Războaiele Iugoslave

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere - fundalul premergator ostilitatilor.
II. Prezentare generala.
A).Razboaiele din perioada destramarii R.S.F.I.
1.Razboiul din Slovenia (Razboiul de zece zile) 
2.Razboiul Croat de Independenta 
3.Razboiul Bosniac 
- Bombardarea NATO in Bosnia si Hertegovina
B).Razboaiele din zonele populate de albanezi:
4. Razboiul din Kosovo 
- Bombardarea NATO in R.F. Iugoslavia 
5. Conflictul din Sudul Serbiei 
6. Conflictul din Macedonia 
III.Concluzie.


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere - fundalul premergator ostilitatilor.
R.S.F. Iugoslavia a fost o tara care ocupa o fasie de pamant care se intindea din Europa Centrala pana in Balcani - o regiune cu o istorie de conflicte etnice. Aceasta tara a fost o conglomerare de sase republici regionale si doua provincii autonome, care au fost dur impartite pe linii etnice si divizate in anii 1990 in mai multe tari independente. Aceste opt unitati federale au fost cele sase republici: Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia si cele doua provincii autonome ale Serbiei: Kosovo si Voivodina. 
Repartizarea geografica a grupurilor etnice, din care a fost compusa Iugoslavia, a fost astfel incat fiecare natiune sa posede o populatie care traieste in toate cele sase republici. 
Iugoslavia a fost declarata o tara cu sapte frontiere, sase republici, cinci nationalitati, patru limbi, trei religii, doua alfabete, si un sef.
Cauzele destramarii R.S.F.I.
Destramarea Iugoslaviei, in ultimul deceniu al secolului trecut cere o
examinarea foarte minutioasa a viabilitatii unui anume model de organizare
statala a ansamblurilor multietnice.
Desi propaganda comunista a pretins decenii in sir ca federatiile sub regimurile comuniste ar avea o superioritate evidenta fata de regimurile federale capitaliste (ex. USA, Elvetia),experienta ulterioara disparitiei blocului comunist a demonstrat contrariul.Federatia Iugoslava constituita in 1945 s-a destramat la fel ca si Uniunea Sovietica (1922) si Republica Federala Cehoslovaca (1968).
Iugoslavia a existat in cadrul frontierelor stabilite in 1945 cu toate
republicile fondatoare vreme de numai 46 de ani. Cauzele destramarii
Iugoslaviei se regasesc si in cazurile republicilor separatiste din arealul
fostei URSS (Cecenia, Abkhazia, Osetia de Nord si de Sud, Karabah). 
Aceste cauze isi au radacinile seculare intr-un anume tip de experienta negativa a trecutului, legata de matrice identitara diferita, asimilarea fortata, discriminarea nationala si religioasa, asuprirea coloniala. Aceasta experienta negativa n-a fost uitata in pofida experientei comune pozitive a razboiului national de eliberare din 1941-45 si a propagandei asidue promovate de oficialitati cu privire la ,,unitatea si fraternitatea" dintre natiunile iugoslave. Nu poate fi ignorat faptul ca prezenta in Balcani a mai multor civilizatii si mari religii este la originea acestor diferende seculare. Trebuie sa se ia in calcul ca factorul destabilizator al mostenirii coloniale a jucat in Iugoslavia un rol mai putin important decat in Uniunea Sovietica
Alta viziune
"Democratie inseamna doi lupi si un miel
care voteaza meniul pe care il vor servi"
Benjamin Franklin
In 1980, dictatorul iugoslav Iosip Broz Tito a murit lasand in urma lui o lupta apriga pentru putere. Pana in 1982, datoria Iugoslaviei atingea 20 de miliarde de dolari, incat ambasadorul american din Belgrad, Lauwrence Eagleburger, a infiintat un grup numit "Prietenii Iugoslaviei" care au mijlocit "imprumuturi salvatoare" din partea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale . Dar in acelasi an, FMI si Banca Mondiala au stabilit termenii unui nou imprumut, numit "Structural Adjustement Programs" (SAPs), care a cedat in mainile acestor Foruri economia tarii, influentand multe decizii politice. Efectul SAPs-ului a fost acela ca a "condus la haos economic si politic... Criza economica afecta stabilitatea politica... ameninta, de asemenea, sa agraveze tensiunile etnice". 
In 1989, Slobodan Milosevici ajunge presedintele Serbiei, cea mai mare si mai puternica republica iugoslava. Tot in 1989, prim-ministrul iugoslav calatorea in America pentru a se intalni cu George Bush Sr., pentru a discuta posibilitatea acordarii unui nou ajutor financiar. In 1990 incepe derularea programului FMI/Banca Mondiala, iar balanta cheltuielilor Iugoslaviei inclina spre minus. Ca rezultat, au fost abandonate programele sociale, moneda s-a devalorizat, salariile au ramas aceleasi, dar preturile au crescut. "Reformele au alimentat tendintele secesioniste care se hraneau atat de pe urma factorilor economici cat si a diviziunilor etnice, asigurand practic secesiunea de facto a republicii", culminand cu independenta Croatiei si Sloveniei, in 1991.
In 1990, Serviciile Secrete Americane au emis o nota estimativa in care preziceau dezmembrarea Iugoslaviei, razboaie civile, aratand cu degetul spre Milosevic.
Germania a fost prima tara care a recunoscut independenta Sloveniei si Croatiei, exercitand presiuni, prin aceasta, si asupra altor tari. Acest lucru a condus la Razboiul de 10 Zile din Slovenia, cand armata iugoslava a patruns pe teritoriul acesteia, la sfarsitul lui iunie 1991. Dupa Razboi, Comunitatea Europeana a recunoscut independenta Sloveniei, pe 15 ianuarie 1992, Natiunile Unite pe 22 mai, iar Slovenia adera la Uniunea Europeana in 2004.
In 1991 izbucneste un conflict intre Iugoslavia si Croatia, cand si aceasta isi declara independenta. Incetarea focului s-a infaptuit in 1992. Cu toate acestea, Croatia a continuat operatiuni militare de mica amploare pana in 1995, participand activ si la razboiul din Bosnia. In 1995, Croatia interprinde Operatiunea Furtuna, cu scopul de a cuceri regiunea Krajina. Un general croat a fost acuzat de catre Tribunalul din Haga pentru crime de razboi, in timp ce batalia a fost esentiala pentru "cimentarea independentei croate". Statele Unite au sprijinit Operatiunea, iar CIA a oferit informatii militare croatilor, care au "scapat" de aproape 200.000 de sarbi, mai ales prin crime, jefuiri, incendierea satelor, intr-un cuvant, prin genocid. Armata croata a fost sprijinita de americani, iar generalul croat judecat la Haga a fost sprijint de CIA in mod personal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboaiele Iugoslave.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!