Primul Razboi Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Cauzele primului razboi mondial trebuie cautate in secolul al XIX-lea- perioada extrem de importanta atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere social, ideologic si politic. Mai intai de toate in acest interval de timp s-a incheiat prima perioada a capitalismului industrial (1789-1871) caracterizata prin inceputurile, maturizarea si puternica dezvoltare a capitalismului si a inceput a doua perioada (1871-1917) in care au fost create printr-o dezvoltare relativ pasnica a capitalismului, premisele trecerii de la capitalismul premonopolist la cel monopolist. De aceea caracteristica dominanta a ultimului sfert al secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea a fost cresterea gigantica a productiei industriale. Datele statistice de mai jos sunt edificatoare in acest sens: Si oare care alta ar putea fi cauza principala a noilor rivalitati daca nu chiar lupta pentru putere a Marilor Puteri bazata pe dezvoltarea economica uimitoare de-a lungul secolului al XIX-lea. Astfel pana in 1914 puterile s-au concentrat in doua aliante opuse. Pe o parte a baricadei se aflau Puterile Centrale, in frunte cu Germania si Austro-Ungaria. La inceput si Italia se afla de aceasta parte dar cu trecerea timpului legaturile s-au racit, insa s-au intarit relatiile de apropiere cu Bulgaria si Turcia. De partea cealalta se aflau Franta si Rusia, Marea Britanie nefiind angajata in totalitate in acest conflict, fiind simpatizantul lor.
Punctele tari si slabe ale organizarii sociale, politice si militare ale tarilor aliate au avut un rol esential in desfasurarea conflictelor ulterioare. Germania devenise cea mai mare putere militara a Europei. Tendinta ei de a o sparge suprematia navala a Marii Britanii a produs tensiuni mari intre cele doua tari. Imperiul Austro-Ungar era caracterizat de nemultumirea si de agitatia nationalitatilor, tinute cu greu intr-un stat unitar.
Marea Britanie, industrializata cu mult inaintea celorlalte state, domina un imperiu de colonii. Forta sa de aparare nu se baza numai pe armata sa profesionista de 386000 de militari ci in primul rand pe excelenta sa marina militara. Rusia in schimb era cu mult depasita de celelalte tari in privinta industriei si a tehnicii militare, dar in caz de razboi ea putea mobiliza milioane de oameni. Franta suferea inca de pe urma infrangerii razboiului franco-prusac din 1870-1871. Razboiul a izbucnit insa din sud-est Europei, din Balcani. Acest teritoriu apartinuse initial Imperiului Otoman dar retragerea turcilor a cauzat un vid de putere pentru acapararea carora concurau Italia si Imperiul Austro-Ungar. In 1908 imperiul Austro-Ungar ocupa Bosnia-Hertegovina. Aceasta masura i-a iritat in mod deosebit pe sarbii localnici cat si Regatul Sarb invecinat. Aliatul traditional al Serbiei, Rusia a protestat, dar nu era pregatit pentru acordarea ajutorului militar. Situatia din regiune era supertensionata, cand in 28 iunie 1914 studentul nationalist Gavrilo Princip l-a asasinat pe mostenitorul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Primul Razboi Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!