Protocolul de la Sankt Petersburg

Extras din referat Cum descarc?

La inceputul anului 1913, negocierile romano-bulgare intrasera intr-un impas, ambele state asezandu-se pe pozitii de forta, fapt ce ingrijora marile puteri, care au inceput sa preseze Romania si Bulgaria, in vederea ajungerii la un compromis, deoarece un razboi romano-bulgar ar fi putut declansa un conflict de mare amploare.
Initiativa deblocarii impasului in care ajunsesera negocierile a apartinut Marii Britanii, guvernul roman acceptand propunerea englezilor, referitoare la chestiunea rectificarii granitei dobrogene (care nu se putuse rezolva prin tratative bilaterale) . La 1/14 februarie, Titu Maiorescu a primit din partea lui Sir Edward Grey (ministrul afacerilor straine al Imperiului Britanic), prin intermediul lui Sir George Barclay (ambasadorul la Bucuresti al tarii mai sus mentionate) o nota in care, printre altele, se specifica: ,,cu toate ca o reglementare a diferendului actual prin mijlocul negocierilor directe intre Romania si Bulgaria ar fi cea mai buna solutie, daca acest mijloc n-ar reusi, ar fi mult mai preferabil sa se recurga la mediatiunea Puterilor sau numai a uneia dintre Puteri, decat sa se recurga la razboi. Un razboi intre Romania si Bulgaria ar fi foarte serios si s-ar putea sa aiba ca rezultat amestecul vreuneia dintre Marile Puteri, amestec care ar rezulta desigur in prejudiciul puterilor secundare, de orice parte s-ar declara victoria."
La 9/22 februarie, guvernul Romaniei notifica Marilor Puteri, acceptarea propunerii de mediere facuta de Marea Britanie.
Medierea a imbracat forma unei conferinte a ambasadorilor celor sase mari puteri europene (Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Austro-Ungaria si Rusia) acreditati in capitala Rusiei.
In cursul lunii martie ambasadorii Marilor Puteri la Petersburg au intreprins mai multe runde de discutii pe probleme de procedura, dar a fost destul de evidenta ostilitatea lor, legata in mare masura de apartenenta acestora la blocuri politico-militare opuse .
Conferinta Ambasadorilor de la Sankt Petersburg s-a desfasurat in perioada 18/31 martie-26 aprilie/9 mai 1913 . Lucrarile conferintei au fost, nu de putine ori, scena infruntarilor dintre cele doua blocuri politico-militare rivale, Antanta si Puterile Centrale.
Conform unui document al Ministrului Plenipotentiar al Romaniei la Berlin catre Ministrul Afacerilor Straine, datat la 15/28 martie 1913 , deci inainte de inceperea de facto a dezbaterilor, se putea vedea pozitia Italiei, prin ambasadorul Bolatti, care avea un viu interes pentru Romania si care dadea asigurari ca va sustine, prin guvernul sau, la Conferinta de la Petersburg, impreuna cu cabinetele din Berlin si Viena, ca orasul Silistra sa fie cuprins in rectificarea de fruntarie, pe care, de altminteri, toate Puterile, fara deosebire de grupare, o recunosc in principiu ca o justa si necesara revendicare a Romaniei. Documentul face referire si la pozitia Rusiei, Frantei si Angliei cu privire la aceasta chestiune: Din toate convorbirile mele sus mentionate rezulta insa ca, pana acum, Ministrul Afacerilor Straine al Rusiei nu pare dispus a consimti la cedarea Silistriei, ci ar recomanda o solutiune prin care inaltimile si intariturile din jurul orasului ar trece de partea Romaniei; totodata ni s'ar concede si o intindere mai mare pe coasta Marii Negre, decat cea oferita de Bulgaria; iar orasul ar ramanea acesteia din urma.
Incat priveste atitudinea Guvernului Francez, am semnalat Excelentei Voastre, prin telegraf, modul cum s a rostit noul Ambasador, d-1 DelcassS, la trecerea sa prin Berlin. De atunci, veti fi aflat de la Petersburg ca in con!versatiile sale cu colegii sai de acolo s'a pronuntat si mai categoric in sensul ca, in chestiunea orasului Silistria, nu intelege sa se desparta de parerea ce o va sustine Ministrul Rusiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protocolul de la Sankt Petersburg.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!