Principele - Capodopera Machiavelliana

Extras din referat Cum descarc?

Ar fi imposibila sesizarea revolutiei produse de Machiavelli, creatorul ,,teoriei statului", in domeniul doctrinelor politice, fara o prezentare a precedentelor teorii politice, idei, vehiculate privind societatea, orinduirea politica, atitudinea fata de putere a unor clase, paturi si grupuri sociale, a unor indivizi separati.
Incepind cu aparitia speciei umane, in centrul activitatii politice a stat omul - de la individul simplu pina la gruparile, asocierile lor si aparitia liderilor. Constituirea doctrinei politice s-a produs pe parcursul trecerii cunoasterii umane de la formele religioase si mitologice la cele rationale si este legata de acel stadiu al dezvoltarii productiei sociale in care au aparut clasele si statul. 
Primele reprezentari social politice ale egiptenilor, chinezilor, indusilor, grecilor, romanilor antici (mil.II-I i.e.n.), au un caracter religios - mitologic, constituind o parte a conceptiei mitologice asupra lumii, desi au unele deosebiri. La ei domina ideea despre originea divina a relatiilor puterii si orinduirii existente. Tendinta de a depasi reprezentarile religioase - mitologice incipiente si a forma o noua viziune mai mult sau mai putin rationala despre lume in general si despre stat si drept in special, a aparut in secolele VIII - VI i.e.n. Un rol deosebit au avut in acest sens invataturile lui Confucius, Mo-tzi in China, a lui Buddha in India, Zaratustra in Persia.
Confucius este creatorul unei doctrine etico-politice, comform careia, cerul si vointa cereasca este o forta care determina actiunile si faptele oamenilor, situatia lor sociala. Se pronunta pentru conceptia aristrocatica de guvernare a statului care refuza poporului dreptul de participare in conducerea statului. Totusi, puterea trebuie sa se bucure de increderea poporului altfel ea nu poate exista. Dar guvernatorii trebuie sa povatuiasca poporul in baza exemplului personal. Virtutea de baza a supusilor o constituie devotamentul fata de cirmuitor, intre aceste doua parti trebuind sa existe o pace interioara. Scopul confucianismului era de a ocroti orinduirea sociala existenta de orice perturbari si mutatii. 
Adversarul lui Confucius, Mo-tzi a formulat conceptia ca statul a aparut in baza unui contract ca urmare a unui acord intre oameni, care in trecut au trait in elementul lor natural. Comform opiniei sale, toti oamenii sun egali din nastere in fata cerului si ca toti oamenii capabili si talentati trebuie sa aiba acces la exercitarea puterii. Milita pentru eliberarea paturilor de jos ale societatii de oprimare, suferinta si mizerie.
Buddha - propavaduitorul invataturii, care ulterior a devenit una din cele trei religii universale, de rind cu Crestinismul si Islamul. Calea universala a salvarii propuse de Buddha au provocat o considerabila rezonanta democratica in tarile care au acceptat invatatura sa. El proclama egalitatea tutror, independent de apartenenta la castele si paturile sociale respective.
Zarathustra - comform viziunii lui din straturile popoarelor vechi vor izvori popoarele noi, inlocuind democratia cu dictatura. 
Odata cu trecerea de la orinduirea comunei primitive la societatea de clasa si la forma de organizare politica a vietii publice, in polisele state ale Greciei Antice se desfasoara lupta dintre diferitele clase pentru putere. Aceasta confruntare si-a gasit reflectarea intre diverse curente ale gindirii filozofice, politice si juridice din Grecia Antica. Filozofia politica a lui Platon si stiinta politica a lui Aristotel sint cuceriri de virf ale gindirii politice Grecesti. Platon a adus o contributie remarcabila la cultura spirituala a umanitatii. De numele lui este legata aparitia filozofiei politice. Cele mai importante opere consacrate problemelor social politice sint tratatele ,,Statul" si ,,Legile", dialogurile ,,Politic". Conceptia politica a lui Aristotel este reflectata plenar in operele: ,,Politica", ,,Etica", ,,Retorica".


Fisiere in arhiva (1):

  • Principele - Capodopera Machiavelliana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!