Proiectul contelui de Saint-Simon

Extras din referat Cum descarc?

Idee de unificare a Europei dateaza de mult timp, originile sale pierzandu-se in timp. Continentul a lasat in istoria omenirii urmele vointei sale de unificare fiind continentul ce a generat de-a lungul timpului cele mai de seama misscari literare si artistice, o gandire politica omogena precum si o traditie umanista comuna, radacini juridice si credinte comune. 
Pe parcursul istoriei, o serie de ganditori au imaginat proiecte de unificare europeana: Dante Alighieri (,,Despre monarhie"-1308), Ducele de Sully (,,Marele Proiect al Regelui Henry IV"-1638), William Penn (,,Prezentul si viitorul pacii in Europa"-1654), Abatele Saint-Pierre (,,Proiect de pace eterna"-1712), Immanuel Kant (,,Pacea eterna"-1795), Saint-Simon (,,Despre reorganizarea Societatii Europene"-1814), Victor Hugo (,,Statele Unite ale Europei"-1851), Prudhon (,,Despre principiul federativ"-1863), Richard Coudenhove - Kalergi (,,Pan-Europa"-1923), Aristide Briand (,,Liga Natiunilor"-1929). Totusi, majoritatea acestor proiecte a avut o puternica amprenta utopica, nici unul din initiatorii acestora neavand viziunea importantei pietei, a schimbului liber in reglarea reciproca a intereselor.
In 1814, pe langa pregatirea Sfintei Aliante se publica si un nou plan de unificare a Europei. Lucrarea ii apartine Contelui de Saint-Simion si lui A.Thierry, elevul sau si poarta titlul ,,Despre reorganizarea Societatii Europene" scrisa ca un set de directive pentru principii europeni intruniti la Congresul de la Viena. Planul propune o Europa a popoarelor, renuntandu-se astfel la monarhii, o Europa ca si o confederatie si una in care statele isi pastreaza individualitatea. 
Henri de Saint-Simon (1760 -  1825) a fost unul dintre principalii teoreticieni sociali si unul dintre primii fondatori ai socialismului, ducand in acelasi timp o viata marcata de suisuri si coborasuri. Provenind dintr-o familie aristocratica, Saint-Simon avea sa se inroleze in armata de la varsta de 17 ani, sa fie incarcerat in timpul Revolutiei Franceze, sa se imbogateasca apoi, pentru a ajunge la faliment personal si a trai de pe urma generozitatii prietenilor sai, incercand intre timp sa se sinucida.
Saint-Simon nu a fost un ganditor care sa exceleze la capitolul coerenta sau stil, ci mai mult un reactionar la ororile Revolutiei si la cele ale regimului lui Napoleon, acesta elaborand multiple lucrari stiintifice ce priveau aspectele industriale si politice ale societatii. In elaborarea lucrarilor sale, acesta a colaborat cu Auguste Comte, pana la momentul in care acestia s-au certat in mod iremediabil.
Despre socialistii de inceput de secol XIX, precum Saint-Simon, s-a spus ca reprezinta o gandire primitiva premergatoare marxismului. Nu doar o parte din gandirea liberala, ci Marx insusi a sustinut aceasta teza. Ca atare, atat marxistii ortodocsi cat si liberalii considera gandirea socialistilor utopici precum Saint-Simon a nu mai fi vrednica de atentie. Insa o privire mai atenta asupra lui Saint-Simon ne descopera, in spatele fantasmagoriilor autorului, niste lucruri care par sa nu fie straine de societatea in care traim.
Saint-Simon propune ideea unui cler secular, asemanator ca forma celui catolic, care sa uneasca intreaga Europa. Saint-Simon se refera doar la Europa de Vest, cea de Est find atat de inapoiata, in viziunea sa, incat nu putea fi vorba de integrarea acesteia intr-o Uniune Europeana (cel putin nu in timpul vietii sale). Intrucat stiinta este revelatia moderna care descopera umanitatea ei insesi, clerul secular nu putea fi reprezentat decat de oamenii de stiinta. Saint-Simon nu avea nici cea mai mica ingaduinta pentru proiectul democratic. In opinia lui, societatea era incapabila sa se auto-guverneze, avand nevoie de un guvernator si, mai ales, de un fondator, in sensul tare al cuvantului. Pentru Saint-Simon, omul de stiinta avea responsabilitatea sa puna bazele unei noi societati, inaugurand astfel o noua perioada organica, perioada caracterizata de relatii sociale armonioase pe care democratia nu ar fi fost niciodata capabila sa le produca. Religia omenirii ajunse la maturitate avea sa fie transformata in stiinta, dar si stiinta in religie, deoarece oamenii de rand, considera Saint-Simon, nu erau capabili sa inteleaga stiinta, ca atare. Oamenilor simpli trebuia sa li se stimuleze credinta in legile clare si fixe ale stiintei, asa incat sa inteleaga importanta muncii tuturor pentru progresul stiintei. 
Contele Saint-Simon este de parere ca viitoarea organizare a Europei ar trebui sa aibe la baza uniunea dintre Franta si Angli, intrucat ele au cunoscut revolutia si sunt mai puternice decat toata Europa, modul de reorganizare a Europei propus fiind inspirat din sistemul britanic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectul contelui de Saint-Simon.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dutu A., Ideea de Europa si evolutia constiintei europene, Editura ALL EDUCATIONAL, Bucuresti, 1999
2. Paun N., Paun C. A., Istoria Constructiei europene, EFES, ClujNapoca, 2000
3. Stefanescu, M., Ideea si integrarea europeana -  note de curs, 2007
4.https://alexandruracu.wordpress.com/2011/11/20/proiectul-de-uniune-europeana-al-lui-claude-henri-de-saint-simon-intre-imaginatie-utopica-si-realitate-tehnocratica/ accesat la 7.04.2019
5. http://revistasferapoliticii.ro/sfera/179/art07-Simitopol.php accesat la 7.04.2019


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!