Profilul psihologic al teroristului și modul de acțiune al acestuia pentru realizarea faptelor infracționale

Cuprins referat Cum descarc?

1.Terorismul-generalitati
2.Profilul psihologic al teroristului
3.Psihologia microgrupului terorist
4.Teroristul sinucigas
5.Resursele viitoare ale terorismului
6.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.TERORISMUL (generalitati)
Terorismul nu este un fenomen nou . Este foarte vechi , a precedat strategia terorii exercitata de legiunile romane asupra populatiilor din zonele ocupate, supravietuind acesteia. De-a lungul timpurilor, s-a manifestat sub toate formele posibile, de la terorismul pesterii la ciberterorism, in functie de nivelul de civilizatie pe care a ajuns omenirea. Mijloacele au fost mereu altele, esenta a ramas insa aceeasi: infricosare, distrugere, ucidere. Terorismul, ca si razboiul, face parte, intr-un fel, din arsenalul prin care lumea se neaga pe sine, se uraste si se autodistruge, crezand ca se purifica. 
Terorismul este acelasi de sute de ani . Atacul terorist de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite ale Americii, prin imaginea terifianta transmisa in direct (ca si cea a revolutiei romane din decembrie 1989), n-a facut altceva decat sa schimbe perceptia omenirii si a fiecaruia in parte, sa-i aduca aminte ca, undeva, nu departe de el, de omul planetei, poate chiar langa el, poate chiar in el, se afla un monstru care-l poate ucide oricand si oricum. Acesta a fost, probabil, si obiectivul central al atacurilor din 11 septembrie: crearea unui cosmar universal, lumea sa afle si sa nu uite ca poate fi lovita si ucisa oricand, oriunde si prin orice mijloace. Terorismul nu este doar raul care se abate asupra planetei, ci este chiar raul din lume, adica raul nostru, partea fanatica dintre noi si, adesea, din noi, fanatismul obsesiv al puterii, al razbunarii, al pedepsirii cu orice pret, al purificarii prin ucidere si prin distrugere. Acest fenomen specific doar mediului uman (doar fiinta umana are placerea sadica de a teroriza) trebuie investigat si analizat asa cum este, de pe pozitii cat se poate de obiective, pentru a-i decela sensurile si mecanismele, pentru a-i afla izvoarele si, in consecinta, pentru a-i anihila cauzele, a-i distruge structurile, a-i limita efectele si i-ai taia radacinile. 
2.PROFILUL PSIHOLOGIC AL TERORISTULUI
Cercetarea complex a fenomenului terorist sub toate aspectele sale, deschide perspectivele explicarii stiintifice a mecanismelor si factorilor cu rol favorizant, permitand ofundamentare realista a masurilor generale si speciale orientate in directia prevenirii si combaterii tuturor actelor teroriste.Teroristul face parte din categoria infractorilor de profesie, adica din categoria acelora,care isi dedica intreaga existenta,activitatilor infractionale. De obicei acestia debuteaza ca infractori inca de la varste fragede, fiind ulterior racolati de catre unii membri ai crimei organizate. El va fi instruit de catre gruparile teroriste, formandu-i-se deprinderi si abilitati tehnice de inalt specialist, devenind capabil sa-si indeplineasca misiunea intocmai indicatiilor primite, evitand depistarea lui. Daca aceasta totusi are loc, el va fi pregatit pentru ancheta si judecata.Prin actele si mijloacele pe care si le propun, prin valorile ideologice sub care actioneaza,cat si prin modul de recrutare, selectionare, instruire si antrenament, in grupurile teroriste nu pot intra si rezista orice fel de persoane, ci numai acelea care dispun de anumite trasaturi ale personalitatii.Sub aspect aptitudinal, teroristii sunt persoane bine dotate fizic si intelectual, rezistente la conditii dificile de viata si la un antrenament dur. Definitorii pentru profilul lor caracterial si volitiv sunt curajul, stapanirea de sine, tenacitatea si cruzimea, fiind apti pentru orice act de agresiune si gata de orice risc. Aceste trasaturi sunt potentate si dezvoltate prin antrenamente specifice si prin procesul de indoctrinare ideologica sau religioasa care urmareste fanatizare ateroristului, "castigarea" lui totala pentru cauza grupului, asociata cu rezistenta la orice presiuni morale, afective sau logice.
Din punct de vedere motivational exista urmatoarele tipuri psihologice de teroristi:
Razbunatorul
-actioneaza sub impulsul determinant al dorintei de revansa pentru unafront personal primit anterior, victima actului terorist urmand "sa plateasca" cu viata saulibertatea pentru gestul prin care l-a lezat pe terorist sau ideile acestuia.
Infractorul de drept comun
-urmareste satisfacerea prin actul violent respectiv, a unor interese de cele mai multe ori materiale. Aceasta satisfacere se poate realiza fie imediat, prindeposedarea victimei de bunurile existente asupra ei, fie intr-un timp mai indelungat, prin formularea unor pretentii fata de familia victimei, procedeu folosit mai ales in cazul rapirilor de persoane.
Criminalul platit
-actioneaza la indicatia si cu sprijinul financiar si material al unor organizatii teroriste, avand drept obiectiv suprimarea vietii unor personalitati politice sau militare care se opun intereselor organizatiei teroriste respective. De regula, sunt profesionisti de inalta clasa, cunoscatori ai mai multor limbi straine, mari maestri in arta deghizarii si cu calitati psihice si fizice deosebite, ceea ce le permite sa se angajeze in actiuni foarte riscante.
Bolnavul mintal
-actioneaza, in toate cazurile, impins de ideea fixa de a asasina, idee ce isi gaseste explicatia in dereglarea psihica a ucigasului (Pamfil, 1974). O particularitate a acestui tip de terorist este aceea ca el nu isi alege intotdeauna victimele, ci actioneaza dintr-un impuls maladiv, irational. Nu toti bolnavii mintal pot fi teroristi.
Fanaticul religios
-actioneaza violent din prejudecata, considerand ca este chemat deforta divina sa apere ideile si conceptiile religioase al caror adept este, victima fiind dusmanul de moarte al acestor idei. De regula, teroristul fanatic religios este structurat psihic inca din copilariepe aceasta linie, fiind educat in spiritul fanatismului religios si al violentei.
Martirul national
-are drept motivatie "sacrificiul pentru o cauza mareata si dreapta, deinteres national". Acesta va atenta la viata si integritatea fizica a acelor personalitati care, dupa opinia sa, constituie obstacole in calea promovarii intereselor nationale sau a grupului etnic din care face el parte.
Protestatarul politic
-are o motivatie asemanatoare cu cea a martirului national, dar cu o evidenta tenta politica.
Aventurierul
-actioneaza din spirit de aventura si bravura gresit intelese, sperand caprin actiunea sa, opinia publica ii va retine numele si ca astfel, va intra in constiinta omenirii(McKnight, 1974)


Fisiere in arhiva (1):

  • Profilul Psihologic al Teroristului si Modul de Actiune al Acestuia pentru Realizarea Faptelor Infractionale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!