Puterea legislativă - Congresul SUA

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Conform articolului I al Contitutiei Statelor Unite puterea legislativa ii revine Congresului Statelor Unite ale Americii. Congresul este o entitate legislativa bicamerala, formata din Camera Reprezentantilor, camera inferioara si din Senat, camera sa superioara. Membrii camerelor inferioara si superioara se intrunesc in sesiuni reunite, formind Congresul SUA. Membrii Camerei Reprezentantilor sunt alesi prin vot direct pentru doi ani, iar membrii Senatului pentru sase ani. Numarul total al membrilor Congresului este de 535, la care nu se poate adauga vicepresedintele Statelor Unite desi, prin lege, acesta este presedinte al Senatului. Camera Reprezentantilor are 435 de membri, reprezentand cele 435 de districte electorale din Statele Unite, care sunt periodic ajustate proportional cu distributia populatiei in teritoriu, iar Senatul are 100 de senatori, intotdeauna cate doi pentru fiecare din cele 50 de state ale SUA.
Senatul si Camera Reprezentantilor sunt camere complementare, ca atare manevrind puteri complementare si similare. Astfel, exista domenii de exercitare ale pentru fiecare din ele. Senatul este camera care are imputernicirea numita "de a aviza si aproba" (advice and consent), care este necesara pentru ca presedintele si oficialitati importante sa poata participa la intalniri de rang inalt, pozitiile judiciare inalte sa fie ocupate si pentru ca tratatele internationale sa fie ratificate. Proiectele de legi privind cresterea salariilor precum si procedurile de impeachment pot fi initiate doar de Camera Reprezentantilor.
Primul Congres Continental a fost o adunare a reprezentantilor a douasprezece din cele treisprezece colonii britanice din America de Nord. La 4 iulie 177l, cel de-al doilea Congres Continental a adoptat declaratia de independenta, creind astfel SUA. Initial, acesta a fost un organ unicameral, ca mai apoi in 1787 sa devina bicameral. Pina in prezent au fost convocate 111 congrese. Prima sesiune a ultimului Congres a avut loc in perioada 6 ianuarie 2009 - 24 decembrie 2009 iar cea de-a doua sesiune a fost covocata pe 5 ianuarie 2010 si care urmeaza sa fie incheiata curind. Congresul Statelor Unite ale Americii se intruneste in cladirea Capitoliului din Washington D.C.[1]
Constitutia Statelor Unite ale Americii desemneaza explicit ca toate puterile legislative ale guvernului federal sunt doar ale Congresului. Puterile Congresului sunt limitate la cele enumerate de Constitutie; toate celelalte puteri fiind rezervate statelor federatiei si poporului. Prin intermediul "Actelor Congresului" Congresul poate reglementa comertul interstatal si international, taxarea, poate organiza functionarea curtilor de justitie, mentine fortele militare ale tarii, declara razboi, precum are si alte puteri necesare si corecte.[2]
Capitolul I. Congresul : SUA structura si imputerniciri
Conform teoriei consti!tutionale americane, Congresul Statelor Unite ale Americii este promotorul ramurii legislative a puterii. Situatia e similara si in alte tari. Astfel, articolul 36 din Constitutia Argentinei spune: Puterea le!gislativa a natiei apartine Congresului. Articolul 26 din Constitu!tia Greciei constata: Puterea legislativa este realizata de Camera deputatilor si Presedintele Republicii. Mai categorica in aceasta privinta este Constitutia Japoniei: Parlamentul constituie organul suprem al puterii de stat si unica putere legislativa a statului. Puterea legislativa parlamentara este suprema si in : Islanda - altingul, Spania - corteseie, Norvegia - stortingul, Elvetia - adunarea federala, Suedia - ricsuagul, Indonezia - con!gresul popular consultativ, Iordania - adunarea nationala, Brazi!lia- congresul national, Panama - adunarea legislativa si consiliul national, Australia - parlamentul federal ,etc.
Astfel, conform teoriei separarii puterilor, in sistemul organelor supreme ale puterii de stat a oricarei tari parlamentele ocupa o sta!re privilegiata, adaptindu-si respectiv structura lor, regulamentul si activitatea functionala.
In SUA, Congresului este format din o camera superioara - Senatul si toata componenta camerei inferioare - Camera Reprezentantilor. De obicei la locurile in Congres pretind candidatii doar a doua partide politice prin!cipale - republican si democrat. Reprezentanta in Congres a doi senatori de la un stat marturi!seste despre posibilitatile egale ale fiecarui stat in realizarea pu!terii legislative a tarii indiferent de dimensiunile teritoriale si numarul populatiei statului. De exemplu, cel mai mic stat - Rhode-Island cu un teritoriu doar de 3,1 mii km2 are reprezentanta in Senat echivalenta cu cel mai mare stat - Alasca cu o suprafata de 1530,7 mii km2, statul Wyoming, in care locuiesc 509 mii oameni are in Senat tot atitia reprezentanti citi are California cu o popu!latie de 26365 mii oameni.
Numarul total de membri ai Camerei reprezentantilor este stabi!lit de Congres cu schimbari periodice in corespundere cu cresterea numarului populatiei. Insa Constitutia garanteaza fiecarui stat, in!diferent de numarul populatiei, dreptul de a avea cel putin un mem!bru in Camera reprezentantilor. De exemplu 6 state -Delawar, Dacota de Nord si Wyoming, Vermont - au doar cite un reprezentant. Concomitent 6 state au in aceasta Camera mai bine de 20 reprezentanti, iar California singura - 43. [3]
Pentru evitarea inobiectivitatii in reprezentanta deputatilor de la locuri, conform Constitutiei SUA in fiecare 10 ani are loc recensamintul populatiei, ce si determina redistribuirea locurilor in Came!ra reprezentantilor a Congresului. Astfel, conform datelor istorice la inceput numarul de membri al acestei Camere corespundea cu un mandat de la fiecare 30 mii cetateni. Respectiv, in prima Camera a reprezentantilor erau 65 membri, dar deja dupa primul recensamint numarul lor a crescut pina la 106. Si daca ar fi fost pastrata aceasta cota de reprezentanta, in prezent, in legatura cu cresterea populatiei numarul de membri ai Camerei vizate ar fi ajuns pina la 7000. Pentru a evita acest lucru, cu timpul cota a fost schimbata. Acum in Camera reprezentantilor este ales un deputat din partea a 480 mii locuitori ai SUA.


Fisiere in arhiva (1):

  • Puterea Legislativa - Congresul SUA.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!