucratoarele traiau intr-un fel de cazarmi supravegheate sever. In alte fabrici nu erau angajati decat lucratori care aveau mai putin de 6 copii. Incepand cu anul 1787 si pana la razboiul civil au emigrat din Europa in America peste 5 milioane de oameni. Afluenta de colonisti peste ocean crea o piata mai larga de desfacere pentru produsele industriale si stimula astfel dezvoltarea capitalismului. Pe masura ce se dezvolta industria textila mecanizata, nevoia de bumbac se facea tot mai mult simtita. Cultura bumbacului devenind tot mai rentabila, a inceput plasarea de capitaluri in regiunile tertile ale statelor din sud. Pe aceste plantatii munceau pana la istovire, sclavii negri. Avand nevoie de noi brate de munca, plantatorii cumpareau pe negrii ca pe vite. Cu toate ca, oficial, comertul cu sclavi era interzis, contrabandistii ii aduceau intre peretii si dusumelele duble ale corabiilor, unde foart multi se asfixiau si mureau.
Proprietarii isi tineau sclavii in lanturi. Ii puteau bate si ucide. Dupa opt-zece ani de munca si suferinta, mare parte din ei mureau.
Deseori, sclavii se rasculau. In 1831negrii din Virginia s-au rasculat sub conducerea lui Nat Tamer. Nefiind organizati si rascoalele lor fiind numai izolate si locale, negrii erau totdeauna infranti. Incepand de prin 1840, partizanii desfintarii robiei pornesc o propaganda intensa impotriva sclavajului, ajutandu-i pe negri sa fuga de la plantatori. Abolitionistii se recrutau dintre fermieri, muncitori si elementele avansate ale burgheziei. Abolitionistii dadeau adapost sclavilor fugiti si le inlesneau calatoria pan in Canada, unde sclavajul era considerat desfiintat inca din 1834. Pe la jumatatea veacului al XIX-lea a aparut cartea Colima lui Mos Toma, a scriitoarei Harriet Beecher Stowe in care erau zugravite in culori impresionante suferintele negrilor si cruzimile plantatorilor. Carte a avut un tiraj de sute de mii de exemplare si a contribuit hotarator la reusita propagandei antisclavagiste. In sec. XIX a avut loc colonizarea intensiva a continentului Americii de Nord.
Expansiunea teritoriala s-a savarsit pe de-o parte prin cuceriri, pe de alta parte prin cumparari de regiuni intregi (cum a fost cazul cu Luisiana, cumparata de la ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul civil din America de Nord.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!