Primul Razboi Mondial - 1914-1918

Extras din referat Cum descarc?

CAUZELE SI CARACTERUL PRIMULUI RAZBOI MONDIAL: Contradictiile dintre marile tari imperialiste, determinate de legea dezvoltarii inegale si in salturi a capitalismului, au dus la formarea a doua blocuri agresive imperialiste: Tripla Alianta (Puterile Centrale) si Tripla Intelegere (Antanta). Lupta dintre ele pentru reimpartirea lumii, a provocat primul razboi mondial.
Imperialismul german urmarea sa cotropeasca mare parte din Europa si din Orientul Apropiat, sa reimparta coloniile in folosul sau si sa-si deschida calea pentru dominatia mondiala.
Imperialismul austro-ungar tindea sa-si extinda stapanirea asupra intregii Peninsule Balcanice.
Imperialismul englez urmarea sa inlature concurenta si pretentiile imperialismului german de reimpartire a lumii, a coloniilor si a sferelor de influenta.
Franta cauta sa redobandeasca Alsacia si Lorena, care fusesera rapite de Germania in anul 1871 si sa cotropeasca regiunea industriala Saar.
Imperialismul rus tindea sa inlature influenta si concurenta Germaniei si Austro-Ungariei din Balcani si sa puna mana pe Constantinopol si stramtori.
Imperialistii au urmarit totodata sa abata proletariatul de la lupta sa revolutionara, sa dezbine clasa muncitoare, sa slabeasca miscarea muncitoreasca din propriile lor tari, pentru a impiedica astfel izbucnirea revolutiei.
IZBUCNIREA RAZBOIULUI: Pretextul izbucnirii razboiului a fost asasinatul de la Sarajevo; arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar a fost omorat de membrii unei organizatii nationaliste sarbe.
Guvernul austriac, sprijinit de Germania, care voia sa declanseze razboiul, trimise Serbiei un ultimatum cu astfel de conditii, pe care nici un stat independent, nu le-ar fi putut primi. Serbia primi aproape toate cererile Austro-Ungariei, dar aceasta a considerat raspunsul nesatisfacator. La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.
La 1 august, Germania declara razboi Rusiei. Apoi, la 3 august, ea declara razboi Frantei, iar armatele germane invadara Belgia, calcand neutralitatea acestei tari. La 4 august, Anglia declara razboi Germaniei.
In Europa erau astfel urmatoarele fronturi:
1. frontul de vest, unde armatele germane actionau impotriva trupelor 
franceze, engleze si belgiene
2. frontul de est, unde armata germana impreuna cu cea austro-ungara, 
lupta contra armatei ruse
3. mai era un front secundar, in Balcani, unde o parte din armata 
austro-ungara lupta impotriva sarbilor
Dar, curand, razboiul s-a intins dincolo de granitele Europei. Urmarind inrobirea Chinei si cucerirea coloniilor germane din Oceanul Pacific, Japonia gasi momentul favorabil si, la jumatatea lunii august 1914, a declarat razboi Germaniei. Ea a ocupat imediat baza militara maritima germana de la Kiao-Ceau si concesiunile germane din China.
Spre sfarsitul lunii septembrie 1914, Turcia, care se afla in orbita imperialismului german, a intrat in razboi, atacand Rusia. Se forma astfel un nou front in Caucaz. Razboiul se intinse si in Africa, unde englezii si francezii, au inceput operatii militare, pentru a cuceri coloniile germane. Treptat, razboiul a devenit mondial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Primul Razboi Mondial - 1914-1918.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!