Primul Război Mondial

Extras din referat

Primul Razboi Mondial a fost numit ,,Primul Razboi total al omenirii". In cele ce urmeaza vom incerca sa va convingem ca dura carxacterizare este un trist adevar.
La inceputul secolului XX statele din Europa se aflau majoritatea sub conducerea unor monarhii care erau inrudite intre ele. O stare de antipatie exista de mai multa vreme intre statele acestea. Se pare ca monarhii lor erau totusi o familie relativ unita mai ales datorita reginei Victoria a Angliei care era considerata un fel de ,,bunica" a tuturor. Dar dupa moartea acesteia relatiile dintre acestia au inceput sa fie subordonate relatiilor dintre popoarele pe care le conduceau. Totusi existau si exceptii: Franta spre exemplu era o Republica.
La acest inceput de veac s-au conturat doua mari blocuri armate: Antanta si Puterile Centrale. Cea dintai formatiune a fost alcatuita prin vointa cancelarului Bismarck al Germaniei si era alcatuita din Germania, Austro-Ungaria si Imperiul Tarist. Dupa razboaiele balcanice insa Imperiul Tarist se retrage din alianta nefiind multumita de pozitia Germaniei de la tratativele de pace de la sfarsitul razboiului. Locul ii va fi luat de Italia iar alianta va primi numele de Puterile Centrale referirea facandu-se la faptul ca cele trei state ocupau tot centrul Europei. Imperiul Tarist a inceput sa atraga atentia restului Europei asupra formarii acestei aliante prea puternica impotriva oricarui alt stat care i s-ar fi impotrivit de unul singur. Rezultatul a fost formarea Triplei Intelegeri sau Antanta alcatuita din Imperiul Tarist, Franta si Marea Britanie. Romania avea o alianta secreta cu Puterile Centrale dar in final va purta razboiul alaturi de Antanta pentru a-si elibera fratii din Transilvania. Ulterior Italia se va alatura si ea Antantei pentru a-si elibera teritoriile aflate sub guvernarea Imperiului Austro-ungar. Bulgaria si Imperiul Otoman se vor alatura Puterilor Centrale si Serbia Antantei. Spania, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Elvetia si Suedia vor ramane neutre fata de noile miscari din Europa.
Starea de razboi plutea in Europa desi exista si un puternic curent pacifist pentru a carui dovada putem aduce crearea premiului Nobel pentru pace. Exista o cursa a inarmarilor intre marile puteri si aliante. Coloniile erau si ele pregatite pentru conflict. Japonia se aliaza si ea cu Antanta. In Europa Marile Puteri aveau fiecare cate un interes pentru inceperea razboiului. Franta dorea sa-si recupereze Alsacia si Lorena, Germania si Austro-Ungaria aveau tendinte expansioniste in politica lor la fel ca si Bulgaria si Imperiul Otoman. Imperiul Tarist dorea sa-si extinda granitele inspre Imperiul Otoman si inspre Austro-Ungaria iar Marea Britanie sa-si apere teritoriile si coloniile in cazul unui razboi.
Se poate observa ca situatia era asadar foarte tensionata si cu toate acesta echilibrul si starea de pace tensionata s-a pastrat pana in 1914. O cauza ar putea fi alcatuirea aliantelor. Englezii de rand si germanii spre exemplu nu puteau intelege cum dintr-o data sunt in razboi unii cu altii cand ei fusesera aliati traditionali de atat de multa vreme. Starea era cu atat mai bulversanta pentru englezi care se vedeau aliatii Frantei, tara care le fusese inamica inca de la procesul acesteia de formare. Apoi comertul dintre state era totusi foarte profitabil. Fiecare stat al Antantei avea legaturi multiple de comert cu statele Puterilor Centrale si relatia era valabila si pentru statele Puterilor Centrale. Comertul era practicat insa mai ales de catre oamenii marilor trusturi si marilor banci. Celor care conduceau financiar statele nu celor care conduceau statele in mod concret. Bineinteles ca aceasta clasa dominanta a lumii putea sa intarzie razboiul dar nu ar fi putut impiedica producerea lui care ajunsese sa fie dorita nu numai de oamenii de stat si politicienii vremii ci si de populatiile de atunci. O multime de popoare doreau sa se elibereze de sub conduceri straine cum ar fi romanii, slovacii, cehii, polonezii si italienii din nord-estul Italiei. Acestia au fost obligati sa lupte impotriva celor de-un sange cu ei sau sa poarte un razboi pe care nu-l considerau al lor ca si in cazul cehilor care au trebuit sa actioneze impotriva vointei lor si a caror atitudine o vom putea oricand deduce cu usurinta din nemuritoarea opera a lui Iaroslav Hasek: Aventurile bravului soldat Svejk. 
Iata insa ca razboiul s-a produs. Acel eveniment asteptat de toata lumea a cuprins intreaga Europa. Inceputul razboiului s-a produs sub un pretext care nu va mai avea nici o legatura cu razboiul in continuare alta decat de a-l fi pornit.
In Serbia functiona o formatiune numita ,,Manusa Neagra" care isi recruta membrii din randurile studentilor sarbi sau taranilor sarbi saraci si deseori bolnavi de tuberculoza sau alte boli ale vremii. Membrii jurau sa-si elibereze neamul sub orice forma, si folosind violenta. Asa ca atunci cand au auzit de vizita arhiducelui Franz Ferdinand, printul mostenitor al Austro-Ungariei la Sarajevo pentru a verifica starea diviziei armate de aici in iunie 1914, membrii organizatiei au intrevazut o ocazie pentru a-si pune in aplicare o parte a planurilor. Mai multi membrii au fost mobilizati pentru a avea mai multe sanse de reusita. Cel care reuseste sa-i asasineze pe arhiduce si pe sotia acestuia la 28 iunie 1914 este studentul Gavrilo Princip. Acesta va fi judecat de poporul sarb si condamnat la moarte doar pentru ca dupa razboi trupul sa-i fie dezgropat si reingropat cu mare fast in locul de unde a tras inspre familia regala, ca un erou al noului stat format Yugoslavia.
Evenimentele s-au precipitat dupa aceasta intamplare. Franz Joseph nu a reactionat prea emotional. Nu s-au organizat funeralii nationale si Austro-Ungaria trimite un ultimatum Serbiei in care ii impune niste conditii umilitoare si de neacceptat. O luna mai tarziu la 28 iulie 1914 se declara razboi Serbiei. Rusia, ca aparatoare a popoarelor balcanice declarat razboi Austro-Ungariei. Germania, jurata sa-si apere aliatul declara si ea razboi Rusiei. Franta va veni in ajutorul Rusiei declarandu-se mobilizarea generala pe 3 august 1914. La 4 august 1914 intra in razboi si Anglia.
Fronturile principale s-au conturat deja. Exista un Front de Vest si unul de Est. Fronturi secundare existau in Grecia, Nord - Vestul Italiei, Caucaz si mai apoi aliatii incearca sa creeze un front in Asia Mica la Galipolli si in sudul Imperiului Otoman.
Iata operatiunile militare principale din timpul razboiului din Europa:
1914


Fisiere in arhiva (1):

  • Primul Razboi Mondial.doc.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!