Probă Scrisă La Istoria Românilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Teritoriu situat intre Dunare si Marea Neagra in care este atestat Dobrotita (Dobrotici) -. 15 puncte b) Completati spatiile libere cu numele unei personalitati implicate in fiecare dintre urmatoarele evenimente: In spatiul dintre Carpati si Dunare, un izvor istoric il atesta la 1247 pe voievodul. Oastea romana a obtinut victoria de la Posada sub conducerea lui. Urmasii lui Dragos au fost inlaturati de la conducerea Moldovei de catre. In secolul al XIV-lea, un urmas al lui Basarab care a consolidat institutiile Tarii Romanesti a fost domnitorul. 8 puncte II. Ordonati cronologic evenimentele/procesele istorice din coloana A, scriind in spatiile libere din coloana B, literele corespunzatoare succesiunii corecte: 12 puncte III. Actiunea politica a lui Bogdan reprezinta un moment semnificativ in istoria Moldovei. Explicati intr-o jumatate de pagina aceasta afirmatie, tinand cont de urmatoarele aspecte: integrarea in epoca; descrierea si importanta actiunii politice.

Nota: Se puncteaza si ordonarea si argumentarea ideilor, utilizarea limbajului istoric.

15 puncte IV. Cititi cu atentie textul de mai jos: Pierzand, cu trecerea vremii, orice incredere in acel blastamat de Bozorad, voievodul valachilor, un razvratit si un cunoscut rival al nostru fiindca ne-a incalcat tara si hotarele regatului ne-am strans o armata puternica si am trecut in tara sa de peste munti pentru ca sa o supun inaltimii noastre regale. (act de privilegii dat de regele Ungariei unui ostean, pentru meritele sale in batalia de la Posada) Pornind de la acest text raspundeti urmatoarelor cerinte: Scrieti numele sub care este cunoscut in istoria romanilor Bozorad, voievodul valahilor. Precizati numele regelui Ungariei care a condus oastea maghiara la Posada si a dat acest act de privilegii.

Scrieti un sinonim pentru termenul istoric valachi, utilizat in text.

Denumiti tara de peste munti pe care regele Ungariei a incercat sa o supuna.

Mentionati conducatorul unui alt stat medieval romanesc, care a refuzat supunerea fata de regalitatea maghiara in secolul al XIV-lea. 15 puncte V. Cancelariile Tarii Romanesti si Moldovei utilizau in titulatura domneasca vocabula Io, cu sens de cel ales de Dumnezeu, inca din secolul al XIV-lea. Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Neagoe Basarab sunt cateva exemple de domni, care s-au considerat alesii lui Dumnezeu. Pornind de la aceste afirmatii, analizati institutiile centrale ale statelor medievale romanesti, avand in vedere urmatoarele aspecte; prezentarea caracteristicilor Domniei; prezentarea rolului Bisericii in societate; explicarea relatiei dintre Domnie si Biserica; prezentarea a doua exemple in acest sens.

Nota: Se recomanda incadrarea raspunsului intr-o pagina. Se puncteaza si ordonarea si argumentarea ideilor, utilizarea limbajului istoric.

25 puncte BAREM DE ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proba Scrisa La Istoria Romanilor - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 350 cuvinte
Nr caractere:
7 932 caractere
Marime:
12.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!