Principele lui Machiavelli

Extras din referat Cum descarc?

Opera lui Niccolo Machiavelli, Principele a fost scris in 1513, in doar cateva saptamani si este dedicata lui Lorenyo de Medici Magnificul si a avut initial titlul de De Principatibus.
Incercind sa intre in gratiile lui Lorenzo Magnificul, Machiavelli ii trimite acestuia o scrisoare in care isi motiveaza scrierea lucrarii Principele. "...nu as voi sa se judece prea mare incredere in sine faptul ca un om de conditie joasa si umila indraneste sa trateze despre guvernarea principilor si sa dea reguli cu privire la aceasta; caci asa precum cei care deseneaza locuri din natura se aseaza jos in campie spre a putea privi cu atentie infatisarea muntilor si a inaltimilor, iar pentru a cunoaste vaile se urca sus pe culmi, tot astfel, pentru a cunoaste bine firea popoarelor, trebuie sa fii tu insuti principe, dupa cum pentru a o cunoaste pe aceea a principilor trebuie sa fii om din popor ".
Autorul, Niccolo Machiavelli, a fost intelectualul cel mai reprezentativ al epocii sale. Umanismul mahiavelian creator de state a deschis o imensa perspectiva. Cunoscand istoria, legile ei, Machiavelli este constient ca numai in cadrul ei real se poate ameliora destinul intregii omeniri, precum si al omului individual.
Astfel, Principele este un mic tratat care a facut ocolul lumii si despre care s-au scris biblioteci intregi. Acest tratat este in realitate o suma de reguli, de norme, de sfaturi pentru un bun conducator al acelori vremuri "Un Principe nu trebuie sa aiba alt tel, nu trebuie sa se gandeasca la altceva, nu trebuie sa invete altceva decat razboiul, cu regulile si disciplina lui, pentru ca el este singura arta necesara celui care conduce".
Stilul operelor lui Machiavelli este si o adevarata batalie, dusa de catre autor impotriva cuvintelor, pentru ordonarea lor intr-o arhitectura care poate aminti uneori de caracteristicile prozei latine. In Principele, aceasta lupta cunoaste supremul sau triumf. Sinceritatea pasionala care l-a caracterizat in gandire, tentativele reusite de a nota imediat, de a o transcrie impresia in expresie exacta si precisa, urmata de viziunea clara, niciodata confuza, a planului unei lucrari, au facut intr-adevar din Machiavelli un maestru al stilului literar, caracteristic italian, care cu greu va putea sa fie vreodata depasit.
Expunerea clara a faptelor, determinata de riguroasa sa logica, gaseste imediat o forma corespunzatoare, fara atificii, rapida, nervoasa naturala in marea ei sobrietate. 
Om al epocii sale, reprezentant al ideilor contemporane, al nestinsei Renasteri, Niccolo Machiavelli l-a putut avea model pe Cezar Borgia, figura politica centrala din Cinquecento, simbolul fortei care vrea sa domine.
Esenta cartii este reprezentata de modul de comportare al principelui cu supusii si prietenii sai. In primele unsprezece capitole, se va judeca si analiza adevarul efectiv, dezvoltandu-se celebra teza machiavielliana conform careia un principe este mai bine sa fie temut sau iubit. Niccolo Machiavielli sustine ca intrucat "este greu sa impaci aceste doua lucruri, este mai sigur pentru tine sa fii temut decat iubit ".
Un alt subiect asupra caruia autorul revine in mai multe capitole si asupra caruia insista il reprezinta modurile prin care poti ajunge principe. Fie ca este ereditar, fie ca dintr-un simplu particupar sa ajungi principe, fie sa fii numit si sustinut de catre una din parti (armata sau poporul), tema este dezbatuta cu lux de amanunte.
In statele ereditare si care s-au obisnuit cu familia principelui lor, greutatile intampinate in pastrarea lor sunt cu mult mai mici decat in principatele noi, deoarece este de ajuns sa nu te indepartezi de felul de guvernare al stramosilor si sa actionezi in acelasi timp fara graba si potrivit nevoilor care se ivesc; asadar, un principe de acest fel, adica ereditar, daca este priceput, si nu numai atat, va putea sa-si pastreze intotdeauna autoritatea, afara de cayul cand s-ar ivi cineva neasteptat si deosebit de puternic care sa i-o rapeasca.
In ceea ce priveste principatele noi, in care principele este nou exista posibilitatea ca greutatile pe care le va intampina pentru pastrarea lor sa fie mai mari sau mai mici, in functie de priceperea acestora. Totusi, dupa cum sustine si Niccolo Machiavelli, daca ar reusi sa devina principe din simplu particular, lucru care presupune fie insusiri personale, fie insusiri norocoase reduce mult din respectivele greutati. Cu toate acestea, cei care reusesc sa pastreze cel mai mult puterea sunt cei care au fost ajutati de imprejurarile favorabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principele lui Machiavelli.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!