Rascoala Condusa De Horea Closca Si Crisan 1784 1785

Extras din referat Cum descarc?

-Reprezentatii motilor in frunte cu Horea- solicita imparatului Iosif al 2-lea sa li se faca dreptate.
-In ianuarie 1784 s-a dat un decret de inrolare a locuitorilor satelor in regimentele de graniceri.
-Centrele de inscriere au fost luate cu asalt de taranii serbi, care-si puteau pastra casa si pamantul.
-Nobilimea intervine, conscriptia este anulata, cei ce nu se supun sunt pedepsiti.
-La 28 octombrie 1784 cu ocazia targului de la Brad, motii sunt chemati la Mesteacan pentru 31 octombrie 1784. -S-au adunat taranii din Zarad, Hunedoara, Abrud si urmau sa mearga la Alba-Iulia pentru a primi arme; -La Curechiu taranii sunt atacati de autoritati, la 1 noiembrie; taranii au ucis doi dregatori si dezarmeaza soldatii trimisi in potriva lor; -Ataca nobilimea, averile acestora sunt impartite.
-Rascoala cuprinde zonele: Zarad, Hunedoara, muntii Abrudului, comitatul Aradului, Sibiu, Hategul; taranii au sprijinul minerilor; -Nobilii se refugieaza la Deva, Cluj, Arad, Oradea, Hunedoara, la adapostul cetatilor.
-La 11 noiembrie 1784 rasculatii adreseaza nobililor refugiati la Deva ultimatumul in care este sintetizat programul miscarii.
-Nobilii au incheiat trei armistitii cu taranii (Tibru, Valea Bradului, Salciua). -Luptele au reinceput, taranii coplesesc unitatile militare prin numarul lor; -Batalia decisava se da la Mihailesti; taranii sunt infranti; -La 14 decembrie luptele inceteaza, conducatorii se retrag in munti si pregatesc o noua ridicare.
-La 27 decembrie 1784 Horea si Closca sunt prinsi; la 31 ianuarie 1785 este prins si Crisan.
-Capii miscarii sunt inchisi la Alba-Iulia; Crisan sa sinucis; -Horea si Closca sunt zdrobiti cu roata la 28 februarie 1785, pe platoul La Furci din Alba-Iulia. -Rascoala a avut un caracter national si social.
-Ecoul rascoalei ajunge pana in Germania si Franta, unde s-a luat apararea rasculatilor.
Urmarile rascoalei: -Sute de moti sunt stramutati in Banat si Bucovina.
-Li se acorda libertatea pasunatului, scutirii de carausi, arendarea carciumaritului, desfiintarea servitutii personale si legarea de glie (august 1785), casatorii fara consimtamantul nobilului si dreptul la invatatura.
Ridicarea taranimii (in majoritate romana), careia i s-au alaturat lucratorii din mine, impotriva nobilimii, (in majoritatea ei maghiara), a reprezentat inca un moment de afirmare a romanilor in lupta pentru emancipare.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Rascoala Condusa De Horea Closca Si Crisan 1784 1785
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!